母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔兩歲啦,又就黎生孖b,近排忙住準備bbs出世既野,先記起,其實有本好書應該係度推薦下,希望大家可以更成功同埋更輕鬆咁餵人奶
我個大仔由出世起我就餵人奶,直到佢八個月大。
我餵既方法並唔係跟健康院姑娘教咁餵bb,因為佢地話bb喊就要餵,咁媽咪就非常攰,一攰就冇奶,一冇奶情緒就更差,跟就好容易餵唔成人奶。
我家姐都係跟依本書既方法餵人奶,都係非常成功,依家佢個bb都一歲啦。
我地成日都比人問:「嘩﹗你個bb咁肥咁開心既,食咩奶粉架?」我地都係好開心咁答:「bb係餵人奶架。 」(唔知係咪做媽咪既,比人讚仔女,會仲開心過比人讚自己呢?)
依本書既書名係「從0歲開始」分兩冊,如果bb係初生至1歲,買第一冊先就ok,因為教餵奶同埋湊bb既技巧教得幾好,我依家準備生第二胎,所以又重溫左一次。
書名:從0歲開始
作者:艾蓋瑞 / 貝南羅特 醫學博士/合著
林慧貞 / 譯
出版:中國學園傳道會出版部

我買果時搵左好耐(因為都係人地介紹我睇既),d大書局都賣晒,最後去突破先訂到,但我剛剛打過去突破話有現貨喎,比埋網址你地參考:http://www.breakthrough.org.hk/chi/btbg/btbg.html#b5
記住打左去問有冇貨先好去,否則叫佢地訂都得。
p.s 介紹依本書,本人並無任何利益,只係希望更多人可以更成功同更輕鬆咁餵人奶,各位既bb得到更多好處。

大宅

我有此書可二手出讓

只看過一次
$50

別墅

可以大概講下本書係點教人餵人奶架?thx!

大宅

其實佢個埋念都算簡單,寫幾個重點出黎比你地睇,不過詳細內容都係睇本書好d,因為我怕我寫左出黎唔詳盡,變左斷章取義:

1.bb出世首個月,要兩個半至三個鐘餵一次,每邊比佢食十五至二十分鐘,令媽咪有足夠既刺激,但唔可以短過兩個半鐘餵,因為咁樣會令bb習慣食「點心奶」即係每次食少少咁。(p.s兩個半至三個鐘餵一次係指今次開始餵奶至下次開始餵奶相隔既時間,唔係餵完奶計)

2.bb餵完奶盡量唔好比佢立刻瞓(早產嬰除外),bb應該有佢既規律,要大人協助佢習慣,個規律係:餵奶、醒(玩)、瞓。
醒既時間可以同佢沖涼、同佢唱歌等等,陪佢一陣,跟住比佢有少少自己既時間,跟住先比佢瞓教,咁佢瞓醒先食奶,咁會夠力d,同埋冇咁易食食下又瞓著。

3. 跟住本書黎湊bb,大部份兩個月內會戒到夜奶,但一個月前盡量唔好同佢戒,因為會影響媽咪既奶量。本書有講點戒夜奶同埋每日既大約日程。

寫住咁多先,怕太長冇人睇。
有問題可以發問呀,大家研究下麻~

別墅

見你話餵到八個月人奶,咩原因唔再餵呢?
我都係餵到八個月,依家想唔餵。
好似有點內疚感。

原帖由 yotal 於 09-1-7 18:51 發表
仔仔兩歲啦,又就黎生孖b,近排忙住準備bbs出世既野,先記起,其實有本好書應該係度推薦下,希望大家可以更成功同埋更輕鬆咁餵人奶。
我個大仔由出世起我就餵人奶,直到佢八個月大。
我餵既方法並唔係跟健康院姑娘教咁餵bb,因為佢 ...
[

大宅

我餵人奶餵到八個月係因為仔仔八個月時我中左流感(bb一d事都冇喎,非常健康﹗ ^_^) 跟住我入左醫院住左三日,打左大量抗生素,跟住又諗,反正想開始準備生第二個,所以就開始食d回奶野,停餵人奶。
我開頭停餵人奶真係喊過幾次,因為好享受餵人奶,餵奶時同bb既感覺又好親密,但諗下,其實依家bb都好健康,如果我再推遲我生育計畫,可能仔仔有排都未有兄弟姐妹陪佢玩,所以忍痛同佢戒。
我都好明你感受,依家到我家姐都開始幫個仔減人奶,佢都係好唔捨得,但其實你地已經比左最好既bb啦,如果真係想戒,唔使太內疚或唔開心,慢慢同佢減人奶,等佢適應你又適應囉,依家我姨甥仔都未戒晒人奶,夜晚仲有飲一餐,你又可以試下丫。 ^_^

原帖由 小奶奶 於 09-1-8 11:58 發表
見你話餵到八個月人奶,咩原因唔再餵呢?
我都係餵到八個月,依家想唔餵。
好似有點內疚感。

大宅

又講下本書先:
1.書既內容除左教餵奶,仲教埋點樣令bb學會自己瞓覺(即建立bb的作息),因為bb食奶食得好唔好,同瞓覺係有好密切既關係既,而且bb瞓得好,媽咪休息得好,心情靚靚,對bb黎講都係一大好處。

2.另外,佢都有講多胞胎餵奶、作息等等既個案,各位同我一樣懷多胞胎既媽咪都可以買黎參考下,因為教養多胞胎實不容易。(因為教一個都唔易啦。 ^_^ )

大宅

好媽媽勳章

你呢本書我都有睇 , 不過我想補充一點,

1.bb出世首個月,要兩個半至三個鐘餵一次,每邊比佢食十五至二十分鐘,令媽咪有足夠既刺激,但唔可以短過兩個 ... 個媽媽一定要上咗奶先好兩個半至三個鐘餵一次, 未上奶既, 都要密密餵架

原帖由 yotal 於 09-1-8 11:35 發表
其實佢個埋念都算簡單,寫幾個重點出黎比你地睇,不過詳細內容都係睇本書好d,因為我怕我寫左出黎唔詳盡,變左斷章取義:

1.bb出世首個月,要兩個半至三個鐘餵一次,每邊比佢食十五至二十分鐘,令媽咪有足夠既刺激,但唔可以短過兩個 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

係喎,多謝補充。bb出左世後,媽咪要兩至三日先上奶呀,所以一生左冇奶唔使擔心,因為bb出世後既營養本身夠佢兩三日用,但當然媽咪要努力幫自己上奶啦,例如bb一出世個半鐘內可以開始餵奶就比較好啦。 ^_^

原帖由 福媽 於 09-1-8 14:06 發表

1.bb出世首個月,要兩個半至三個鐘餵一次,每邊比佢食十五至二十分鐘,令媽咪有足夠既刺激,但唔可以短過兩個 ... 個媽媽一定要上咗奶先好兩個半至三個鐘餵一次, 未上奶既, ...

大宅

咦﹗原來圖書館都有呀,咁好既。

原帖由 shirley73a 於 09-1-8 15:55 發表
雖然我上一胎都係餵人奶..不過已經生疏了..而家重溫一次..希望有得著啦..

另多謝你嘅推介..頭先已經喺圖書館預約咗喇..希望d資料有用啦..tkx!~~

...

大宅

好媽媽勳章

想問吓咁多位媽咪點樣克服乳頭痛/損咗啲問題?

大宅

我見醫管局既資料係咁寫既:
乳頭損裂
餵哺母乳不應感覺痛楚。授乳初期,乳頭損裂多是由於抱嬰兒的姿勢和嬰兒吸吮的方法不正確所致。
因此,最好的預防方法是開始授乳時,便要確保嬰兒吸吮的方法正確。
處理方法
—向醫護人員求助。
—確保嬰兒吸吮的方法和位置正確。
—餵哺後,在乳頭上塗上少許母乳,待其風乾。無需塗上油劑或乳霜。

至於我自己,我初初餵果時可能方法未係好正確,所以有一邊都損左,我都係餵哺後,在乳頭上塗上少許母乳,待其風乾,有時係間房無人,我都會開個傷口比佢透下氣,咁好快都好番啦。
至於乳頭痛,餵得正確又真係唔痛喎,不過餵得正確要留意好多野,我生第一胎前睇左好多資料,又睇埋影片,都仲係有不足,因為真係餵時又係另一回事,都係現場有人教先學識。 ^_^

原帖由 喵喵豬 於 09-1-8 19:39 發表
想問吓咁多位媽咪點樣克服乳頭痛/損咗啲問題?

大宅

我生之前都想買lee本書, 但冇晒
好彩我到e家都餵緊(8個月)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 福媽 於 09-1-8 14:06 發表

1.bb出世首個月,要兩個半至三個鐘餵一次,每邊比佢食十五至二十分鐘,令媽咪有足夠既刺激,但唔可以短過兩個 ... 個媽媽一定要上咗奶先好兩個半至三個鐘餵一次, 未上奶既, ...

其實上左奶都好多BB要密密食, 準媽媽要有心理準備. 就我自己為例, 我兩個囝係頭果六個月都係快則個幾鐘就要食, 但有時就3/4個鐘. 最好能feed on demand 喇.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

我都係用這本書的方法餵人奶, 而家剛剛餵到一歲, 據我了解本書的理論是要幫bb建立固定的生活秩序, 所以唔係feed on demand~~

bb剛出生的第一個月, 我大約2.5-3小時餵一次, 就算佢早過2個半鐘喊我會抱下佢安慰下佢唔會即刻餵佢, 要等到最早2個半鐘先比佢食, 如果佢訓得多過3hrs我都會叫醒佢食, 所以並唔係bb一喊就比佢食, 而係由媽媽決定.

基本上bb很快就完全適應這個生活習慣, 飲奶作息都十分定時, 身體情緒都十分健康穩定~~

大宅

我都係用建立固定的生活秩序,我上左奶之後,bb好快就適應按時餵佢,本書有講得好清楚點樣安排bb既生活作息,就係因為定時既生活,所以有時bb喊,媽咪唔使太擔心佢係肚餓喊定係因為其它原因喊,所以媽咪係照顧bb上都有信心好多,精神都會好好多。
始終bb多數都係用喊黎表達佢既所需,如果佢喊就餵佢,咁未必符合到bb既需要。
舉個例子,如果bb係因為肚風痛,而媽咪又即刻餵奶,咁bb個肚只會更痛。

原帖由 佩兒 於 09-1-9 11:06 發表
我都係用這本書的方法餵人奶, 而家剛剛餵到一歲, 據我了解本書的理論是要幫bb建立固定的生活秩序, 所以唔係feed on demand~~

bb剛出生的第一個月, 我大約2.5-3小時餵一次, 就算佢早過2個半鐘喊我會抱下佢安慰下佢唔 ...

別墅

原帖由 佩兒 於 09-1-9 11:06 發表

bb剛出生的第一個月, 我大約2.5-3小時餵一次, 就算佢早過2個半鐘喊我會抱下佢安慰下佢唔 ...

我啱啱買左本書嚟睇, 佢裡面講嘅parent-directed feeding 同 feed-on-demand 啱啱相反. 一直以嚟我睇嘅所有關於breastfeeding嘅書同聽嘅talk都係話要feed-on-demand嘅.... 宜家我覺得好confused囉, 都唔知邊個講法先至啱....

大宅

依個世界有d野冇咩話岩唔岩,最緊要適合自己,因為用兩個方法黎湊bb,佢地都係會成長既,所以就要睇下邊個方法岩自己。
我選依本書既方法係因為佢令我更有信心餵人奶,唔使擔心bb夠唔夠飽,定係其它原因喊呢?而且我用依個方法去湊我個仔,佢係一個好開心既bb。
如果叫我用按需要餵,可能我唔能夠成功餵人奶,因為如果短於兩個半小時餵奶,真係會好攰,而攰同埋情緒唔好係最影響奶量既。
唔怕話你地知,其實我生完我個仔之後有d產後抑鬱,果時同奶奶一齊住,所以餵人奶更加大壓力,怕老人家出聲話自己唔識湊。但我跟左依本書既方法去湊bb,bb好快適應,我自己精神好左,bb喊果時我一d都唔擔心佢係餓,因為唔擔心佢係餓,所以佢喊時我有時間去思考佢到底為咩喊,慢慢地,我就更了解bb。
亦都因為用餵奶、玩、睡既規律模式去湊bb,所以慢慢地bb適應左依個模式,佢自己身體會按依個模式生活,所以bb喊既時間唔多,我自己既生活亦得到調整,坐滿月後,我可以成日一個人帶bb出街,淨係帶幾件衫同尿片就可以出去,好方便,因為預早知道佢既食奶同瞓教時間,所以出街時自己好容易預時間搵地方餵奶,仲可以享受自己既私人時間添。

原帖由 newbmama 於 09-1-9 11:51 發表

我啱啱買左本書嚟睇, 佢裡面講嘅parent-directed feeding 同 feed-on-demand 啱啱相反. 一直以嚟我睇嘅所有關於breastfeeding嘅書同聽嘅talk都係話要feed-on-demand嘅.... 宜家我覺得好confused囉, 都唔知邊個講法 ...

大宅

newbmama:
其實初初有人介紹我用依本書既方法去湊bb,我都好懷疑,因為我去健康院等等地方,d姑娘都係教我用feed-on-demand ,有時信心真係會動搖,我試過縮短餵奶既時間(短於2.5小時),但就覺得自己真係身心乏力,奶量下降,情緒更差,所以最後堅持用書入面既方法,無幾耐就成功左,對自己有信心左。
初頭我真係信心不足,所以我用按時餵既方式,每邊餵十五至二十分鐘,跟住再補奶粉比個仔,但慢慢地佢食完人奶根本唔補奶粉佢都係夠飽既,所以覺得自己既擔心有d多餘,我記得成功餵全人奶之後,仔仔十分鐘就食完人奶,都鼓勵左好多人去餵人奶架。
介紹依本書,就係想各位媽咪多一個方式選擇去湊bb,希望部份媽咪唔好因為太攰而放棄餵人奶,因為自己同個仔深受餵人奶既好處,大家努力呀,我接落黎都要受多個挑戰,就係湊孖b,但我見本書介紹一個湊三胞胎既媽咪都係用相同既方法去湊bb,都係好成功。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊