夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

好灰,小朋友的確花左我地大部分精力,但我好清楚夫妻之間仍需要感情維繫,如果沒有了,家中幾熱鬧,小朋友都可愛也陶然。

試過結婚週年放低小朋出去行街食飯,結果傾計也只圍繞小朋友有關的事,其餘時間也静了。
連我放工打比佢都話我破壞了他寧靜。我講過又講過的,又忘記了,根本不上心,再講我又,又比佢話我呼喝佢……我覺得我們只係共同湊小朋友的partner……

侯爵府

lingpigbb 發表於 17-4-29 21:38
好灰,小朋友的確花左我地大部分精力,但我好清楚夫妻之間仍需要感情維繫,如果沒有了,家中幾熱鬧,小朋友 ...

我無乜期望我的夫妻關係,唯有凡事睇開D

伯爵府

好灰,小朋友的確花左我地大部分精力,但我好清楚夫妻之間仍需要感情維繫,如果沒有了,家中幾熱鬧,小朋友 ...

我c6就成日攞住部手機,生完個b都未試過夫妻單獨出去二人世界

大宅

BK Milk勳章

你地結婚幾多年了?有時都覺得好難在結左婚咁耐都可以維持得好恩愛呀,有時有左小朋友之後,磨擦和不滿會多左,咁樣更可能令大家關係和感覺慢慢減退,
有時候都只是希望個伴侶唔好覺得我麻煩同討厭就好了,都唔係唔可悲呀

男爵府

生小朋友不是影響感情轉淡主要因素 ,
無論有沒有小朋友,感情也會正常轉淡的。

主要大家已瞭如指掌,日見夜見,同床追夢,
感情自然被生活磨得又平又扁,平平無奇。

如何激情澎湃會隋著日子變得淡而無味,如何突破再沒有驚喜!
無論花心思,提升婚姻,昇華最高境界,全是感情的點綴,
這樣,避免感情惡化下去己感恩了,豈能追求從前的浪漫呢!

小朋友是愛情結精品 , 是夫婦間的橋樑 ,或許成為家庭的維繫者不是好嗎?

男爵府

我都生左小朋友,生活重心亦轉左落小朋友身上。都好正常啫。但又唔覺同老公感情轉淡。我地話題都好多係關於小朋友,但係一齊講一家三口3個人既野唔係講bb 1個人既野。咁又點會感情轉淡呢。例如話今日一齊去公園玩好開心,咁幾開心呀。可能我老公都好鍾意湊小朋友。

珍珠宮

BK Milk勳章

hmmm 同老公有冇共同興趣? 我同老公有跑步,多咗啲話題。

瑪瑙宮

siujanjan 發表於 17-4-30 21:58
hmmm 同老公有冇共同興趣? 我同老公有跑步,多咗啲話題。

真係, 共同興趣好重要, 我朋友同老公一齊練一齊跑渣馬, 真係太開心了.

子爵府

Same here

民房

共同興趣好重要架

別墅

brianhinhin1206 發表於 17-5-1 03:48
共同興趣好重要架

我地以前都-薺跑步,四圈去食野影相……依家返工,揍2件,有時間都瞓……

大宅

其實男人..婚前婚後都係唔同...因為已經步入左第2個階段...頭幾年可能都仲好少少..好多3-4年後就變成習慣..變成感情..
婚後好多都唔會好似以前拍拖咁...又就你.又哄你..因為已經無咁既必要(你都嫁左比佢lo),但女人又好想保留以前既浪漫呀..激情呀....咁就出現左問題啦...因為男人10個有9個都係怕煩既..

拍拖時就係佢哄你..留住你..結婚後就變左係你要去搵d方法去留住你地既關係.

其實有小朋友..大家話題變左大部份係講小朋友都係好正常呀..總好過有d無小朋友既..直情得say hi say bye..就算一齊食飯都無咩野講,打手機.

唔好咁灰住...夫妻相處係一門學問...依家太多人動不動就叫離婚..結果之後可能一個比一個衰....(好既一早都比人mark左)

正面d..努力呀...或者去個旅行都可以增進感情.

男爵府

開心吸收勳章

我老婆都係 ... 生完之後, 我就被冷落, 我只係掛名既 "老公"

大宅

其實我好認同小朋友唔係夫妻變淡原因,佢極其量只係催化劑,小朋友將一直以來的相處問題放大,無得再視而不見。

原因(相處問題)和催化劑(小朋友)分別係邊?如果你讀過化學就明。只有原因,你最後相處都會有問題,但變化速度慢,有些人可視而不見。無相處問題,你有催化劑,點都唔會造成相處問題。但,點解好多人生完成日都會有問題?其實問題一直都有,再加埋小朋友呢個強力催化劑,日積月累既問題就一次過爆晒出黎。

講左咁耐,我都係想講,好好傾下點搞好夫妻關係,對湊小朋友事務,無論男女,都要主動做,唔好等人叫,因為父母角色同樣重要,你要人叫先做就死得。尤其男人,成日要人提先做,係咁覺得自己無錯,消耗女人的愛和耐性,到個女人死心,你就知味道,女人死心就做晒準備,救都無得救。現今女人唔係只會因第三者問題離婚,佢唔係你老母果代,佢只要覺得有老公等於無老公就已係足夠離婚的理由。

大宅

cedarcone 發表於 17-4-30 07:05
生小朋友不是影響感情轉淡主要因素 ,
無論有沒有小朋友,感情也會正常轉淡的。
認同。好難好似以前岩岩識時咁有活力,每天早出晚歸地工作,為家庭轉轉轉已經夠累人了,回家當然只想休息, 一齊時已經知對方是悶人一名,對住電腦多過對住自己
不會主動說去那兒玩,行街?我有我選衣服,他有他打喊路,
睇戲? 睇完後傾兩句感想就完,食飯?永遠食個幾間或回家食!

曾經一段時間他有他打機,我有我看電視,過了好幾年,生活依舊,我有為此不開心,只好自己找興趣分散自己的苦悶,直至有了小朋友後,我生活平淡變成忙碌,是因為有了小朋友,活題多了,宜家有了精神寄托,

從來沒要求對方搞甚麼新意,接受了對方沒驚喜,咁多年巳接受了平淡,改變了自己思想,現在被投訴我不理他!

前個月我同他及屋企人小朋友去旅行, 他說很辛苦,不開心,叫我下次不要帶小朋友去,還說我去旅行也要跟家人去, 他曾說想兩人旅行,我話去澳門,他說貴, 不去看任何旅行資料, 不主動計劃, 只說不做!
我家人PLAN 好行程,機票酒店BOOK 埋, 錢也幫我對埋, 我喜歡跟她們旅行,買野都買得開心,又不用煩腦, 現在倒過來怪我, 話我不上心, 因為他想去2人世界的旅行??

現左成日開口埋口话我不愛他, 還自己不停地想大家已經不存在愛, 現在好像把所有錯推在我身上,我只覺得他不成熟

珍珠宮

BK Milk勳章

mikiki531 發表於 17-5-11 17:55
認同。好難好似以前岩岩識時咁有活力,每天早出晚歸地工作,為家庭轉轉轉已經夠累人了,回家當然只想休息, 一 ...

去澳門我c6都會話唔抵,確實係貴嘅。咁安排到二人行嗎?我easter同老公去韓國4日,真係幾開心。

大宅

如果可以請到假星期日至四 Grand Hyatt package 都幾抵 $2500(2人)
包一晚房, 夜晚buffet, 2份早餐送上房, 來回船飛。専業旅運

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

我老公係好抗拒同我2人世界,佢會內疚掉低小朋友,即使屋企人開到聲幫我地湊,佢都會n個藉口唔同我出去
佢會同朋友去旅行,佢亦歡迎我搵朋友去旅行,放假日子會一家出遊,但同我2個人就連睇場戲佢都覺無聊

大宅

回覆樓主:

我老公都會耐疚放下小朋友同我去旅,所以我地都有3年無2個人去旅行,我只係同朋友去,或同佢一家去,有一次我99還問我點解只同朋友去旅行,唔同老公去,覺唔覺得唔健康,我答佢係你個仔唔同我去。

夫妻相處真係大學問,細水長流既感情真係好悶,要求對方有咩咩,最終只會放望,改變自己不要有拍拖既要求,比較實際,男人總係大細路,要人錫同氹,但女人何嘗唔係,又家務又小朋友,邊還有心機氹呢個大細路。

首頁

尾頁

跳至