興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

新手養狗、我隻狗仔两個半月大,十幾天前接回來即刻轉食Addiction 隻三文魚幼犬糧,点知肚疴.獸醫開左幾罐Royal cabin 雞肉防敏罐頭,食左冇再肚疴. 医生話溝住罐頭加隻糧试下,如果再疴,证明隻糧唔啱佢,就要轉糧,点知真係又疴过.我見他食隻罐頭oK,就索性係医院度買左Royal cabin 雞肉防敏乾糧. 佢返來食都唔疴.但上網查,原來好多人都話呢隻牌子係味精糧.所以搞到我十五.十六,想轉糧,又怕佢再肚疴。唔知大家有冇提議轉唔轉好?
如果轉,有冇边隻全天然糧好啲?

大宅

回覆樓主:

其實幼犬唔可以咁心急轉糧,佢本身食緊邊隻就食住先,到打齊針,六個月後身體穩定左先轉,轉糧係要慢慢舊糧溝新糧,由9:1食幾日...跟住8:2.....如此類推咁轉

別墅

回覆 AMEG 的帖子

我隻狗狗係食Canidae的, 由個半月開始食到而家5個月, 都唔錯

瑪瑙宮

AMEG 發表於 17-4-29 23:28
新手養狗、我隻狗仔两個半月大,十幾天前接回來即刻轉食Addiction 隻三文魚幼犬糧,点知肚疴.獸醫開左幾罐Roy ...

RC呢隻牌子。貓同狗糧都好重味精。食得多。第日有機會影響腎功能。
轉糧亦不能一下子轉晒。
樓上有講。按比例9比1,跟住8比2。咁慢慢轉糧。
防感敏狗糧應該仲有其他牌子。可睇下呢度有冇jm既狗狗食開。搵多D資料先決定轉邊隻都唔遲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Natural Core & Organic Story
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

瑪瑙宮

新手養狗、我隻狗仔两個半月大,十幾天前接回來即刻轉食Addiction 隻三文魚幼犬糧,点知肚疴.獸醫開左幾罐Roy ...

applaws應該唔差。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

或者你有需要。比個我買開貓糧既老闆娘電話你。你問下佢意見。就算唔係幫佢買野。佢都樂意比意見你。因佢自己有養貓同狗。你有需要先問我啦。我自己有養3隻貓。但家人有養狗。所以都知少少狗既問題。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

2018復活節勳章

我隻幼犬之前都係食rc ,不過食過好多牌子既糧。我之前都有出帖搵素食狗糧。不過我果隻係對蛋白過敏先痾。而家食左natural balance 蔬菜糧 ,冇痾了。仲好生猛呀...你可以試下呢個牌子既肉類狗糧。

洋房

多謝晒你們的意見,因為初初無人覆,我唯有自己去揾資料然後去下寵物店睇,原來好多牌子都冇得賣,最後選擇左一隻全天然冇殼類鷄肉俾佢食,現在轉左三日,慢慢加俾佢,touch wood 好在便便都OK.

洋房

回覆 moonlight9198 的帖子

謝謝你咁熱心,因為现在小狗食得OK左,所以暂時唔需要住.不過真的很多謝你.

瑪瑙宮

AMEG 發表於 17-5-5 09:58
回覆 moonlight9198 的帖子

謝謝你咁熱心,因為现在小狗食得OK左,所以暂時唔需要住.不過真的很多謝你. ...

最緊要佢食得岩。冇事。
而家佢食邊隻牌子糧?
貴唔貴?

洋房

Naturea 一隻萄葡牙牌子,好貴2kg $248, 不過睇過成分有63%鲜鷄肉,其它是蔬菜,O%Grain, 蛋白質32%. 店員話呢隻好多食完都OK冇敏感,所以我胆粗粗試下.

洋房

我狗狗食 LaMer 抗敏糧,係韓國牌子,佢都係腸胃敏感。呢隻同 Hill's / RC 抗敏糧一樣用水解蛋白做成分,但就冇味精同化學野。

洋房

回覆 Chihuahuadog 的帖子

你係那里買?價錢貴嗎?

洋房

AMEG 發表於 17-5-7 08:22
回覆 Chihuahuadog 的帖子

你係那里買?價錢貴嗎?
不貴呀,比 Hill's 水解糧平好多。我呢度買:
http://cn.wisepet.com/shop-by-brand/lamer.html

別墅

我以前都係俾天然狗糧我隻狗狗食,依家直接轉埋俾自家煮嘅野食,其實唔太麻煩,狗狗又食得開心,連毛色都靚左

男爵府

juliew615 發表於 17-6-13 15:29
我以前都係俾天然狗糧我隻狗狗食,依家直接轉埋俾自家煮嘅野食,其實唔太麻煩,狗狗又食得開心,連毛色都靚 ...

你煮咩俾隻狗食?

別墅

回覆樓主

Oven baked

別墅

Lily2010 發表於 17-6-13 18:26
你煮咩俾隻狗食?

一般肉類同蔬菜都ok,例如雞胸鴨胸三文魚,西蘭花菜心甘荀南瓜蕃薯,蒸熟再切碎,最好加D維他命同鈣補充

男爵府

juliew615 發表於 17-6-14 11:11
一般肉類同蔬菜都ok,例如雞胸鴨胸三文魚,西蘭花菜心甘荀南瓜蕃薯,蒸熟再切碎,最好加D維他命同鈣補充
...

咁你點樣預份量呢?同埋你會唔會一次過煮定多啲放雪櫃,然後分幾餐畀佢食?使唔使番熟呢?

唔好意思,新手狗奴,比較多問題。我個狗仔最近唔係好肯食狗糧,我買咗啲雞肉小食溝畀佢食,但長遠都想煮啲天然嘢好些。

首頁

尾頁

跳至