自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

爸爸已經八十幾歲,近年消瘦咗好多,話食唔到飯,只食小小流質食物。想同佢去私家照胃鏡,不過咁大年紀是否一定要入院?(另怕政府排期好耐,又怕檢驗時爸爸會痛,聽講不會注射麻醉藥)請問大家有冇好嘅腸胃科醫生介紹,照吓胃鏡。請給意見。謝謝!

大宅

cheukyingmama 發表於 17-4-30 22:30
爸爸已經八十幾歲,近年消瘦咗好多,話食唔到飯,只食小小流質食物。想同佢去私家照胃鏡,不過咁大年紀是否 ...

80幾歲照腸胃鏡,一定要入院啦

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

cheukyingmama 發表於 17-4-30 22:30
爸爸已經八十幾歲,近年消瘦咗好多,話食唔到飯,只食小小流質食物。想同佢去私家照胃鏡,不過咁大年紀是否 ...

信康醫療陸禮賢醫生

子爵府

寶X醫院馮騰達醫生

男爵府

我亞娘最近睇王振宇係中建大樓..佢係腸胃科算係權威...1200 診金....都好細心診症

男爵府

唔該晒咁多位,我同爸爸講要入院,佢就話連醫生都唔睇,有冇機會可以喺診所做了?佢好怕入醫院,我知佢驚出唔返醫院

男爵府

cheukyingmama 發表於 17-5-2 11:36
唔該晒咁多位,我同爸爸講要入院,佢就話連醫生都唔睇,有冇機會可以喺診所做了?佢好怕入醫院,我知佢驚出 ...
有....有D 大型診所係有日間病房,5星級服務....不過價錢會貴D...你打去問下

男爵府

lambxx 發表於 17-5-2 11:53
有....有D 大型診所係有日間病房,5星級服務....不過價錢會貴D...你打去問下

請問有冇介紹?

男爵府

cheukyingmama 發表於 17-5-2 12:23
請問有冇介紹?
我之前帶我娘親睇個位專科既診所唔知有冇..你可以SEARCH 佢我上面PO佢個名打去問下有冇得係診所照....而據我所知...好多中環個D 集團式診所有呢D服務...你可以上網SEARCH 中環腸胃科醫生,睇下佢地個地址同診所名係唔係GROUP, 再打去問下...據記憶中聽過太子大廈, CWB 都有D 0甘既診所有日間病房....私家照胃過程好快好似唔駛1小時...唔似政府等0甘耐...同私家有睡眠麻醉..訓著黎照冇0甘辛苦..不過你問下你父親八十會唔會同佢做睡眠麻醉...

大宅

你可以先去私家腸胃專科醫生睇睇你爸爸的情況,問下醫生照胃洗唔洗入院之類,如果唔洗就可以自己另外找私家診所照即日走,照完的報告去政府跟進~

男爵府

Eemac 發表於 17-5-4 21:26
你可以先去私家腸胃專科醫生睇睇你爸爸的情況,問下醫生照胃洗唔洗入院之類,如果唔洗就可以自己另外找私家 ...

謝謝你!今天已找了有Jm 提議話好嘅黎志偉醫生,佢話可以喺診所做,所以已經約了明早一早做胃鏡。但老實講,我覺得黎醫生好冇禮貌,一點耐性聽人講病歷都冇,開口埋口就話可能係食道癌,嚇到爸爸好驚,如果唔係有人讃佢技術好,我真係唔搵佢。我真係想問佢,究竟有冇用[醫者父母心]嘅心情去睇病人。

大宅

cheukyingmama 發表於 17-5-4 21:57
謝謝你!今天已找了有Jm 提議話好嘅黎志偉醫生,佢話可以喺診所做,所以已經約了明早一早做胃鏡。但老實講 ...

deleted

大宅

cheukyingmama 發表於 17-5-4 21:57
謝謝你!今天已找了有Jm 提議話好嘅黎志偉醫生,佢話可以喺診所做,所以已經約了明早一早做胃鏡。但老實講 ...

請問睇左之後,醫生手勢點呀?
同貴唔貴?

大宅

大把更好的腸胃科專科醫生,使咩要受氣。依家又唔係睇公立
Flower

大宅

cheukyingmama 發表於 17-5-2 11:36
唔該晒咁多位,我同爸爸講要入院,佢就話連醫生都唔睇,有冇機會可以喺診所做了?佢好怕入醫院,我知佢驚出 ...

照咗未?80歲幾在診所做,出事風險好高呢,真㗎。

侯爵府

白寶權
李永康

子爵府

我奶奶70幾歲,今年喺尖沙咀姚志謙醫生照胃鏡,佢覺得OK ,唔痛,唔需要住院,醫生好nice.

男爵府

bbkk707 發表於 17-5-10 12:53
照咗未?80歲幾在診所做,出事風險好高呢,真㗎。

唔該晒你哋咁多位。爸爸已經喺上星期五做了胃鏡。真心講句,好唔鍾意呢個醫生啲態度。約咗我哋9點45分照胃鏡。竟然係10點半先至返診所,遲到都冇道歉講一聲,姑娘仲要我爸爸一早在床上等,又唔俾人陪。冇關心嘅態度同病人講解。但另一方面,佢確實有專業知識一路做一路講解,過程亦都好流暢。所以個人意見,佢有佢的專業,但對病人就小了一份關心。

大宅

cheukyingmama 發表於 17-5-10 22:57
唔該晒你哋咁多位。爸爸已經喺上星期五做了胃鏡。真心講句,好唔鍾意呢個醫生啲態度。約咗我哋9點45分照胃 ...

一路做一路講解?不是吧,有抽組織去化驗嗎?通常完成手術才見醫生詳細講解喎

男爵府

bbkk707 發表於 17-5-11 07:18
一路做一路講解?不是吧,有抽組織去化驗嗎?通常完成手術才見醫生詳細講解喎
...

可以有一個人在旁,一路做一路簡單講解,其間亦有留組織化驗。當然做完亦會再見一次,詳細解釋。
好痛心,爸爸確診了胃癌,唔知可以點面對,好唔捨得爸爸.................

首頁

尾頁

跳至