樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我都係租樓住, 以我所知1年死約係冇得減租或加租, 因為係死約, 但生約係大家可以用1個月時間通知是否繼續住或租, 係呢個時候就可以同業主講下有否減價餘地, 因為如果業主見到市況差, 再搵過租客可能好難, 不如租番比你, 因為市況差再租出去都係平租啦.
所以生約可以諗下.
原帖由 mirella 於 09-1-8 13:42 發表
我11月租屋,好快租趺到$1000,係唔可以要求減租,因簽1年生1年死約.

男爵府

死約無傾過... 生約時成功減$500... 好過無啦!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 mirella 於 09-1-8 13:42 發表
我11月租屋,好快租趺到$1000,係唔可以要求減租,因簽1年生1年死約.

你話跌到$1000定係跌左$1000?
唔係好明
你想話你個度而家市值租金係$1000??
定係你打小個0??

大宅

請問你點同業主講? 因我已係生約,但老公又話唔知點講,驚業主唔肯,佢又嫌搬屋痳煩,我想問你自己要求減$1,000抑或業主還價?

原帖由 wm720915 於 09-1-9 19:07 發表
死約冇得傾架喎.
我生約即係都減到$1,000

大宅

可唔可以分享吓你哋點同業主講;
我都過左死約期,點樣同業主有技巧地還價?

子爵府

原帖由 hehechu 於 09-1-9 23:13 發表
可唔可以分享吓你哋點同業主講;
我都過左死約期,點樣同業主有技巧地還價?
其實而家呢個時勢傾下減租最適合,不倫死約生約,你地可以同業主講最近先生唔好彩,比公司減左人工,家用已比少,我都係迫不得以先搵你商量,希望業主你體諒幫幫忙,可唔可以減D租,(如果做生意,就話生意唔係咁好),佢話你想減幾多,你咪講高少少價,一路還價,一千幾百點都肯減。因我由一萬減到8千,如果拿一萬出來已租到大D單位,睇下太古杏花,8,9千都租到6百呎單位,我個單位4百呎,幾唔抵。可能有其他業主媽咪睇到我點教人,希望大家共渡時艱。

禁止訪問

大宅

如果租$7,000,576呎,想減到$6,000,是否很過份?

原帖由 wm720915 於 09-1-10 12:54 發表

咪同佢講話宜家睇出面地產啲租盤都減價,
想請問你可否減啲租呀?
咁我又咁準時交租,
我唔租的話,你租番出去,
又要裝修,又要比地產佣金,又要免租期,又要厘印費.....
你減小小比我條數都係番到啦! ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係減幾多既問題, 你去睇吓附近有差唔多既物業租緊幾錢, 做定功課至同業主傾.

原帖由 JA93 於 09-1-10 13:08 發表
如果租$7,000,576呎,想減到$6,000,是否很過份?

大宅

if the landlord agree to reduce $1000 per month, do I need to sign another contract with her?

洋房

我地初初都好似你咁諗架, 驚講完之後刺激左佢, 一陣話唔租比我地點算呀 (因為我有FD就係因為講完之後比業主收番間樓). 咁我地咪去搵原先個AGENT吹下水, 點知個AGENT幫我地打左比業主, 最尾仲減左 10%呀..... 超勁好人的業主.

原帖由 JA93 於 09-1-9 22:47 發表
請問你點同業主講? 因我已係生約,但老公又話唔知點講,驚業主唔肯,佢又嫌搬屋痳煩,我想問你自己要求減$1,000抑或業主還價?

大宅

你就好啦,到而家老公都唔肯打俾業主,我剛剛上網見到地產地交$6,300,你個Agent咁好會幫你打電話比業主,我搵原先個Agent吹下水,佢淨係叫我不如租大d,我想問你業主是否即時答應減左10% ,定考慮咗好耐,因業主成日話租平咗俾我哋,但佢唔肯打釐印(因佢知我係好租客,唔會唔交租),其實佢一年已經慳了很多稅,所以我覺得佢又不是租得很平給我,而家都唔知點做好?

原帖由 MARIAMA 於 09-1-20 11:06 發表
我地初初都好似你咁諗架, 驚講完之後刺激左佢, 一陣話唔租比我地點算呀 (因為我有FD就係因為講完之後比業主收番間樓). 咁我地咪去搵原先個AGENT吹下水, 點知個AGENT幫我地打左比業主, 最尾仲減左 10%呀..... 超 ...

洋房

其實我地真係好好彩, 因為遇到個好agent同好業主.
嗯...係個agent打比業主, 個業主就即時up左個銀碼=減左10%的, 話如果再問就冇架喇. 但佢就唔係再同我地立份新約, 所以隨時可以加番租架.....

原帖由 JA93 於 09-1-20 11:35 發表
你就好啦,到而家老公都唔肯打俾業主,我剛剛上網見到地產地交$6,300,你個Agent咁好會幫你打電話比業主,我搵原先個Agent吹下水,佢淨係叫我不如租大d,我想問你業主是否即時答應減左10% ,定考慮咗好耐,因業主成日話租平咗俾我哋, ...

首頁

尾頁

跳至