跳至

首頁

尾頁

別墅

HAILEY已經9個半月都重未識爬, 做媽咪當然唔想個囡SKIP咗爬行呢一環啦!
咁我就準備做條crawling track比HAILEY學爬睇吓有無用, 材料都未準備好99就話我洗唔洗咁緊張呀?! 當然佢老公都係咁諗啦! 最慘連我C6都係咁諗, 屋企三個人都話我太緊張, 但我唔覺得自己係緊張, 我只係做返媽咪應該做既責任, 咁叫緊張嗎??????
咩叫陪伴一起成長, 你地咪得個長, 無件事係成囉!!!

子爵府

心同感受!!!!!!!!!!!!

我都發覺冇人會明白做媽媽嘅感受,包括嗰D曾經做過人媽媽嘅!!!

咪埋佢哋,繼續做你想做嘅,我超級支持你!!!!!!!!!!!

大宅

唔好唔開心啦, 做人阿媽梗係最緊張個bb啦(當然有例外), 我個c6有時都話我有d野洗唔洗咁緊張, 我都唔會埋佢, 堅持己見, 個女係我十月懷胎生佢出o黎...
您有冇用HAILEY心愛o既o野引佢爬呀? 開頭擺個位佢攞到, 跟住擺到要佢伸長隻手攞, 然後慢慢擺遠dd, 佢就會移動佢o既身體去攞, 好快佢就識爬喇, 努力呀! 記住每次佢攞到都要讚佢叻叻, 好多bb都鐘意人讚o架~

複式洋房

我都好明白, 我99都係唔多支持我建議做或已為bb做的事~ 99又係用返佢果套~ 唔好理啦, 只要自己覺得係為bb好的時就堅持到底~

別墅

好多謝你地既支持! 係呢度先可以搵返D安慰
我已經試過搵野引佢架啦! 但佢好易就放棄, 我會努力繼續...

大宅

估唔倒Hayley同Peony一樣仲未識爬, 算啦, 我地自己鼓勵自己啦! 不如cny約出o黎見o下面, 你邊日得閒, 我年初四至初十都好free.

原帖由 fanny2002 於 09-1-8 16:08 發表
好多謝你地既支持! 係呢度先可以搵返D安慰
我已經試過搵野引佢架啦! 但佢好易就放棄, 我會努力繼續...

別墅

嘩!乜你放咁多日假, 真係好! 我放到初四要返工啦~
唔緊要, 不如約初六(星期六)一齊拜吓年呀!

原帖由 PeonyComing 於 09-1-8 17:27 發表
估唔倒Hayley同Peony一樣仲未識爬, 算啦, 我地自己鼓勵自己啦! 不如cny約出o黎見o下面, 你邊日得閒, 我年初四至初十都好free.

大宅

咪係!咪鬼理其他人點講!自己覺得啱、又對BB有益嘅就照做囉!加油ar!

大宅

原帖由 pingapinpin 於 09-1-8 15:45 發表
唔好唔開心啦, 做人阿媽梗係最緊張個bb啦(當然有例外), 我個c6有時都話我有d野洗唔洗咁緊張, 我都唔會埋佢, 堅持己見, 個女係我十月懷胎生佢出o黎...
您有冇用HAILEY心愛o既o野引佢爬呀? 開頭擺個位佢攞到, 跟住擺到 ...

冇錯, 就算嗰d做過人媽咪都唔知點解會話我地緊張, 梗係啦, 呢個bb 唔係佢地個bb 麻, 自己生既一定會比較上心, 緊張少少又有乜出奇, 唔好理佢地, 我都支持你

係呀係呀, 恩恩都好鍾意讚佢叻叻, 有時讚完佢, 佢自己仲會拍手添

別墅

我都成日俾人reject. 但我都冇理佢哋, 佢哋依家慢慢知道 : bb 係我同c6的, 所以佢哋已經唔理我哋點樣教希希
只要堅持己見, 認為自己做得啱, 唔洗理佢哋!
加上如果bb唔識爬or 唔識其他野, 佢哋只會怪我唔教佢. 做人媽媽都幾辛苦. 大家要努力啊.

別墅

我仔仔剩係識向後爬, 用玩具引佢就向前爬一步, 佢鍾意行同企多過爬
我同你一樣不想skip爬行......

我們一起努力, 不要灰心呀

別墅

tps0701 發表於 09-1-9 11:04

HAILEY只係向行退, 爬又唔識, 企同行都未識, 我要加緊同佢練習先得, 因為HAILEY過完年就要返東區見物理治療師, 乜都唔識實比治療師鬧, 想同99講多D放HAILEY落地同佢練習吓爬, 我諗都係廢"UP", 唯有自己一放工返屋企同佢練習~

karenPC 發表於 09-1-9 10:28

所以我好希望HAILEY快D識爬, 幫媽咪出返一口氣呢~

Forever@Friends 發表於 09-1-9 02:02

係呀! 我都唔明白D做過人媽咪既諗法點解同我地咁唔同!

灝灝B 發表於 09-1-8 22:50

係呀!我依家唔理佢地點諗了, 不過個刻聽到之後, 條氣就頂住, 好鬼"興"~

複式洋房

咪埋佢哋, 對bb好嘅, 就要堅持! 加油ar! 到hailey 在你張crawling track到識爬, 佢哋就會

又或者, 你去見完物理治療師, 加油加醋咁話治療師話唔ok,要多D練習,要點要點. 可能佢哋會聽小小 ...

別墅

去見物理治療師, 我99一定要一齊去的, 因為佢會想知, 如果個治療師鬧, 我肯定會插埋把咀話"係啦!都叫咗你多D放落地下練習吓架啦, 又唔聽= =":;pppp:
我99係一個要有另外一個第三者話呢件事"係呀, 係咁咁咁架!"佢先會相信我既說話!
好似學爬係好重要, 佢成日都話洗唔洗咁緊張呀, C6同佢個囡都唔識爬就已經學行, 咪又係咁! 但係佢有個朋友話爬真係好重要架! 佢就相信囉! 但HAILEY始終唔係佢個囡, 佢唔會太在意呢件事上面囉~

原帖由 Garumama 於 09-1-9 13:24 發表
咪埋佢哋, 對bb好嘅, 就要堅持! 加油ar! 到hailey 在你張crawling track到識爬, 佢哋就會

又或者, 你去見完物理治療師, 加油加醋咁話治療師話唔ok,要多D練習,要點要點. 可能佢哋會聽小小 ... ...

大宅

點解你99o既見解同我99一樣, 都係話爸爸都唔多爬就行, 我心諗大多數都係因為你自己唔識train個仔先唔多爬, 唔代表個仔唔鍾意或skip o左都ok. 有好多時都係人為.

係呀, 我放到初十四先返, 所以有空. 咁你住邊, 我地約邊度方便d呢?

王國會長

王國會長

我支持你呀!做媽咪既梗係會用盡一切方法幫自己個囡學爬架啦!無唔啱呀.....
所以唔駛理佢地,如果C6都唔幫你整架話,自己嚟囉,我都有幫C6整架,因為我都同佢講咗要整好耐,佢見個囡8個月都未識向爬至驚驚地要整咋!
有咩你可以問我,我實會幫你架!

複式洋房

我都係呀, 仲要唔係99, 係呀媽呀,真係激死呀.
係呀, 學爬好重要GA, 所以我都會盡力比機會BB爬. 不過, 佢都唔太鍾意, crawling track係點整GA.

別墅

doswong 發表於 09-1-9 21:39
THANK YOU!!
我材料都攪點晒架啦! 今日放咗工就返去整, 我今日一定要整好佢, 希望HAILEY幫我爭氣D啦~

PeonyComing 發表於 09-1-9 18:48
我都覺得係人為, 我諗如果佢地個時知道爬行係重要既一環, 佢地當時應該好似我地咁卦?!
嘩, 放到初十四先返 好好啊~
我住筲箕灣, 你住沙田, 有無好提意? 我其實邊度都得, 去沙田都OK架 或者搵林林媽攪個少少人既PARTY, 佢好似話初六都得架!

別墅

crawling track 其實都算幾難整, 係doswong比資料我架! 或者SEND比你睇吓有無興趣自己整返條 ~

原帖由 kkrabbit 於 09-1-10 10:23 發表
我都係呀, 仲要唔係99, 係呀媽呀,真係激死呀.
係呀, 學爬好重要GA, 所以我都會盡力比機會BB爬. 不過, 佢都唔太鍾意, crawling track係點整GA.

複式洋房

好呀, 妳SEND比我呀, 等我試下先. 我PM個MAIL比妳AR~

首頁

尾頁

跳至