親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

我哋想新年時候帶個兩歲多啲小朋友去呢度玩吓, 但又唔知可以點去, 同埋有咩直得玩 (我哋唔想跟團). 有無媽咪曾經去過又可以提供啲資料比我呀, 例如行程, 酒店, 餐廳 推介. 唔該晒.

別墅

醒目開學勳章

原帖由 oralb 於 09-1-8 15:09 發表
我哋想新年時候帶個兩歲多啲小朋友去呢度玩吓, 但又唔知可以點去, 同埋有咩直得玩 (我哋唔想跟團). 有無媽咪曾經去過又可以提供啲資料比我呀, 例如行程, 酒店, 餐廳 推介. 唔該晒. ...

個動物園好適合小朋友去,可以去睇野生動物同餵動物(長頸鹿,大象).我上星期買中旅嘅package去3日2夜住長隆酒店.第一日坐船去玩歡樂世界同睇馬戲,第二日去動物園,第三日係酒店休息4點坐船返香港.

男爵府

原帖由 chiumh 於 09-1-8 16:38 發表

個動物園好適合小朋友去,可以去睇野生動物同餵動物(長頸鹿,大象).我上星期買中旅嘅package去3日2夜住長隆酒店.第一日坐船去玩歡樂世界同睇馬戲,第二日去動物園,第三日係酒店休息4點坐船返香港. ...

咁價錢大約幾多 ?

男爵府

好媽媽勳章

我都新年21個人一齊去,我地包車,由深圳灣上,你地若果人少,提議你去坐直通車到番禺,由深圳灣過既車,過關超快,但新年我就唔知,因為朋友去過次,話坐船好耐,因為去到要轉車,我地住新界,係深圳灣上又近
我第一日會到步後,先check in,跟住食lunch,跟住先去動物園,夜晚去出名既buffet'四海一家'食飯
第二日:一早去歡樂世界,跟住夜晚睇埋大馬戲(係中旅社買套票,我朋友話最平,時間太急,所以無去格價,照買)
第三日:我地仲未諗到,我地想去嶺南印象園,或者過珠海地下城行

我地住永成酒店,一家三口住大床房rmb390/晚,朋友介紹,我直接同大陸既公司訂,打電話去就得喇,唔駛比錢住
因為我地係包車跟足我地3日,好似我咁我個女未夠1.1米高度,所有門票唔駛錢,我地3個人就3日2夜,只計住(RMB780)/車(大約RMB190X2個大人),因為我地細路唔計)/門票(2個大人共大約HK964),未計食就大約用RMB2200

其實我都唔知我地咁樣算唔算貴,但好在我地自己想去邊就去邊囉,唔駛限時限刻

大宅

原帖由 carykwok 於 09-1-8 23:48 發表
我都新年21個人一齊去,我地包車,由深圳灣上,你地若果人少,提議你去坐直通車到番禺,由深圳灣過既車,過關超快,但新年我就唔知,因為朋友去過次,話坐船好耐,因為去到要轉車,我地住新界,係深圳灣上又近
我第一日會到步後, ...

咁你知唔知如果係深圳灣邊度搭車(唔包車)去 , 可以搭咩車, 車程大約幾耐同埋車費大約幾$$呀, 唔該晒.

又或者, 如果係深圳搭火車, 要搭到去咩站落車, 之後又要轉咩車至去到長隆??

男爵府

如果中旅齋買香港-番禺車票,成人80元,過關不迫,全程大約2-3個鐘。
總站是祈福,一落車附近有條街,好多野食。

好多白牌車,吾好上。上就上的士,小心站頭d成班的士停多數見香港人就亂叫價,反而一架架截就ok,祈福去動物園距離要30元

如果小朋友中意動物,動物園可能要玩整整一日,又要餵動物,又要睇白老虎跳火圈,又要睇bird show,又要坐車行safari,重有機動遊戲(踫踫車、小火車....)

我岩岩去完,住係動物園側酒店(不是長隆酒店),330人民幣一晚,早上有免費shuttle入去,出來行15分鐘番酒店。

其他歡樂世界同大馬戲好似入去都有shuttle,我地出入叫的士, 睇表視入口而定,大約20元。吾睇表講價會要求30元先合理。

門口買票最平,有men's day,ladies' day, 合家歡票,視日子,好多優惠。

大宅

原帖由 Evan 於 09-1-9 15:19 發表
如果中旅齋買香港-番禺車票,成人80元,過關不迫,全程大約2-3個鐘。

好多白牌車,吾好上。上就上的士,小心站頭d成班的士停多數見香港人就亂叫價,反而一架架截就ok,祈福去動物園距離要30 ...

我將會係香港book定酒店及來回車票, 不過至於樂園入場票則會係樂園門口至買......我想知道係咪一定會有票買, 會唔會因為人多所以停止買票呀???

另外, 想問吓各位, 如果買咗大馬戲 +野生動物世界 呢款門票, 可唔可以分開兩日入呀, 定係要係同一日去晒呢兩個樂園???thanks.

別墅

原帖由 oralb 於 09-1-9 16:53 發表

我將會係香港book定酒店及來回車票, 不過至於樂園入場票則會係樂園門口至買......我想知道係咪一定會有票買, 會唔會因為人多所以停止買票呀???

另外, 想問吓各位, 如果買咗大馬戲 +野生動物世界 ...

大馬戲 +野生動物世界 套票係要同一日用,
樂園地方都很大,可以容納很多人,應該沒有問題

男爵府

動物園5點收,可以出黎去附近睇大馬戲,6時多可入場,正式開場時間為7時半。

如果驚旺無票賣,有優惠的最多大約只便宜25%,可以在香港訂。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Evan 於 09-1-10 01:17 發表
動物園5點收,可以出黎去附近睇大馬戲,6時多可入場,正式開場時間為7時半。

如果驚旺無票賣,有優惠的最多大約只便宜25%,可以在香港訂。

好似係無book訂日子架,如果係咁,旺既話渣住票都無用啦,所以我諗住到時先買

別墅

醒目開學勳章

原帖由 oldbean 於 09-1-8 19:57 發表

咁價錢大約幾多 ?

來回船飛(2大1小),長隆酒店(2晚高級套房),入場劵(2大,1.1M以下免費),共HK$47XX.

別墅

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 09-1-10 10:35 發表

好似係無book訂日子架,如果係咁,旺既話渣住票都無用啦,所以我諗住到時先買

我係中旅訂嘅飛係指定日子嘅,到樂園門口换入場券.

男爵府

原帖由 Sindy 於 09-1-10 10:35 發表

中旅買的票是指定日子票,好處是吾怕無得入,壞處是貨物出門,無得退換,天氣差、吾去或者改行程都蝕。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問祈福有咩好食?
祈福去永成酒店(你係唔係住個間),除左搭的士重可以搭咩車? 係大陸搭的士安全嗎?
我計劃去2日1夜,第1日下午1:00 出發,去到只係睇馬戲,同食四海一家,第2日先去動物園,動物園門口有無得寄存行李?

原帖由 Evan 於 09-1-9 15:19 發表

好多白牌車,吾好上。上就上的士,小心站頭d成班的士停多數見香港人就亂叫價,反而一架架截就ok,祈福去動物園距離要30 ...

男爵府

我都係住一晚,我吾係住永成。

我地有男士,所以上的士都吾係咁大問題,吾好上白牌,上的士要睇講價定睇錶。

動物園好似無呢種服務,酒店一般有穿存行李服務,你可以寄存係番酒店。我住間酒店係動物園出便,我出動物園行15分鐘番(紅馬泰x)酒店羅番行李就出街截的士番祈福。

永成有shuttle服務,夜晚睇完馬戲可以等佢接,不過吾知駛吾駛比錢。

時間關係,祈福酒店附近條街是一般食店,我只是經過,四海一家d人就話幾好。

祈福巴士站有間24小時餐廳,趕時間都ok,一小煲粥10元。

http://www.chimelong.com/main.aspx

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Evan 於 09-1-11 14:41 發表
我都係住一晚,我吾係住永成。

我地有男士,所以上的士都吾係咁大問題,吾好上白牌,上的士要睇講價定睇錶。

動物園好似無呢種服務,酒店一般有穿存行李服務,你可以寄存係番酒店。我住間酒店係動物園出便,我出動物園行15分鐘番 ...

想問下,永成又話有係長隆酒店對面,其實係動物園/大馬戲遠,所以要撘車,定係話係對面都好遠下呢?坐車要幾耐

我決定係銅鑼灣坐直通巴士上長隆酒店,再去永成,thanks

男爵府

對吾住,我吾係住係永成,我住個間酒店係動物園外面,都要步行成15分鐘。

國內樣樣野都大,動物園根本就好大,由動物園搭的士去睇大馬戲都要成十幾蚊的士,根本行吾到。

男爵府

睇完大馬戲永成有shuttle接返酒店好重要,有得book shuttle位最好book定,如果無就約架的士接番,因為大馬戲完場時好夜,大馬戲出口位置較僻,好靜,少車入,得酒店shuttle,長隆d巴士,d的士站班的士佬成班坐地起價,態度好差架。

動物園的出口出面是係國道105,好旺,行出去巴士又有,的士都會截到。

侯爵府

畀面勳章

原帖由 Sindy 於 09-1-11 20:39 發表

想問下,永成又話有係長隆酒店對面,其實係動物園/大馬戲遠,所以要撘車,定係話係對面都好遠下呢?坐車要幾耐

我決定係銅鑼灣坐直通巴士上長隆酒店,再去永成,thanks ...

Hi Sindy:

How long is the transfer going to take? I'm choosing which ways is better for me, by direct bus or by direct train?

thanks
daisy17772

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 daisy17772 於 09-1-11 23:18 發表

Hi Sindy:

How long is the transfer going to take? I'm choosing which ways is better for me, by direct bus or by direct train?

thanks
daisy17772

大約要三個鐘

首頁
12345...12

尾頁

跳至