自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆 艾森 的帖子

埋數係對機數同實收銀碼有冇出入, 冇收錯錢實好似冇問題. 但係如果個計法係計最平兩件半價, 而個收銀則做咗你認為啱的計法, 如果有AUDIT嚟CHECK, 佢有權懷疑個收銀同你有關係, 專登收平你, 咁佢就大件事啦!

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

佢無錯喎,你一張單過真係咁計,自己可以開口同佢講分單

公爵府

正常都係計最平嗰兩件,亦唔會分童裝/成人,所以收銀無錯。你嘅case, 一定係俾錢前問清楚。當然,大連鎖店收銀應該醒目d, 同你講分單。

大宅

我通常會問清楚「第二件半價」係點計,好多時佢啲牌大大隻字話「第二件半價」,但係佢會係用最平件貨嚟做半價俾你

男爵府

我做大公司收銀一定係計最底既計法,因為咁樣個客實番黎嘈。

珍珠宮

艾森 發表於 17-5-4 21:23
我理解係大人褲同童裝褲會各一條半價

原來咁多人都有唔同理讀,為免大家有誤會下次問下先 ...
唔少公司都係計最平嗰兩件(同一張單),當然有d公司係有例外,最穩陣免爭拗當然係比錢前問清楚店員人手改價唔代表佢想平邊件就可以平邊件,佢都要跟足公司規矩。既然佢無認佢計錯數而係問你係咪想分單,咁好有可能佢公司真係計最平嗰兩件半價,佢肯退錢比你都算係咁
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

子爵府

艾森 發表於 17-5-4 21:25
價錢唔係電腦set架
個優惠價錢係用人手改架

正常係半價一條80,50

係個收銀蠢左

子爵府

lyth716 發表於 17-5-5 00:01
我做大公司收銀一定係計最底既計法,因為咁樣個客實番黎嘈。

珍珠宮

艾森 發表於 17-5-4 21:12
Senior店員一出黎睇完張單都係話應該用我個計法

其實個 senior 出嚟時已知咩事,兩個計法都可以話係啱。一般真係會以最平兩件貨計半價,唔係人定係電腦 set。收銀一日收咁多錢,點有時間估你想點?你一早講,佢亦唔會 reject 你,收銀只係覺得你唔出聲,麻煩佢再改啫。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

艾森 發表於 17-5-4 21:35
Senior店員唔係我搵,我亦無問過Senior任何問題,收銀員搵senior幫手,望完張單都話收銀員咁計唔岩
無收多 ...

基本上我覺得個收銀冇錯,好多鋪頭都計最平果兩件半價。當然你事先能講明分單,2件貴/2件平各一張,就做到你個心目中的半價。
Senior有顧客永遠是對的也是好普遍做法。。
但無論點,你有建議,佢地能即時接納,並協助更改退款,呢間鋪頭,係算有非常好的服務態度了,我會讚賞佢地。

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實寫明左係計平果條半價

伯爵府

職員冇錯,跟公司條例做野,
做客人更係諗自己計個價錢,你亦冇錯。
但如我係個收銀,我會主動同客人講,建議分單,因為唔想搞到最後又要解釋咁多,又要改單,仲煩

珍珠宮

減齡達人勳章

skac 發表於 17-5-4 21:03
多數都係計最平的貨半價。佢咁計又冇錯,但變咗你分開比仲著數。佢打工,又唔會幫你計盡嘅,唯有自己計好, ...

X2

珍珠宮

艾森 發表於 17-5-4 20:55
話說h字頭連鎖店做緊短褲買第二條半價
我買左大人短褲2條,1條係$80
童裝短褲2條,1條係$50

其實買4條褲,第二件半價,正路電腦都必定係計貴的頭兩年, 平d個兩件才半價, 佢應該唔係收錯錢。

只係如果你大人同細路分開買嘅計法係可以平d咁解,確認收銀無必要幫你計到最平嘅收錢方法。

下次自己醒d就得啦

子爵府

你講緊h字頭個間是嗎?我個日都有問佢,佢話係計第2,4件咁計

子爵府

算死草 發表於 17-5-4 23:21
係佢地無寫清楚,有時係要同款第二件先半價

我買既就係兩條大人同款,兩條童裝同款,但第二件半價收銀員計左兩條大人褲正價,兩條童裝褲半價。

子爵府

LekGirl 發表於 17-5-4 22:05
Sorry...打錯字...我想問「你喺邊間買會咁樣計咁奇怪?」

H&X
我相信係個別事件

第二件半價計價錢低果件我當然明

呢個情況只適用於兩件貨都唔同價錢
但當客人買4件貨,有兩個價錢,計算方法就係兩件價錢相同既貨物為一組
唔會兩件價錢一高一低為一組,咁計已經有違第二件半價既原意
所以有人話我challenge店員、我要店員估我諗咩、我唔提收銀員要分單、資深店員識顧客是對的.....真係無奈
我以為係好容易理解,睇回覆先知咁多人唔明,難怪兩個收銀員都唔明

子爵府

tester5 發表於 17-5-5 00:55
基本上我覺得個收銀冇錯,好多鋪頭都計最平果兩件半價。當然你事先能講明分單,2件貴/2件平各一張,就做到 ...

第二件半價計價錢低果件我當然明

呢個情況只適用於兩件貨都唔同價錢
但當客人買4件貨,有兩個價錢,計算方法就係兩件價錢相同既貨物為一組
唔會兩件價錢一高一低為一組,咁計已經有違第二件半價既原意

起初同兩個收銀員講左三次都唔明,我唯有答即使分單收都係可以大人+童裝各一條半價,收銀員表情係咁—>唔順氣地問:「咁你係咪想分單丫?」我唯有答係呀,我無氣再同佢地解釋,之後資深店員出現,我無講任何野,佢一望張單即刻幫我處理好,仲話收銀員咁計會收多左錢,今次事件中資深店員先值得一讚。

子爵府

日日媽媽 發表於 17-5-5 00:31
正常係半價一條80,50

係個收銀蠢左

我都以為好容易理解到但原來唔係

仲講到正確計法係「專登收平」我,公司check到會累到收銀員

大宅

艾森 發表於 17-5-4 21:12
Senior店員一出黎睇完張單都係話應該用我個計法

如果係咁
點解仲要開post問

首頁
23456...7

尾頁

跳至