婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

aptcan 發表於 17-5-5 10:51
其實你99唔驚有報應架,咁教人落仔,而自己又因太近有第二胎而落bb,諗起都心寒﹗

...

如果真係兩公婆搞唔掂,生出黎仲衰的話,真係唔生好過生。生得出就要負責任。唔係只生不教不養。

生仔大把人都識生,但正確教養就唔係人人都識。

男爵府

畀面勳章

就係因為【負責任】就更加唔好落啦,個胎係你兩公婆自己攪出來,又唔係個胎有問題,只係唔想【負責任】就落咗佢,講唔通吧﹗

另外【正確教養】人人觀點角度不同,既然都已經生得第一個,到第二個時唔會唔會特別轉教養方式,最多都係因材施教姐﹗

水晶宮

你哋自己有安排嘅話,就唔需要理佢講咩,佢講嘅嘢當故事聽

大宅

回覆樓主:

下次99再同你講,你試吓同99講,聽你咁我都要認真考慮吓,係咪要叫c6去做手術扎咗佢,咁99你咪唔駛擔心咁多,又要教人落仔囉

伯爵府

好憎啲乞衣叫人落仔
咩生女就落左佢
我係佢同事會叫佢收下把賤口

男爵府

回覆:要唔要二胎,99都有野講

你99把口真賤,佢係驚生多個要佢幫手揍係嗎?一樣米養百樣人,正一長舌婦要同住真難頂!

大宅

開心吸收勳章

我99成日都叫我唔洗等個女大個先去生第二個,拿拿臨趁後生快d生,
我心諗彩你都傻,亦都講明隔多1-2年先生,但當然如果有左都會照生啦

珍珠宮

yllau 發表於 17-5-5 07:06
最恐怖係如果係女,叫人落左佢,佢自己唔係女人。如果樓主有女,可以叫佢唔洗認呢個阿麻
...

有仔都唔好認啦~教人墮胎 仲要係墮自己嘅孫,真心恐怖!

伯爵府

TonnySS 發表於 17-5-5 06:16
BB現時9個月大,而我同C6一路都有計劃唔好咁快要二胎,起碼三年,等BB大左先。而我都有同屋企人表達過呢個 ...

最緊要同x6傾好就得喇,唔理佢地,生仔生女都係自己嘅,點忍心落左去

複式洋房

點解係女就要落咗佢,好恐怖

如果你99媽媽知道你99係女個陣點解無落咗佢,真係救命

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

催生仔同勸唔好生仔,兩者都唔係問題,最過份係教人落仔,比我會一句質埋去:好心你唔好咁陰質。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

複式洋房

See 發表於 17-5-6 08:48
催生仔同勸唔好生仔,兩者都唔係問題,最過份係教人落仔,比我會一句質埋去:好心你唔好咁陰質。
...

對。佢提醒我既野係好意,我樂於接受,但成段對話令我好唔舒服也覺得委屈,係委屈。
而家老一輩既人思想,都仲係好重男輕女,但如果叫一個懷孕既媽咪去抽羊水check性別,再由家人決定要唔要個BB,我覺得好受辱,而且,為什麼係要女人小心,男人唔使小心,成個對話我覺得好受委屈。

複式洋房

好癲,女就落左去?而家咩年代?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

sorry 睇見你奶奶咁講野真係想叫佢返大陸

公爵府

回覆樓主:

我覺得佢有少少變態

男爵府

TonnySS 發表於 17-5-5 06:16
BB現時9個月大,而我同C6一路都有計劃唔好咁快要二胎,起碼三年,等BB大左先。而我都有同屋企人表達過呢個 ...
超賤,咩提早check性別女就落左佢,咁都講得出,但唔使理佢,又唔係佢湊,頂,睇到我都好嬲,
我奶奶佢叫我快d生多過,佢話一係快d生一係唔好生,我話咁唔生,唔生thats it.
生唔生關佢鬼事咩又唔係佢湊又唔係佢教,多多事幹
幾時生兩公婆自己諗架la.

翡翠宮

我想問,你99同你老公講嘅嘢係邊個話你知架?

別墅

嘩,真系好嬲啊,check到系女就要墮佐佢,
你99超級衰格啊,而家咩年代啊?仲要有咁思想,
大家都系女人,唔明點解要為難女人,
如果我系你,我一定當面話佢囉,咁樣去教人,
,衰d講句,真系好陰質啊
我都有個6個月大B,我結婚5年先決定要bb
之前我系諗住唔生,都系因爲d親戚問長問短,
我62又話冇孫抱,想搵個伴(因我99幾年前已經唔系度),總言之好多說話聽,
我62成日講點都生一個啊,唔理仔定女,生一個俾佢抱孫,
我生佐兩個月咋,佢竟然叫我遲d追多個,
我同我C6一齊鬧佢,佢而家都唔敢講過,
其實系睇你c6點應付佢自己阿爸阿媽,
如果唔系你會有排有說話聽

公爵府

回覆樓主:

我生左兩個仔,大仔好中意bb,成日講媽咪快d生妹妹啦,我聽慣左笑笑口就算,但我依家身體唔好,難有bb,我同c6都係順其自然冇好努力,覺得生多個又辛苦。我長期食中藥調理補身所以99知我情況,我從來唔使佢湊但佢係好唔想我再生
有日呀仔又講媽咪快d生好多個bb呀,99好得戚講“好多bb? 你媽咪依家一個都生唔出啦!”我

複式洋房

emimi 發表於 17-5-9 09:21
我生左兩個仔,大仔好中意bb,成日講媽咪快d生妹妹啦,我聽慣左笑笑口就算,但我依家身體唔好,難有bb,我 ...

在人傷口上撒鹽

首頁

尾頁

跳至