親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

MommyPanel勳章

出發日期 : 9月25日有無同日出發既團友
凌晨機
去>晚上11點番
酒店 > Red Roof PLUS+ Osaka - Namba~
地點超方便,新開既
機票$18xx(1餐+行李20k+手提7k)+酒店$30xx(4晚)
---------------------------------
Day1行程:
坐南海電鐵Rapi:t α線
去難波
Shopping:Orange Street>南堀江>心斎橋>道頓崛>道頓崛觀光船
蟹道樂...有無其他食蟹好介紹?
*全日唔洗坐車*

---------------------------------
Day2行程:
早上~大阪城
中午+夜晚~梅田shopping+藍天大廈空中庭園展望台
交通>坐大阪市地鐵

Day3行程:
早上+中午~奈良>興福寺>春日野町>東大寺南大門>春日大社+小西商店街>三条通
下午+夜晚~新世界商店街+通天閣
交通>近鐵來回
Day4行程:
全日京都遊
伏見稻荷大社>千本鳥居
清水寺 > 三年坂 > 二年坂 ~ 京都商店街 > 八坂神社 > 花見小路
交通>大阪市地鐵轉京阪本線
Day5行程:
早上+下午~心斎橋>道頓崛+黑門市場
晚上~機場最後衝刺

問題時間:
*關西周遊卡同大阪周遊卡有咩分別?

*如果由難波/日本橋附近出發去京都坐咩車最好,要唔要買京都一日游卡?
*推介下邊間藥妝最抵,邊間必食,邊間中伏,有咩係必買
*鰻魚飯....求推介

大宅

國產牛放題

Melody511    發表於 17-5-8 10:39

大宅

回覆 kanaschan1110 的帖子

有無地址

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

yanbb520 發表於 17-5-5 16:42
凌晨機去>晚上11點番
酒店 > Red Roof PLUS+ Osaka - ...

你 day 2 可以用大阪周遊卡一日券,你想去的地方都應該係免入場費,搭車亦可以用周遊券。

你可以上大阪周遊卡官網睇下,如果安排到連續兩日大阪遊,可能買張2日券抵啲.

你的行程無需用 關西pass,買張 ICOCA 搭車夠㗎啦。

翡翠宮

yanbb520 發表於 17-5-5 16:42
凌晨機去>晚上11點番
酒店 > Red Roof PLUS+ Osaka - ...

難波去京都其中一個搭車方法。
其他可以自己用 乘換Navitime 睇下。

大宅

回覆 chan803 的帖子

ICOCA係咪好似8達通咁?

大宅

梅田轉會唔會好複雜,因為我帶住5位長輩
有網友建議咁樣:
日本橋駅 > 北浜駅 (堺筋線車程5分鐘~180円) 轉
北浜駅 > 丹波橋駅 (京阪本線"特急"車程40分鐘) 轉
丹波橋駅 > 伏見稲荷駅 (京阪本線"準急/各停"車程7分鐘~400円)

翡翠宮

yanbb520 發表於 17-5-5 17:17

ICOCA係咪好似8達通咁?

Yes。但同用現金買飛一樣價錢。

翡翠宮

yanbb520 發表於 17-5-5 17:21

伏見稲荷同京都唔同站㗎

就算去京都站都有其他的搭車選擇...

大宅

多謝介紹
除左地鐵,巴士,便利店用到,仲有咩鋪頭可用?

大宅

京都行程應該係咁:
首站 > 伏見稻荷大社 > 千本鳥居
第二站 > 清水寺 > 三年坂 > 二年坂
第三站 > 八坂神社 > 花見小路 + 晚餐
去~難波/日本橋>伏見稻荷大社附近
走~祗園四條駅/河原町駅>難波/日本橋

翡翠宮

yanbb520 發表於 17-5-5 17:29

多謝介紹

唔知喎,或者你上佢官網睇下...

如果你想退卡,最好用到無餘額,否則佢會在餘額度扣¥220做手續費,有餘額會同¥500按金一齊退畀返你。

大宅

好的

男爵府

好媽媽勳章

yanbb520 發表於 17-5-5 17:32

京都行程應該係咁:

請問去這些景點的話,由日本橋站出發,應該買京阪還是阪急車票,同埋點對點步行前往定要坐京都巴士票?謝。

翡翠宮

jk0925 發表於 17-5-5 18:55
請問去這些景點的話,由日本橋站出發,應該買京阪還是阪急車票,同埋點對點步行前往定要坐京都巴士票?謝 ...

其中一個選擇

大宅

yanbb520 發表於 17-5-5 17:10
回覆 kanaschan1110 的帖子

有無地址

http://www.1dining.co.jp/aburiya/

伯爵府

jk0925 發表於 17-5-5 18:55
請問去這些景點的話,由日本橋站出發,應該買京阪還是阪急車票,同埋點對點步行前往定要坐京都巴士票?謝 ...

如果京都只去伏見稻苛,清水寺,袛園,一定是搭京阪電車,阪急電車去唔到前兩個地方.搭JR去京都可能會快幾分鐘,但車費貴一倍都唔止,千其唔好搭.

日本橋(地鐵) -> 北浜(京阪) -> 伏見稻苛(京阪) -> 清水五条(徒步) -> 清水寺,袛園(京阪) -> 北浜(地鐵) -> 日本橋

在京都完全不用搭巴士.買個700YEN的京阪一日PASS有三程車免費,大阪來回地鐵費180YEN X 2 = 360YEN. 全日只需1060YEN車費,如果坐JR,單程都唔止這個數.

子爵府

yanbb520 發表於 17-5-5 17:21

Jm,你同長老們是否習慣早出晚歸,腳骨力好好?奈良同京都行程都好緊湊,好多景點,長老們未必行到咁多,到時刪減一下行程,吾好免強。

男爵府

好媽媽勳章

jcctiu 發表於 17-5-5 21:53
如果京都只去伏見稻苛,清水寺,袛園,一定是搭京阪電車,阪急電車去唔到前兩個地方.搭JR去京都可能會快幾分鐘 ...

清楚明白,多謝您

大宅

回覆 jcctiu 的帖子

GOOD..我都唔會坐JR,又貴,加上JR個站唔近酒店.
暫定日本橋>北浜(大阪地鐵)"轉"京阪本線

首頁
12345...6

尾頁

跳至