自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢愛自己多啲咪做得出咁

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

我都明你嬲乜, 因我老公都係返shift. 我都曾經因為我老公咁開空頭支票而嬲, 情願佢唔好講任何呢類訓醒出黎之類的說話。 宜家都開始睇化左。。。 而我老公都開少左呢啲空頭支票

子爵府

車仔媽咪 發表於 17-5-6 22:10
我本身都有返工(不用shift),但我都好攰,我都想有午睡。但我老公總認為自己返shift 放假就理所當然補眠 ...

明呀。。。我成日話男人返工就攰,女人返工唔攰嘅?仲要跟曬成屋大小雜務,邊個學咩又呀媽安排,屋企有野要買又係呀媽做

瑪瑙宮

大廚勳章

車仔媽咪 發表於 17-5-6 22:00
晨早整早餐、洗衫掠衫、中午帶阿囝學校活動(小六)要家長出席,下午4時應阿囝要求睇拆彈專家。

老公(一 ...

我明你嬲咩。。。。

因為我老公做物管都返輪班。。。。

初初佢未適應時都好常補眠,好多時下午都仲訓緊。。。但未試過黃昏都未自動泡頭。。。但我就面黑黑。。。我寧願返舖頭坐。。。佢會知衰

但近年反而好wor,。。。有時佢訓到一兩點,就自己app來話來舖頭附近食tea。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

minlu18 發表於 17-5-6 23:44
JM 我明白你
我都係番shift 既人
就算番夜,朝早8點放工,小朋友家長會朝早九點我照出席,聖誕聯歡、學校旅 ...

其實係女人緊張個小朋友,先有無限意志力撐住。
個男人鍾意自己多過家人,就用瞓覺做籍口乜都唔去

學會放下    發表於 17-5-7 10:51

別墅

買啲supplement 佢食等佢精靈啲,冇咁累

子爵府

畀面勳章

唔駛嬲,你越嬲,你老公越唔開心越唔想join,況且攰就是攰,嬲亦無補於事

反而要放下對家庭日嘅期望,咁到佢肯join時,你地就會有得到bonus嘅感覺,記得明顯咁表達呢種得到bonus嘅喜悅比佢知,咁會鼓勵佢多d願意出席家庭活動

同埋只要你同仔仔經常親子活動好開心,仲要次次影哂相話佢知,等佢羨慕,咁亦會吸引佢join,多d動力擺脫周公約會

子爵府

2024年龍年勳章

我老公都要返shift,如果佢攰我寧願帶兩個女出街玩下食下野等佢休息一下,佢精神d心情都好d,大家都好

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

返shift一定有影響身體。其他人話都係咁但唔會攰。
一係身體仲夠能量撐,一係透支緊,一係份人好識放鬆。

你老公係休息緊,而唔係去玩。了解多點至嬲佢啦,有沒有為慳錢食得少,工作是否壓力大,人際關係是否差,家庭關係是否壓力大。太多因素,根本每個人都唔同,所以理解下自己老公。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

男爵府

樓主對仔女都咁大,唔洗預你c6幫手湊細路啦!下次放假,你地三母子自己安排曬節目,唔洗預c6架啦,如果佢join到咪join囉,唔洗唔開心喎!

首頁

尾頁

跳至