跳至

首頁

尾頁

別墅

咁快就到左26周喇! 即係6個半月.

你地有冇人開始飲白蓮鬚糖水呀? 我想早d飲, 因為之前成日都有食d熱氣嘢, 驚bb有好多胎毒.

有d人話可以6個月開始飲, 有d又話要臨生之前幾星期飲. 都唔知信邊個.

仲有, 如果飲, d 白蓮鬚渣駛唔駛食埋? 定淨係飲d糖水+食果隻蛋?

大宅

我都想知呀,有d人又話7個月開始飲,話生之前幾個星期先飲無用,但有d人又話唔好咁早飲,都唔知點好

子爵府

我睇到本雜誌,個中醫話白蓮鬚o既作用o係止血,同埋幫助排惡露,應該係產後,又或者生前一個星期先食喎......又話寒涼食物會傷脾胃,食左仲難生,都唔知信唔信好。不過我上一胎因為比預產期早左兩個星期,所以乜都冇食過.........

男爵府

我同事生之前1個月飲左1次, 飲完就生, 搞到早產;我上1胎38weeks 左右飲, 飲左2次就生;
我今次都會過左37weeks先飲 / 放產期時飲, 唔想早產~

禁止訪問

別墅

http://www.mamastation.com/user_images/frontpage/before_birth/mamastation_front_page_1_nov_2008.pdf
可以參考以上資料
但個人認為不要亂試,因每個人體質也有不同,最好飲用前請教番自己相熟的中/西醫意見方可服用
原帖由 anniech2000 於 09-1-9 21:08 發表
請問白蓮鬚糖水用乜野材料煲? 可以自己買定o係葯材舖執架?

大宅

同意, 最好問下睇開既中醫先飲會好D.
我自己個中醫就建議我八個月先好飲, 睇書就話六個月就飲得...

大宅

我剛睇過書,書都係話八個半月開始先好飲…

原帖由 李露媚 於 09-1-9 23:33 發表
同意, 最好問下睇開既中醫先飲會好D.
我自己個中醫就建議我八個月先好飲, 睇書就話六個月就飲得...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

書本記載:

材料:白蓮鬚3錢(藥材鋪買五元可分兩次用)、雞蛋一隻、冰糖適量。

做法:先將白蓮鬚和雞蛋(連蛋殼)洗淨,然後與凍水一起落,水滾後落冰糖,轉用文火煲半小時左右即可。以三碗水煲成一碗。

功效:
1. 固澀…白蓮鬚乃蓮花的花蕊,性平味甘,偏涼,有固澀(即止血)、補腎、消熱毒之效,而雞蛋則有蛋白質;此糖水確有助防止生產時大量流血的作用。

2. 補賢…由於孕婦需要養胎、賢氣一定有所損耗,具補賢作用的白蓮鬚能使孕婦生產時有氣力,生產過程會較順利。

3. 解胎毒…所謂胎毒,是指孕婦身體內因常吃油炸食物而產生的[血熱],令嬰兒出生後易生瘡、奶癣等皮膚病。孕婦在懷孕後六個月飲用此糖水才具清胎毒之效,將近臨盆時飲用效果不大。孕婦若想清熱毒,平常可飲用菊花茶、淡鹽水也可。

飲用時期:臨盆前一個月至十五天前飲用。白蓮鬚屬平性的食物,無論涼、熱底的人都適合食用。一星期可飲用一至兩次。

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我上胎夠8個月開始飲
飲左8次
又食左好多次綠豆沙
d人話易生d
但我一d都唔覺
仲要41w1d先生得出

侯爵府

飲水同食蛋就得
d白連so唔使食架
不過d水都夠晒難飲架啦

大宅

下…好難飲架?

原帖由 雪~bb 於 09-1-11 19:22 發表
飲水同食蛋就得
d白連so唔使食架
不過d水都夠晒難飲架啦

別墅

原帖由 雪~bb 於 09-1-11 19:20 發表
我上胎夠8個月開始飲
飲左8次
又食左好多次綠豆沙
d人話易生d
但我一d都唔覺
仲要41w1d先生得出

8個月開始飲, 係唔係即係32周開始飲呀?
我媽咪問過佢睇開果個中醫, 話8個月開始飲就ok喎... 但咁係唔係即係清唔到胎毒架?

侯爵府

原帖由 yyyokehk 於 09-1-11 23:18 發表
下…好難飲架?

又苦又澀

侯爵府

原帖由 wywlee 於 09-1-12 12:24 發表

8個月開始飲, 係唔係即係32周開始飲呀?
我媽咪問過佢睇開果個中醫, 話8個月開始飲就ok喎... 但咁係唔係即係清唔到胎毒架?

d人係話8個月開始飲得
應該都係32wks後飲啦
易生d我就唔覺啦
bb皮膚幾靚就算係既
我大仔d皮膚真係唔錯架
冇頭泥
好少初生bb既粒粒

別墅

原帖由 雪~bb 於 09-1-12 23:08 發表

d人係話8個月開始飲得
應該都係32wks後飲啦
易生d我就唔覺啦
bb皮膚幾靚就算係既
我大仔d皮膚真係唔錯架
冇頭泥
好少初生bb既粒粒

thank you 呀! 咁我都係32wk先開始飲好d.

大宅

jessica,可以問下你睇開果個中醫,下面的資料啱唔啱嗎?

材料:白蓮鬚3錢(藥材鋪買五元可分兩次用)、雞蛋一隻、冰糖適量。

做法:先將白蓮鬚和雞蛋(連蛋殼)洗淨,然後與凍水一起落,水滾後落冰糖,轉用文火煲半小時左右即可。以三碗水煲成一碗。

大宅

原帖由 elaine_272 於 09-1-9 17:15 發表
我同事生之前1個月飲左1次, 飲完就生, 搞到早產;我上1胎38weeks 左右飲, 飲左2次就生;
我今次都會過左37weeks先飲 / 放產期時飲, 唔想早產~

我媽都叫我唔好咁早飲, 除非想早產. 佢話九個月至開始飲喎.

首頁

尾頁

跳至