自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2017年5月9日 星期二

【台手信熱店】維格涉改將過期食品有效期再賣 印新標示「EXP」 台衛生部籲勿吃 (22:48)
明報

港人熱門手信、台灣知名糕餅店「維格餅家」爆出更改將過期食品有效日期重售的醜聞,涉及食品包括鳳梨酥等。當產品有效期限剩下15天,餅家就會從門市回收,到工廠先用酒精塗銷有效日期,重新打印日期,再出售給消費者。餅家涉嫌觸犯食品詐欺罪。

士林地檢署今天指揮台北市調處、衛生局到維格公司位於新北市五股區觀光工廠搜索。檢方表示,地檢署今年3月接獲線報指出,維格餅家塗銷、更改有效期限,今天約談董事長妻子、門市部協理和員工等4人到案說明,另通知維格餅家營業事業處陳姓副總到案說明,查獲塗銷工具等。

台灣衛生福利部食品藥物管理署北區管理中心副主任魏任廷受訪時表示,餅家人員承認當產品有效期限剩下15天,就會從門市回收,到工廠重新打印日期,並且在工廠一樓的門市重新販售。

魏任廷說,根據餅家人員說法,未經塗改的產品,有效期限處會標示「有效日期(西元201X0101)」,但經塗改的產品,有效期限處則會標示為「EXP(西元201X0101)」,呼籲若曾購買維格餅家產品,應盡快確認標示,如發現為「EXP」,最好不要食用。

大宅

仲諗住買維格做手信,好彩未買

珊瑚宮

2024年龍年勳章

屋企仲有盒未食晒既!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

好彩係「有效日期」

男爵府

上兩星期仲係機場買咗盒綠豆糕

別墅

一定會記得唔買

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

好鍾意食芝士蛋糕
吾怪得上次送左手信俾e
佢柯左幾日
我仲講吾關事

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

為少少錢,損失大到冇法估計!豬來的

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

無辦法!

台灣觀光客大減,佢地屯積大量貨,丟咗佢好可惜,惟有出此下策!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我有時唔明點解咁多人鍾意去台灣但好憎去大陸
其實好多時台灣ge 食品安全係同大陸有得 fight
好似d珍珠奶茶d珍珠勁塑化劑。d油有係化學油
好多原材料係有問題,d舖頭可能都唔知
為安全唔好去夜市食

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

好過份,唔再幫襯佢

大宅

回覆樓主:

其實更改有效日期係食品工場的潛做法, 大家唔善忘嘅話仲記得日本嘅白之戀人朱古力亦都曾經咁做過,只係大家唔知道,事情蒲咗上面咪道歉了事囉! 更改有效日期未必有害,但對食品質素一定有影響, 但係我哋能夠做嘅嘢都係有限。 官方最多都係抽查或者收到舉報先至做嘢。 惟有自求多福啦! 見到有異樣就唔好再食啦
del by bk

子爵府

回覆樓主:

上次去買佢地話d野冇加防腐劑,所以要盡快食,不過買左先知得返十幾日食用期,搞到食唔晒要掉……依家改長食用期係咪加左防腐劑?

水晶宮

回覆 iammisslee 的帖子

frankly speaking, 全球都係咁. 唔係呃你, 我廿年前已經知有公司係做改過期日子既.

水晶宮

回覆 JohnKeats 的帖子

frankly speaking, 全球都係咁. 唔係呃你, 我廿年前已經知有公司係做改過期日子既.

男爵府

我從來唔買佢既野...難食.....係台北好多麵包小店既糕點平過佢,好食過佢,重點係新鮮..因為產量少....
中央工廠生產...好多貨囤積..唔過期就怪

侯爵府

回覆樓主:

從來見到台灣食品都唔會買,台灣啲黑心食品不亞於大陸。

首頁

尾頁

跳至