自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

https://youtu.be/kQjtK32mGJQ

呢個短片真係好發人深省。作為父母,我們有在讓小孩向夢想飛翔嗎? 還是在剪掉他們的翅膀?

花幾分鐘睇呢段片再諗下啦~

我覺得最深刻一幕係,爸爸伸出手想擁抱兒子時,兒子已經變得冷漠,沒有上前擁抱,只是遞上他認為父親想要的寫字練習。

大家睇完都可以講下邊度最深刻

別墅

回覆樓主:

睇完好有感觸。。我最深刻係小朋友由開頭雀躍表達到後來冷淡嘅態度。。今日剛和小孩温習明天默書,有一個我認為很簡單的生字佢唔識,我就輕輕咁講左句:吓?!好簡單咋喎。。他突然喊話我覺得好難記呀,我個腦裝唔到咁多野。。果一下,我個心戚住。。
老老實實,我其實真係唔睇分數,但求見到佢地有努力有進步,我唔希望令佢地失去對事物好奇求知的興趣。

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

謝分享

水晶宮

其實爸爸都好無奈...

不過小朋友大個之後,都會好似爸爸一樣?

唉... 小朋友係世界上最天真嘅人,無奈呢個社會容不下天真

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 17-5-10 01:37
其實爸爸都好無奈...

不過小朋友大個之後,都會好似爸爸一樣?

無錯,家長都想孩子自由飛翔,可惜好似成個天空都係禁飛區咁, 一飛就驚佢被擊落,渣都無。

例如豬肉佬都想做舞蹈家,但有幾多人可以靠跳舞搵食? 做父母無非想小朋友將來有保障。
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

MYQQQBBB 發表於 17-5-10 01:19
睇完好有感觸。。我最深刻係小朋友由開頭雀躍表達到後來冷淡嘅態度。。今日剛和小孩温習明天默書,有一個我 ...

可能父母只係一時反應,小朋友已經覺得好傷心。

所以父母一言一行都要好小心
我是一隻喵

象牙宮

2024年龍年勳章

MYQQQBBB 發表於 17-5-10 01:19
睇完好有感觸。。我最深刻係小朋友由開頭雀躍表達到後來冷淡嘅態度。。今日剛和小孩温習明天默書,有一個我 ...

越簡單中文字,對於小朋友嚟講,越難記。

首頁

尾頁

跳至