自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都被狗咬過,咬我隻狗有打防疫針,瘋狗針同狗牌....我只要打破傷風就可以....

不過當晚成隻手腫晒,腫到上手臂,好痛,有10日SL ,咩都做唔到,瞓覺都會痛醒...

基本上,去旅行有保險,如果因為有意外出發唔到,其實佢唔應該去,可以claim 賠償,被狗咬到更加唔應該去喇,如果去到,應該唔係好傷....

我係你,唔理佢,一切交比警方再處理事情

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

去淘寶買個欄欄住門口,我就係驚我隻狗會甘。不過我隻係細狗,大狗我驚欄唔住。

stagea    發表於 17-5-14 17:46

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

比我都會去最貴,無啦啦比咬仲同你慳,咪玩啦,又唔洗住院就算養和都最多一萬幾千啫,始終自己隻狗唔啱
---生命無價,請支持領養---

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我媽媽試過比同座的狗狗在lobby 咬到,
有管理員做証人, 狗主求我媽媽唔好報警, 照賠打針錢,
媽媽好人, 見大家樓上樓下, 就接受佢既提議,
但如果我在場, 我一定會報警備案, 有咩事都可以法律追究.

琥珀宮

stagea 發表於 17-5-14 11:05
要搞清楚先, 你隻狗狗係攻擊性下咬人?
定係受到被咬者或第三者蓄意激怒而作出襲擊?

其實無論野狗定自養,瘋狗除外,都好有靈性,無啦啦唔會咬人,本身冇養狗

男爵府

乜狗會咬人咩,睇bk 睇得多,已經洗佐腦,以為狗不會咬人的

annakit    發表於 17-5-14 18:19

琥珀宮

lan01 發表於 17-5-14 10:32
事發經過係我隻狗唔小心咬到(其實唔sure係咪真係咬左)同一座住宅嘅人,之後佢話要驗傷,咁就順便報埋警。

...

被咬嘅去私家都無可口非,如去公立,只陪藥費未只賠幾百?如佢叫價唔算高建議賠左算數,而且上庭可能樓主都會有事,當然賠左就一定要白字黑字寫明不再追究啦

子爵府

我有養狗,自己都被狗咬過,身邊朋友的狗狗都試過咬傷人。你隻松鼠打齊針有晶片,最最嚴重是告你不妥善管理狗隻,罰款幾千都是比政府。好多時報警都是備案,不了了之。佢要向你索償,你企硬吾賠佢只能夠找律師民事向你訴訟。

不過始終自己狗狗咬傷人,我同朋友經驗都會叫他去看C家,賠番醫療費,道歉送少少禮。奇怪你隻狗打左瘋狗針,佢吾洗再打。打破傷風就可以。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lan01 發表於 17-5-14 12:07
應該就冇,我冇問,警察當時冇跟去醫院,得醫護人員。

其實我冇經驗,只係奇怪,如果驗傷可以隨便去私家,咁重會有人去等公立
總有離別的時候

公爵府

吹水咩,我打過啦,瘋狗症打一針之嘛,破傷風都得三針,咩針打五支?
就算真係賠,你都要睇單,唔好佢話幾多就幾多

珍珠宮

ahsu777 發表於 17-5-14 11:41
唔明點解要質疑阿叔係咪俾狗咬?已報警同送院驗傷,正常都唔會無被咬而走去攪咁多嘢?唔通佢捕咗你好耐一 ...

呢度多愛狗人士,愛到個地步,狗做錯都係因為人錯。

不過唔知樓主住既地方可唔可以養狗,如果唔可以養都照養又咬到人,就麻煩。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 17-5-14 15:20
其實無論野狗定自養,瘋狗除外,都好有靈性,無啦啦唔會咬人,本身冇養狗
...

以前屋企有養狗,佢無瘋狗,但會咬人,隻狗以前比人縱壞左。

比人隻狗咬到,要打針,仲要來回港島睇值得信任醫生已經夠累。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢好有經驗被狗咬喎!!!

stagea    發表於 17-5-14 17:47

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lan01 發表於 17-5-14 11:17
因為佢已經係公立醫院等左幾個鐘先突然話轉去養和,如果係想自己揀醫院應該一早去左,佢打俾我時話係公立 ...

可能問過律師朋友

咁既情況可以向狗主索償

咁咪轉返去自己信得過既既醫院

男爵府

lan01 發表於 17-5-14 10:32
事發經過係我隻狗唔小心咬到(其實唔sure係咪真係咬左)同一座住宅嘅人,之後佢話要驗傷,咁就順便報埋警。

...

千萬不可俾錢,佢應該想屈錢,等佢出民事訴訟告你先算,呢啲人可能怕麻煩都唔會真係告你的
與智者為伍 與善者同行

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我諗無人想打多幾枝針黎屈大個賠償

實報實銷姐

無無謂謂打多幾支claim多d錢你肯唔肯?

男爵府

搵律師好過比佢屈

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

mandy952 發表於 17-5-14 15:20
...

唔認同, 狗真係會無啦啦咬人, 我弟曾被狗無啦啦咬的, 所以要搞清楚喎!!

其他JM回覆都有試過被狗咬...

侯爵府

陪月勳章

Lm

瑪瑙宮

stagea 發表於 17-5-14 17:44
唔認同, 狗真係會無啦啦咬人, 我弟曾被狗無啦啦咬的, 所以要搞清楚喎!!

其他JM回覆都有試過被狗咬...

狗係會無啦啦撲埋黎咬人

唔好講狗唔會無啦啦咬人

我以前都試過

係街路過,無啦啦撲埋黎

首頁
34567...8

尾頁

跳至