自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

miffyumiffy 發表於 17-5-17 13:15
你仔好叻呀, 揀PHY, 我仔話佢無咁嘅料讀

我仔讀男校, 好多班理科, 文科每樣得一班, 選科好有難度

他一些也不叻,他physics成績不算好,他自己也信心不大,原本他不打算揀,但不知怎解,他最近這兩個月又話想揀physics, 話有興趣喎,可能冇其他科可揀,我們想他讀兩科理科,但阿仔話Bio太難,太多嘢背,d字又長又難串,所以他寧願揀physics, 明concept就可以,其實我覺得History咪一樣要背餐死

子爵府

Chowying 發表於 17-5-17 13:15
如果只係挑戰題,咁就唔多值去補習。不過,我女都小六,經驗話比我聽,大把野學校跳教
同埋你諗吓 ...

謝謝你的分享!
我也不是因為挑戰題的緣故,所以想額外補習, 而係擔心有跳教的問題,怕因為跳教而令小朋友語文根基打得不好,所以才考慮私補的需要性。 但當開始私補,超前學校的問題又很難避免

水晶宮

活出彩虹 發表於 17-5-17 13:28
他一些也不叻,他physics成績不算好,他自己也信心不大,原本他不打算揀,但不知怎解,他最近這兩個月又話 ...
我仔讀了幾年中學, 唯一要補習果科係數學, 補咗考出來OK, 但佢覺得佢自己數唔強, 所以唔會揀PHY

佢BIO都麻麻地, 佢主要鍾意ECON, CHEM, HIST, 但學校無呢個套餐, 先迫住讀BIO

所以佢想自修HIST, 必要時DROP BIO, 但依家仲未肯定HIST可唔可以自修報DSE

水晶宮

my_bride 發表於 17-5-17 13:33
謝謝你的分享!
我也不是因為挑戰題的緣故,所以想額外補習, 而係擔心有跳教的問題,怕因為跳教而令小朋 ...
我仔讀英幼, K3已經有津校小二程度, 我覺得無問題, 對小朋友來講, 都仲係好淺易

只係學校教嘅英文太淺

水晶宮

回覆樓主:

私人補習剛相反教小朋友,進度比學校慢,約一年,小朋友平時得60分,打好基礎及重獲信心,小六有8x分。。。雖然中文中學中一考全級尾尾。。之後見冇壓力及開心。。不一定要快,慢也好

男爵府

miffyumiffy 發表於 17-5-17 13:40
我仔讀了幾年中學, 唯一要補習果科係數學, 補咗考出來OK, 但佢覺得佢自己數唔強, 所以唔會揀PHY

我個仔同你仔差不多完全一樣,他應該最想讀chem, history, econ這組合,他學校應該也可以這樣揀,只是他想讀多一科理科,將在選擇多一點

水晶宮

活出彩虹 發表於 17-5-17 14:19
我個仔同你仔差不多完全一樣,他應該最想讀chem, history, econ這組合,他學校應該也可以這樣揀,只是他想 ...

你仔直資?

男爵府

miffyumiffy 發表於 17-5-17 14:20
你仔直資?

係呀

伯爵府

回覆樓主:

本身教緊既進度跟到,當然繼續教其他啦。
早d教,入左腦,到老師再教就一教就明。

水晶宮

活出彩虹 發表於 17-5-17 14:57
係呀

見你可以任搭科目

男爵府

回覆樓主:

請家長反思:

http://www.####.com/185500/24parent/%E9%80%BE3%E6%88%90%E9%AB%98%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%8F%8A4%E6%88%90%E4%B8%AD%E4%B8%80%E7%94%9F-%E8%A2%AB%E8%A9%95%E7%82%BA%E6%BD%9B%E5%9C%A8%E8%87%AA%E6%AE%BA%E5%80%8B%E6%A1%88/

賽馬會與香港明愛、生命熱線、香港撒瑪利亞防止自殺會,分別展開防學生自殺的計畫。明愛與城市大學去年9至10月,訪問900名中小學生,結果發現,分別有31%小學生及40%中學生有潛在自殺風險,前者自評「覺得將來漆黑一片」、「覺得自己與其他人關係疏離」;中學生潛在個案的焦慮與鬱結加劇,如「感到周圍的人不喜歡自己」、「做過的事沒太大價值」,甚至有人受家庭困擾、被父母呼喝等。
負責調查的城大應用社會科學系副教授郭黎玉晶稱,家長可從子女的言話留意他們的情緒變化,如開口指自己「無用」、「甚麼都做不到」、「將來很灰」等。她又稱,父母可與子女一起訂下目標,讓他們自行決定、嘗試新事情,從而建立自信心。明愛藉調查識別有精神健康問題的學生,轉介社工或家庭服務中心跟進。

張太育有一子一女,分別就讀中二及小二。她坦言子女情緒如計時炸彈,每次爆發時,都她令感到手足無措。張太的女兒從小就不苟言笑,剛升上小一時,因不適應新學習環境,經常不開心、哭泣,更有輕生念頭,明言「不想做人,讀書好辛苦」;當時兒子亦正值反叛期,會衝口而出說傷人的言語,大罵很討厭母親。

男爵府

my_bride 發表於 17-5-17 00:03
今日跟幾位同學仔(小一)嘅家長討論私人英文科補習這個問題, 想聽下大家嘅意見!
因為私人補習的進度通常 ...

唔好意思,掛住傾計,未回應樓主的主題呢

我個人覺得初小是不需要補習的,鼓勵孩子多閱讀就可以,若跟不上,高小才考慮補習

男爵府

miffyumiffy 發表於 17-5-17 15:21
見你可以任搭科目

我也沒留意這點,我只見阿仔想揀的科目都可以揀,不過要睇阿仔下學期成績怎樣才知可否如願了

我個仔中三數學科成績也很不濟,剛找了補習班給他,希望我仔能像你仔補習後成績有進步啦

水晶宮

活出彩虹 發表於 17-5-17 16:18
我也沒留意這點,我只見阿仔想揀的科目都可以揀,不過要睇阿仔下學期成績怎樣才知可否如願了

我個仔中三 ...

我仔都係form 3開始補數

男爵府

miffyumiffy 發表於 17-5-17 16:20
我仔都係form 3開始補數

OMG! 步伐完全一樣呢!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

my_bride 發表於 17-5-17 13:33
謝謝你的分享!
我也不是因為挑戰題的緣故,所以想額外補習, 而係擔心有跳教的問題,怕因為跳教而令小朋 ...

講多樣冇謂野,其實從來都要實力over 100, 或者有返 120分咁上吓先至可以輕鬆係考試到攞到 9十幾或者100分。所以, over 學校程度唔係問題,問題係用幾多成本去 做 值唔值咁

水晶宮

funghon 發表於 17-5-17 15:35
請家長反思:

http://www.####.com/185500/24parent/%E9%80%BE3%E6%88%90%E9%AB%98%E5%B0%8F%E5%AD%B8 ...

好怕人舉極端例子, 唔知關呢個帖咩事

你意思唔係想講識多幾隻英文字就要自殺

外國人識咁多英文咪死晒

大6讀書中學先學abc,大6肯定係全球最好嘅教育制度,肯定唔會自殺

公爵府

imlook 發表於 17-5-17 00:19
補習社進度快學校一兩年, 小朋友如果都輕鬆跟到, 咁佢本身都可以覺得學校既課堂比較悶, 係要無心機, 可以大 ...

無錯,每個小朋友唔同,我女小四開始有補習,佢覺得因補習而識多咗知識,老師問問題時佢可立即答到,所以我女好中意去補習,真系增強咗自信心

子爵府

sauNG 發表於 17-5-17 21:05
無錯,每個小朋友唔同,我女小四開始有補習,佢覺得因補習而識多咗知識,老師問問題時佢可立即答到,所以 ...

所以真係要睇小朋友

民房

營造英語環境,每日都要講丶讀丶睇英文,閲讀英文書及報紙

父母都唔好晚晚追電視劇,要睇就睇下外國劇集,要無中文字幕的

首頁

尾頁

跳至