親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個月前報名去台灣, 20/1出發, 今早打tel來話唔成團, 其他台灣團都話唔夠人數開唔成, advice我轉去韓國或日本, 我打去其康泰和縱橫遊人地full晒, 我join唔到呀, 比佢破壞晒我個行程, 我係用visa比錢的, 佢退錢落返我個visa戶口, 我哋3個人成9千蚊, 我咪要簽咭9千幾蚊先至用得晒, 其他agent都成團, 死人東x遊你不如執咗去啦. 今次已經係第二次經驗, 上次係咁, 今次又係咁, 得返一個星期, 叫我去邊到搵喎, 我仲做埋入台證添, PK東X遊, 我話過以後都唔會再JOIN你的團, 去食c啦.

子爵府

visa個邊就不用驚喎, 你簽左數, 佢退錢, 無問題, 但如果你找左visa 條數, 咁就煩啦, 如找左數, 你同佢地公司講, 一定要退票囉, 如果唔係要簽番 9千幾都幾係野

原帖由 dreaming 於 09-1-12 13:42 發表
一個月前報名去台灣, 20/1出發, 今早打tel來話唔成團, 其他台灣團都話唔夠人數開唔成, advice我轉去韓國或日本, 我打去其康泰和縱橫遊人地full晒, 我join唔到呀, 比佢破壞晒我個行程, 我係用visa比錢的, 佢退錢落返 ...

別墅

我都JOIN咗佢30/1韓國團仲未CONFIRM, 仲要等, 真係煩, 嘜都唔可以準備

大宅

原帖由 bebefun 於 09-1-12 15:30 發表
visa個邊就不用驚喎, 你簽左數, 佢退錢, 無問題, 但如果你找左visa 條數, 咁就煩啦, 如找左數, 你同佢地公司講, 一定要退票囉, 如果唔係要簽番 9千幾都幾係野

...

條數還未比錢, 咁我應該點做呀? 唔該!

大宅

原帖由 WINGHE 於 09-1-12 17:03 發表
我都JOIN咗佢30/1韓國團仲未CONFIRM, 仲要等, 真係煩, 嘜都唔可以準備

日,韓團應該冇問題, 可能佢哋嫌台灣收得唔多團費, 所以咪唔成團囉. 我已搵到縱橫遊去5天, 21號出發, 由於咁遲才報名, 害得我冇早報名的優惠添, 東x遊我話過一定bad list你, 下次唔會再比你玩到我的.

複式洋房

東X遊成日都唔成團,佢地列出來係好多團,每團去D地方都唔同,所以我每係唔會報呢D旅行社。我上次去台灣報永X,成團人得16個佢地都照成行,食D野仲大大碟,每餐都好飽,我本來今次去韓國都報佢地,衰在門市個SALE唔掂,叫佢介紹佢竟然話無好介紹,求其SALE郵輪團,我話唔咁,佢話無啦!所以我先去報新X,點知又平又正,所以有時唔好咁執著,要指定旅行社,有時隨緣,刻意去做,反而弄巧反拙。我成日聽人話東X縱X去韓日台最掂,幾貴都去,物超所值,但我去韓國見佢地食住都同我地一樣,仲貴我地成二千,都唔知為嘜,
不過今日報紙話康X仲有少量位,保証成團。不訪問問。再唔係自由行,台灣全部都係繁體中文,地鐵唔線又清楚,VERY EASY!

大宅

原帖由 janetlee 於 09-1-12 17:35 發表
東X遊成日都唔成團,佢地列出來係好多團,每團去D地方都唔同,所以我每係唔會報呢D旅行社。我上次去台灣報永X,成團人得16個佢地都照成行,食D野仲大大碟,每餐都好飽,我本來今次去韓國都報佢地,衰在門市個SALE唔掂,叫佢介紹佢竟然 ...

我以前都係參加佢的日本, 韓國,泰國,馬來西亞的團, 都係鍾意佢的食住比較好, 但係我以後會好似你講的意見, 唔好咁執着, 去吓唔同的旅行社參加好過. 上次跟佢哋去九洲五日, 鬼死咁辛苦, 42人一團, 每日都要與唔同的團友坐, 真煩, 而且個領團只係識叫人休息瞓教, 到景點先叫起身, 其實上次我都幾唔like的, 經過今次之後, 一於冇下次.

男爵府

Visa 方面你問下東X遊駛吾駛簽野,銀行方面就立即打去報告,,東X遊如果同銀行溝通左, card centre會mark 左條數,就算張 statement黎左,問銀行,mark左就吾駛理。

大宅

我在聖誕期間跟東記去日本仙台,都覺得佢地差左好多. 個領隊兼導遊無料到, 講來講去三幾句, 然後好"體貼"咁比好多時間我地休息, 直到有團有叫佢講多d日本當地文化風土人情之類,佢先講吓, 但奇怪地不是講仙台, 而是講北海道, 說什麼都是北海道最好, 吃的玩的買的都是北海道, 仲叫我地下次去北海道, 又講下講下講到北海道破冰船...下面d藍鯨, 原來係sell魚油丸. 個領隊完全唔理d團友, 一味係咁行, 行得後既就mug都聽唔到, 食飯時又潛水, 總之就差. 已前跟東記貪佢食好住好, 現在就食cheap住cheap. 總之一句講晒, 我以後都唔會再跟東記, 所以佢張vip form我都無填.

大宅

原帖由 大眼仔mama 於 09-1-12 20:57 發表
我在聖誕期間跟東記去日本仙台,都覺得佢地差左好多. 個領隊兼導遊無料到, 講來講去三幾句, 然後好"體貼"咁比好多時間我地休息, 直到有團有叫佢講多d日本當地文化風土人情之類,佢先講吓, 但奇怪地不是講仙台, 而是講 ...

上次去沖繩島個領隊又係勁介紹北海道的哈蜜瓜,長腳蟹,牛柳等等..., 又話係叫人寄落來點新鮮,點好食, 我認為乜唔係應該介紹沖繩島的特色食物咩, 佢哋介紹果啲嘢一定食水好深, 所以咪勁sell囉, 又sell埋啲眼鏡布,手鍊...總之賣嘢為多.

複式洋房

原帖由 dreaming 於 09-1-12 17:56 發表

我以前都係參加佢的日本, 韓國,泰國,馬來西亞的團, 都係鍾意佢的食住比較好, 但係我以後會好似你講的意見, 唔好咁執着, 去吓唔同的旅行社參加好過. 上次跟佢哋去九洲五日, 鬼死咁辛苦, 42人一團, 每日都要與唔同 ...

嘩!團友42人,加埋司機導遊﹑領隊同埋攝影師成46人坐車咪好危險。我上次跟新x去韓國全車只有40人,因為導遊話唔可以坐得太滿座會用意反車,同埋好難控制。
我地安排食既坐位每次一樣同個組團友,最攪笑個領隊每次都問我地d團友:(你地兩家人係咪之前一齊坐),我地d團友次次都會回答:(唔緊要,無所為)。

大宅

原帖由 janetlee 於 09-1-13 09:53 發表

嘩!團友42人,加埋司機導遊﹑領隊同埋攝影師成46人坐車咪好危險。我上次跟新x去韓國全車只有40人,因為導遊話唔可以坐得太滿座會用意反車,同埋好難控制。
我地安排食既坐位每次一樣同個組團友,最攪笑個領隊每次都問我地d團友 ...

他們的日本團是香港領隊做埋當地導遊, 而且冇攝影師的. 不過由於九洲每程都要坐長程車2-3小時, 有時想鬆吓身手, 咁擠迫都幾困難.

水晶宮

我同你case一樣
我就係12月14日去美麗華報1月30日出發去東京,我日日打去問佢都話差5個人就成團, 凰話有80%成團tim!結果
佢尋日打黎話ng夠人數,ng成團wor, 其實係佢冇機位就真,而家 得番2個星期, 團團都full哂, 都ng g . 算
原帖由 dreaming 於 09-1-12 13:42 發表
一個月前報名去台灣, 20/1出發, 今早打tel來話唔成團, 其他台灣團都話唔夠人數開唔成, advice我轉去韓國或日本, 我打去其康泰和縱橫遊人地full晒, 我join唔到呀, 比佢破壞晒我個行程, 我係用visa比錢的, 佢退錢落返 ...

水晶宮

ng係呀
我就係報日本團都ng成團wor
原帖由 dreaming 於 09-1-12 17:31 發表

日,韓團應該冇問題, 可能佢哋嫌台灣收得唔多團費, 所以咪唔成團囉. 我已搵到縱橫遊去5天, 21號出發, 由於咁遲才報名, 害得我冇早報名的優惠添, 東x遊我話過一定bad list你, 下次唔會再比你玩到我的. ...

子爵府

我都係報左美麗華1月21日出發,今早先打話唔成團,而家都唔知點算好,人地間間旅行社都滿晒!
原帖由 0120 於 09-1-13 11:18 發表
我同你case一樣
我就係12月14日去美麗華報1月30日出發去東京,我日日打去問佢都話差5個人就成團, 凰話有80%成團tim!結果
佢尋日打黎話ng夠人數,ng成團wor, 其實係佢冇機位就真,而家 得番2個星期, 團團都ful ...

禁止訪問

大宅

原帖由 0120 於 09-1-13 11:18 發表
我同你case一樣
佢尋日打黎話ng夠人數,ng成團wor, 其實係佢冇機位就真,而家 得番2個星期, 團團都ful ...

佢都算有良心咁早話你知唔成團, 如果唔係佢可以hold到你一星期前(22/1)先話比你知,機會仲好渺茫, 好明白你的心情, 如果你去日本, 試吓問縱橫遊睇吓仲有冇位啦,希望你有好結果, 記得上來報告, 加油!

大宅

原帖由 wm720915 於 09-1-13 12:22 發表
咁我就好好彩啦!
我報咗egl 27/1 出發去北海道成團喎.

祝你好運, 通常日本多數都成團, 不過group埋一團,團友的數目一定唔會少得去邊,到時上車,下車要著衫的時候,搵位放大件褸都幾難, 不過希望你比我好彩, 唔會有呢種情況出現, 可以玩得開心啲啦.

大宅

原帖由 pinky_929 於 09-1-13 12:11 發表
我都係報左美麗華1月21日出發,今早先打話唔成團,而家都唔知點算好,人地間間旅行社都滿晒!

我昨日的心情一樣係嬲到死, 係咁上網打電話去問其他公司, 人哋多數都full 晒, 不過唔好灰心, 試吓新華, 縱橫,永安, 睇吓有冇位啦, 加油!

男爵府

如果去北海道不在札幌上落仲慘,d車程很多的

原帖由 dreaming 於 09-1-13 12:49 發表

我昨日的心情一樣係嬲到死, 係咁上網打電話去問其他公司, 人哋多數都full 晒, 不過唔好灰心, 試吓新華, 縱橫,永安, 睇吓有冇位啦, 加油!

首頁

尾頁

跳至