烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

偶然在BK發現有樓主提及兒時在舊柴灣第8座食到的狗仔粉..其實更像粥..所以我叫狗仔粥..(類似瀨獲邊)我係長期粉絲..細個成日去食,婆婆無開檔就好失望.以前2毛一碗...之後5毛一碗...重係坐係木造矮椅度食...這個狗仔粥到現在仍令我好回味...婆婆個樣我重好記得...我好記得這位婆婆有落豬消渣同蝦米...所以多謝樓主將做法分享..
狗仔粉材料 : (3碗份量)
粘米粉 150g
熱水 1/2杯 (125ml) (不要一次過加入)

狗仔粉做法 (簡單方便可以買銀針粉)
1) 將粘米粉放入大容器內, 慢慢加入大約80-90ml水, 攪拌至不沾手及軟滑狀為止

2) 煲熱水, 及預備一個大容器, 載一大碗涷開水
3) 用手指取出一毫子大小既份量, 用雙手初成頭尾尖的粉

4) 大概長度2-3cm, 不要太長太粗, 太粗會煮唔熟, 太長會斷開
5) 初完一條, 立刻放入滾水內, 煮至浮起便可, 盛起放入涷開水盤內過冷河

6) 搓粉時, 時間耐了會變乾, 可把剩餘的水慢慢加入, 再重新搓勻
7) 做好所有粉後, 再將粉用你自己喜歡的方法煮10-15分鐘即可, 粉會發大

winnie_c_hk    發表於 17-5-26 16:05

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

moon_moon 發表於 17-5-20 11:26
偶然在BK發現有樓主提及兒時在舊柴灣第8座食到的狗仔粉..其實更像粥..所以我叫狗仔粥..(類似瀨獲邊)我係 ...

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

moon_moon 發表於 17-5-20 11:26
偶然在BK發現有樓主提及兒時在舊柴灣第8座食到的狗仔粉..其實更像粥..所以我叫狗仔粥..(類似瀨獲邊)我係 ...

你講起狗仔粉我都好懷念呀
我地屋企係叫粉仔,我食果時5蚊一碗
真係好好味! 加好多菜莆
仲有任飲沙冰,椰汁
不過果檔已經執左好耐了!
多謝食譜share呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝分享。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

回覆樓主:

我都好耐冇食狗仔粉, 好懷念再加辣菜脯

首頁

尾頁

跳至