自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

覺得自己教唔好自己個仔,日日家嘈屋閉,開心心去公園玩都係俾人鬧收場。唉,唔知點算,唔識教,教到我好灰心。點好,有冇人教吓我?

別墅

elsa0197 發表於 17-5-21 17:10
覺得自己教唔好自己個仔,日日家嘈屋閉,開心心去公園玩都係俾人鬧收場。唉,唔知點算,唔識教,教到我好灰 ...

點解開心去公園玩會比人鬧!!!?

別墅

覺得自己教唔好自己個仔,日日家嘈屋閉,開心心去公園玩都係俾人鬧收場。唉,唔知點算,唔識教,教到我好灰 ...

係其他人無理取鬧
定係點

水晶宮

回覆樓主:

傻瓜,唔好咁講啦

大宅

可唔可以大約講下咩事?

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

bbyeungbb 發表於 17-5-21 17:30
點解開心去公園玩會比人鬧!!!?

佢其實有adhd同小小自閉,唔識同人溝通,人地家長睇唔過眼,鬧咗我仔一餐。係我仔唔啱在先,所以我無怪人地,只怪自己唔識

珍珠宮

elsa0197 發表於 17-5-21 17:41
佢其實有adhd同小小自閉,唔識同人溝通,人地家長睇唔過眼,鬧咗我仔一餐。係我仔唔啱在先,所以我無怪人 ...

活躍得濟整到人?

跟貼啲同佢一齊會唔會好啲?

大宅

小mama 發表於 17-5-21 18:53
活躍得濟整到人?

跟貼啲同佢一齊會唔會好啲?

我自己帶一定人釘人,但上次係我媽同工人帶,所以發生事。我已經同佢地講唔可以帶佢出去玩,有咩事,佢地唔識處理。怪自己生咗個怪人又唔識教

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

嘩!唔好咁灰啦!我仔都係雙拼,同你一樣adhd加自閉
慢慢教,佢地係衝動,但唔係唔明。係要跟得緊d
湊大個sen仔心情一定有起有落。今日down左喊完就算,向前望,買兩杯雪糕坐低心情好至慢慢做debriefing。慢慢解釋返俾佢聽。

翡翠宮

elsa0197 發表於 17-5-21 19:05
我自己帶一定人釘人,但上次係我媽同工人帶,所以發生事。我已經同佢地講唔可以帶佢出去玩,有咩事,佢地 ...

我唔識安慰你,叫希望你唔好唔開心。
你係佢媽媽要堅強呀!一舉手一投足開心唔開心都會默默感染你仔仔!你正面佢都會正面d 架

男爵府

elsa0197 發表於 17-5-21 17:41
佢其實有adhd同小小自閉,唔識同人溝通,人地家長睇唔過眼,鬧咗我仔一餐。係我仔唔啱在先,所以我無怪人 ...

有adhd & 自閉,你要諗,其實佢做出的行為佢都唔想,唔好怪佢,更加唔好責怪自己!加油呀!大啲會好啲!
與智者為伍 與善者同行

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔有年個班主任唔係太懂處理佢情況。我仔果年過得幾慘,社工/訓輔見我講咩你知唔知?佢地話覺得我個仔係一舊烏雲跟住佢,反正做咩都無意思做咩都俾人話錯。好似欠大耳窿,欠一百萬無錢還,咁不如本pair欠夠二百萬囉!咁努力為咩
後來老師同社工花左好多時間幫佢咋。佢有無信心肯唔肯開turbo,表現差好遠架。真係要擺心機呢

男爵府

我自己帶一定人釘人,但上次係我媽同工人帶,所以發生事。我已經同佢地講唔可以帶佢出去玩,有咩事,佢地 ...

有無見心理學家?有無意見同方法比你?

男爵府

堅媽 發表於 17-5-21 19:13
有adhd & 自閉,你要諗,其實佢做出的行為佢都唔想,唔好怪佢,更加唔好責怪自己!加油呀!大啲會好啲!
...

有時係觀點與角度問題,佢理解一件事同大部份人既理解唔同而出現"怪"行為。但其實多d溝通,講解比佢知佢係會明,情況會改善。

大宅

我好努力教佢,但佢囗話知,但就做唔到。叫佢唔好打人,打人人地會痛。佢初頭做到,但玩到興奮起上來,打咗人,人地唔同佢玩,排擠佢,佢唔開心,我更加傷心。上社交堂佢好乖,導師話佢其實可以控制自己。但返到屋企,佢就發顛。好灰!

子爵府

唔好咁講可以上專業課程嗎?有朋友亦有sen小朋友,佢好用心教仔,但一出街又係俾人鬧,佢上緊社交堂,有實際改善

伯爵府

子爵府

每個小朋友都獨一無二,你個仔唔係怪人,只係其他人唔理解佢嘅情況,樓主唔好咁灰,加油呀

首頁

尾頁

跳至