自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友2歲有有自閉症,等政府安排做訓練有排,又無學校收,仲可以點做呀

伯爵府

BK Milk勳章

教育王國 education kingdom 有特殊教育,入去有很多同路人。

大宅

回覆樓主:

自己找訓練,小朋友有邊方面問題

大宅

安安18 發表於 17-5-24 00:03
小朋友2歲有有自閉症,等政府安排做訓練有排,又無學校收,仲可以點做呀
...

自己俾錢出邊機構做密集訓練,六歲前黃金期,加油!

大宅

...

排醫院要等,快去協康會有相關課程,如果你經濟支持得到,就俾錢做私人言語治療,貴但雙管齊下,唔好錯過響六歲前呢個最黃金關鍵年紀做治療

我有親戚係兩歲咁上下發現,私人言語和音樂治療、公立醫院加協康,密集式爸媽在家中再跟進,六歲前有好大改進,錢要花,值得的,過左就好難改善
我家有三個妹...

男爵府

如果經濟許可,盡快自費出去做訓練(政府野照排)把握六歳前的黃金期,成果係將來用多多$都換唔到!
樓主加油

別墅

BrandonMa 發表於 17-5-24 02:19
如果經濟許可,盡快自費出去做訓練(政府野照排)把握六歳前的黃金期,成果係將來用多多$都換唔到!
樓主 ...

又唔識講,又坐唔定,又無眼神接觸

公爵府

...

做針灸,報協康密集班
戒蛋奶麥
報言語治療
感统

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

協康會, 耀能協會, 明愛, 蕊展計劃

水晶宮

協康會
本會轄下的四十多個服務單位,包括早期教育及訓練中心、特殊幼兒中心、幼兒中心、家長資源中心、青蔥計劃等,致力為由初生至高中階段,在學習和發展上有困難的兒童和青少年提供專業的訓練、治療及家庭支援服務。

我們相信,每個孩子都是獨一無二的,既有其上天所賦予的才華,在其成長過程中亦有著不同的需要。因此,本會多年來,在訓練有特殊需要兒童方面,積極引入嶄新而具實證的教學策略,務求為不同兒童和青少年提供多元化而適切的服務,令他們得以健康成長、發揮潛能。

協康會總辦事處

地址: 九龍觀塘海濱道133號萬兆豐中心10樓 J-L 室
電話: (852) 2776 3111
圖文傳真: (852) 2776 1837
電郵: [email protected]

坐言起行,打去問

男爵府

我細仔兩歲幾都唔講野,寫紙去e院等評估,大半年後評估為發展遲緩及自閉傾向,排協康,到個仔五歲入拹康訓練,今年升小一。其實個個小朋友自閉程度有差異,我就冇自費搵c人訓練既,個仔又讀到普通幼稚園,k1老師亦話佢問題不大。

樓主都可以去圖書館搵下由協康出版既書,自己訓練下個小朋友既。

男爵府

試吓針灸,我以前睇個中醫師話work

男爵府

安安18 發表於 17-5-24 14:49
又唔識講,又坐唔定,又無眼神接觸

CAC轉介左去排特殊幼兒中心嗎?
要返私人密集課程比較好

子爵府

自己家居訓練,不用怕,我也成功了,加油

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

唔識講可以睇下小朋友有冇手指指表達想要的嘢,如無,情況不大好。

排定CAC。

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

兒科醫生信也可以。

大宅

回覆樓主:

其實有好多機構都有相關服務,全部都排左先,因為就算自費條隊都好長,排政府就更耐。但一切嘅治療都比唔上父母系屋企嘅陪伴同訓練,如果可以的話自己全職照顧返,進步會快好多,我都系過來人,呢個系經驗分享

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

政府要繼續排,但係預咗有排等架啦。而家,你去協康會排埋啲訓練課程先丫,無政府醫院排得咁耐,唔好錯過咗小朋友黃金治療期呀,同埋可以約協康會社工傾下,佢會話你知要點做。媽媽加油,我女都有啲發展問題,而家都排緊協康同政府評估。

男爵府

有冇排s位,佢情況係屬於好初期定點?
我囝都係A仔,排緊s位,讀緊n班,學校有到校,好密集式咁訓練。希望出年排到s位

子爵府

我朋友個仔系....叫好彩d佢有$.....出面訓練。
不過要成萬一個月。
後尾吾知佢點...去左外國訓練。

別墅

twinstar_baby 發表於 17-5-24 22:46
有冇排s位,佢情況係屬於好初期定點?
我囝都係A仔,排緊s位,讀緊n班,學校有到校,好密集式咁訓練。希望 ...

有排呀,都要等,,,,,

首頁

尾頁

跳至