親子旅遊

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

HippoHippo 發表於 17-6-19 02:30
Day 5 - Rimpa Lapin 懸崖餐廳

這間餐廳出名是景觀靚,睇日落一流,食物質素就一般啦,如果專登坐半小時車,車 ...

Rimpa Lapin 懸崖餐廳 電郵回覆不接受星期五六日的訂座. 要WALK IN, FIRST COME FIRST SERVE喎.
所以我改左平日去. 睇來佢生意好好, 吾憂做了.

大宅

kwokka 發表於 17-6-19 08:21
炳仔佢地係香港人,可用中文在whatsapp問價同book車,上網見人話如果太早問佢未必會覆,我嗰陣就約一個月前 ...

謝謝,好抵,炳仔還未覆我。

我一行九人,CGMB 去真理寺,Tiffany show, 在芭提雅搭taxi (有無uber?),方便嗎?

男爵府

回覆 HippoHippo 的帖子

Thank you for sharing

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

coney 發表於 17-6-20 23:57
Rimpa Lapin 懸崖餐廳 電郵回覆不接受星期五六日的訂座. 要WALK IN, FIRST COME FIRST SERVE喎.
所以我改 ...
係呀,佢地似乎好好生意,我去那天是星期四晚,室內室外都座無虛席,仲要有人等緊位,真係唔憂做~

男爵府

kwokka 發表於 17-6-21 09:00
謝謝,好抵,炳仔還未覆我。

我一行九人,CGMB 去真理寺,Tiffany show, 在芭提雅搭taxi (有無uber?),方 ...
你地會住邊間酒店呀? 暑假去?
如住CGMB,可以call GRAB taxi/ UBER,去這兩個地方都係10分鐘車程左右,未必需要book車喎,芭堤雅街上亦有的士
另外亦可考慮在klook或其他travel agent買真理寺門票連芭堤雅酒店接送,好方便
原先我都想去真理寺行下,不過後尾唔夠時間冇去這個景點

男爵府

報料俾大家

Klook剛做Summer promo,全線產品預訂滿$1,000即減$150

滿$1,000減$150優惠代碼:KLKSUPERTHU (只限於手機App預訂)

meethk有介紹: details may click here

在klook可訂芭堤雅水上樂園或景點門票,CN門票仲要平左好多,我4月去時在klook訂票,大人約$232@,而家$204@,用埋promo code更抵

大宅

HippoHippo 發表於 17-6-22 01:41
如住CGMB,可以call GRAB taxi/ UBER,去這兩個地方都係10分鐘車程左右,未必需 ...

我住CGMB 三天,你的資料好好,謝!

男爵府

HippoHippo 發表於 17-6-22 01:41
如住CGMB,可以call GRAB taxi/ UBER,去這兩個地方都係10分鐘車程左右,未必需 ...

我想去真理寺, 但小朋友會悶, 加上佢外表有點點...........恐怖. 算啦. GIVEUP!

我地估阿仔最鍾意係酒店玩SIR滑梯和飄流河, 玩極都吾厭的.

男爵府

HippoHippo 發表於 17-6-22 01:27
係呀,佢地似乎好好生意,我去那天是星期四晚,室內室外都座無虛席,仲要有人等緊位,真係唔憂做~ ...

係呀 佢係EMAIL講明過往8年都吾比星期五六日訂枱的. 咁好啦, 唯有我地讓步, 我改左星期四去囉. 無計..... 佢回覆已CONFIRM了. 我要最低最出那些枱.

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

coney 發表於 17-6-22 16:31
我想去真理寺, 但小朋友會悶, 加上佢外表有點點...........恐怖. 算啦. GIVEUP!

哈哈,那些建築奇觀小朋友未必識欣賞
Fyi, 園區內其實有得騎大象,騎馬同埋有show睇,呢d細路應該like
當然玩水應該更加like

大宅

HippoHippo 發表於 17-6-22 02:01
報料俾大家
Klook剛做Summer promo,全線產品預訂滿$1,000即減$150
滿$1,000減$150優惠代碼 ...

我買了cartoon Network 飛了。

入場要show passport 嗎?

想買飲食卷500baht/張,請問一個餐大約幾錢,5大4細,應該幾多張好?用淨可用來買souvenir 嗎?可退錢嗎?

見klook 可買按摩卷,俾兩個老人家,好嗎?

Locker 安全嗎?

唔好意思太多問題(emoji)

男爵府

kwokka 發表於 17-6-22 23:27

入場淨係需要出示使用憑證,去9號或者10號窗換手帶就得架啦,唔需要出示Passport

我哋兩大兩小經klook買咗兩張500baht飲食券加租左兩個lockers
入面food court一個餐大約1xx - 2xx baht, 飲品要另加買,最後都仲額外增值左好似200-300baht, 因我地仲買左d小食同雪糕
如果經klook訂的飲食券,因為已經八折左,所以就算剩咗錢都冇得退,如果自己增值的錢有剩就可以退回

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:06

男爵府

kwokka 發表於 17-6-22 23:27

如果老人家唔游水,按摩都係好選擇,不過我未試過,唔知好唔好架我見一小時都係HK$124,我都好想BOOK架,只係要睇細路冇得試

Locker在更衣室內,形式似新山legoland更衣室那款locker,自己set密碼,set/開時自己小心d,都ok安全,男女更衣室門口亦有職員坐陣

大宅

HippoHippo 發表於 17-6-23 01:11
入場淨係需要出示使用憑證,去9號或者10號窗換手帶就得架啦,唔需要出示Passport

我哋兩大兩小經klook買 ...

謝謝,好清楚!

男爵府

Day 6 - Harborland

最近比較忙今日終於有點時間可以繼續這篇油雞

來到這個旅程的尾聲,這天終於可以全日陸上活動,不用落水
我們繼續奉行瞓到自然醒政策10am才去食早餐,食完早餐在餐廳及泳池旁周圍閒逛,11:30am才call Grab taxi出發到Harborland

由CGMB到Harbourland車程約15分鐘, 收120 baht

Harborland是一個室內大型Playhouse,位於Harbor Pattaya商埸入面7/F
這個商場好適合一家大細去,差不多每一層都有野玩

Harborland收費如下圖,平日去玩抵d,冇限時,weekend去就限玩3小時,店內有免費locker提供,可放低隨身物品,讚

店內有防滑襪賣,60baht,雖然我地有著襪去,但阿女話那兒真的有點,所以我都買了兩對襪給他們

我們由12pm玩到4pm,非常盡興雖然我兩個小朋友比較大,但他們仍然很喜歡在playhouse玩,玩了4小時仍未捨得離開

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:06

男爵府

Harborland場內有間餐廳仔/小食部,價錢合理,飲品最平20 baht都有

入左場後可以出返去商場食野再回來玩都得,不過我兩個玩到連飯都唔想出去食,所以我在餐廳叫了兩個飯加點小食,飯後甜品則叫了Swensens
當日Swensens有個booth在harborland餐廳,order左之後佢就會外賣上黎,如果唔想食外賣,也可落幾層到Swensens門市慢慢嘆

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:07

男爵府

Day 6 - Molly Fantasy

離開Harborland落扶手電梯時才見到原來旁邊有腳底按摩,100baht/半小時,早知我就出去按下啦

落到5/F見到Molly Fantasy(類似香港冒險樂園),我兩隻又話要去玩,我見都係10baht一個幣,好抵玩,所以又玩左30分鐘

玩完再沿扶手電梯落地下,就會見到這個咁特別的滑梯,唔駛錢有得玩
我阿仔都玩左兩三轉先肯走,阿女就因為過左150cm唔俾玩

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:07

男爵府

HippoHippo 發表於 17-6-20 00:23

我4月去時,在酒店大堂見到這張poster寫住555baht+

我係EATIGO 拿了35% OFF的COUPON, 跟著向酒店查詢, 佢話BUFFET都可以用到DISCOUNT, 所以扣番之下就係.............

2 Adults = THB 1,425.29
1 child = THB 356.31

都算抵啦. 好過888 THB .................

別墅

HippoHippo 發表於 17-6-6 01:27
Day 3 - Breakfast @Mercure Pattaya Ocean Resort

你好,我們7月尾都住這間洒店,想請問酒店附近有冇沙灘?可以步行過去嗎?因有老人家local tour吾比出島玩,但後生想玩水上活動,所以好難搞,求幫忙(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁
23456...11

尾頁

跳至