親子旅遊

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

coney 發表於 17-6-27 15:34
我係EATIGO 拿了35% OFF的COUPON, 跟著向酒店查詢, 佢話BUFFET都可以用到DISCOUNT, 所以扣番之下就係.... ...

有35%off 抵喎我去那時都有用Eatigo book Aqua (最後唔夠時間去,cancel左), 但唔多覺有Ginger & Lime,唔知係咪我發雞盲

男爵府

kwancarey 發表於 17-6-27 23:24
你好,我們7月尾都住這間洒店,想請問酒店附近有冇沙灘?可以步行過去嗎?因有老人家local tour吾比出島玩 ...

酒店泳池向海那個方向行出去就係沙灘啦(下圖),不過唔確定有冇水上活動,我只係見到有人做生意幫人紥辮仔咋

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:08

男爵府

HippoHippo 發表於 17-6-28 01:10
有35%off 抵喎我去那時都有用Eatigo book Aqua (最後唔夠時間去,cancel左), 但唔多覺有Ginger & Li ...

吾駛吾開心喎, 我前一排都吾見有, 前幾日都係督督下見到咋.
Aqua 好似貴DD咁. 我都有諗過呢間. 但我仔好LIKE吃三文魚, 我見GINGER有所以先訂......

別墅

HippoHippo 發表於 17-6-28 01:22

酒店泳池向海那個方向行出去就係沙灘啦(下圖),不過唔確 ...

多謝你嘅分享(emoji)

男爵府

coney 發表於 17-6-28 09:46
吾駛吾開心喎, 我前一排都吾見有, 前幾日都係督督下見到咋.
Aqua 好似貴DD咁. 我都有諗過呢間. 但我仔好 ...
fyi, Ginger & Lime的壽司,三文魚等味道一般啦,反而我地覺得越南野那個counter同鐵板好食d,即叫即炒

男爵府

Day 6 - C Cat Cafe Pattaya

我地大約5:15pm離開Harbor Pattaya,由商場正門一出,轉左沿馬路旁行約5分鐘,便到我們下一個景點C Cat Cafe Pattaya
這間cafe在welcome town,行到一個路口見到下圖右上那張相就轉左行入去,到街尾就會見到

cafe內每人要最少order一樣食物/飲品,如果冇order食物/飲品先收入場費100baht
我地因為約3點幾先食lunch,都未肚餓,所以都係叫飲品only
cafe內約有十多隻不同品種的貓貓

因我地本身屋企有養貓,所以我兩個小朋友都好enjoy做貓奴

佢地玩7pm都未願走吹左好耐先肯起行
我地call grab taxi由cat cafe行返出街頭那邊上車去central festival只需80baht,車程約10+分鐘左右

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:08

男爵府

Day 6 - Central festival Pattaya - Fish Spa

我們在Central festival商場中間的位置見到有幾個booth賣芒果糯米飯以及一些泰式糕點,還有桌椅可坐低食,我C6好like這些食物,叫左好多,食完都飽左一大半
跟住我地就去搵fish spa,之前上網見人講過central festival有,但我唔知確實地點,去到周圍搵左10分鐘都有
幸好問路時遇到一個保安哥哥知道在哪,原來是在Central festival旁邊的地鋪,在pattaya 9 alley和Pattayasaisong road交界,100 baht任玩

上年年頭去宜蘭旅行時,我兩個小朋友第一次玩fish spa,今次是第2次,亦是他們出發前已要求要去的景點佢地好攪笑,又怕痕但又要玩阿女適應後又唔願走,玩了半小時還想繼續,不過因我們預約了foot massage,所以逼佢離開

男爵府

Day 6 - Foot massage

做fish spa前我們沿Pattayasaisong road視察,沿路有很多間按摩店,價錢間間都差不多,最後揀了最近fish spa的一間按摩店,因那間較大,光猛及乾淨企理,可以4個一齊坐,我們8pm book時,最快要8:30pm先有4個連位做foot massage,那就剛剛好可以8pm-8:30pm去做fish spa

foot massage 60min/200baht,好抵玩我兩個小朋友都係第一次試,阿女話好舒服,阿仔則覺得好痕,後尾俾佢打陣機分散佢注意力先好d

做完foot massage約9:40pm,我已經有點肚餓,誰知我c6突然話頭痛,想早點回酒店休息,唯有去central festival 的food court快快吃點東西便回酒店
回程我call了uber,由central festival回CGMB,95 baht

男爵府

Day 7 - Pattaya -> BKK airport

話咁快就玩了7日,要離開芭堤雅啦
我們坐4:15pm機回港,包車都是跟去程同一間,叫P.T. Taxi pattaya(refer post#13),回程由CGMB到BKK airport,收1200baht,車仍是Innova,今次架車冇第一程那架車咁舊,司機都準時.....不過比起炳仔那程包車,我們還是覺得炳仔那程好D,車新D,司機亦好傾D

講返今日的行程,原定可以早上在酒店玩陣先,10am有攀石活動,仲諗住帶佢地去玩,玩完先慢慢checkout,約了包車12pm
誰知我c6話約了生意朋友
中午在機場食lunch焗住要同佢一齊12pm到機場,所以最後約了包車10am來接我們,途中完全冇塞車,1.5小時左右便到達

那麼早便到機場,都有一個好處,就是去starbucks飲咖啡,順便叫我兩個小朋友開工做返一樣功課因佢地出發前仍未能完成全部假期功課回港後抖一日就要返學,佢地都係時侯面對現實
我地2pm左右先食lunch,飯後再行一陣已經要入閘準備上機...飛機好準時,冇delay

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:09

男爵府

總括來說,這個旅程我們都玩得好開心,一切很順利能夠參與當地的潑水節活動亦很難忘
阿女很喜歡芭堤雅,第三天開始已經說不想回港,之後兩天更說想移民過來回港後又問我可否以後每年都來芭堤雅,可見她有多喜歡這個地方

不得不提的是他們兩個都較為喜歡Mercure pattaya ocean resort的泳池多過CGMB,原因如下:
1) Mercure雖然只得一條長滑水梯,但是他們覺得這條水流較快及刺激; CGMB估計有8-10條,但水流較慢,較為適合年紀小的小朋友
2) Mercure的跳水台較平滑,CGMB的跳水台則有點石頭高低不平(可睇返我post的相)

3) 泳池排球(Mercure)好玩過泳池籃球(CGMB)

正因如此,他們在CGMB只游了一次水,沒有要求encore...反而他們喜歡CGMB的e-zone,每天吃完早餐,又或是晚上有空餘時間都嚷著要去

伯爵府

Harborland(位於Harbor Pattaya商埸),想問呢個商場近唔近BIG C?

男爵府

coldmilktea 發表於 17-7-3 11:20
Harborland(位於Harbor Pattaya商埸),想問呢個商場近唔近BIG C?

Harborland附近有一間Big C Extra, 睇google map行5分鐘左右到

男爵府

回覆 HippoHippo 的帖子

我想問下, 如去cartoon network 水上樂園, 搭的士容易嗎? 車程遠唔遠呀~

男爵府

亞旺媽 發表於 17-7-4 19:05
回覆 HippoHippo 的帖子

我想問下, 如去cartoon network 水上樂園, 搭的士容易嗎? 車程遠唔遠呀~

如果由CGMB去CN,車程約40分鐘
去程Call Grab taxi/ Uber都容易,等幾分鐘有車
但回程未必有車返,如第二張圖可見冇Grab taxi, Uber亦要等11分鐘(要視乎到時咁啱有冇車係附近)
如果帶住細路都係包車穩陣d,唔駛等

若然唔去懸崖餐廳,除左包車外,亦可以在官網/klook等預訂交通接送(包來回芭堤雅市中心酒店到CN)
炳仔亦有CN套票賣,包門票,餐飲券及來回交通,價錢我記得問過都係抵,只係我要去埋懸崖餐廳,所以都係prefer包車

大宅

HippoHippo 發表於 17-6-19 01:31
Day 5 - Cartoon Network

終於去到第5日啦
租用locker, locker 有幾大? 可只租一個一家人用?

大宅

HippoHippo 發表於 17-6-22 02:01
報料俾大家
Klook剛做Summer promo,全線產品預訂滿$1,000即減$150
滿$1,000減$150優惠代碼 ...
我在Klook看不見有CN小童票賣,大家在哪裡買小童票?

男爵府

rognfan 發表於 17-7-7 17:45
租用locker, locker 有幾大? 可只租一個一家人用?

Locker都大個,長形,放得落兩個大的防水袋,但要留意locker是在更衣室入面,我老公唔想煩,所以租左兩個

男爵府

little.sheep 發表於 17-7-8 18:32
我在Klook看不見有CN小童票賣,大家在哪裡買小童票?

Klook有小童票呀,你揀左CN門票,跟住揀日期,然後就揀要幾多張大人/小童/長者門票

大宅

酒店跳水池是否有3米深?
我識游蛙式,唔識踢水,唔知落水點離岸近唔近?

男爵府

little.sheep 發表於 17-7-8 19:12
酒店跳水池是否有3米深?
我識游蛙式,唔識踢水,唔知落水點離岸近唔近? ...

水深有3米呀,跳落水的位置附近亦有條繩圍住,有需要可捉住

Cheuk2012    發表於 18-1-26 22:09

首頁
34567...11

尾頁

跳至