論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我工人下個月做滿2年唔續約, 但佢冇放過年假, 本來我唸住比佢放埋d年假早14日走, 因為我工人話佢唔要補錢想早d走, 點知今日打電話去勞工署問, 佢話唔可以比佢連續放14日, 只可以比佢放7日, 另外7日要補錢. 其實各位知唔知係咪咁㗎?

珍珠宮

原帖由 AmandaAu 於 09-1-13 15:57 發表
我工人下個月做滿2年唔續約, 但佢冇放過年假, 本來我唸住比佢放埋d年假早14日走, 因為我工人話佢唔要補錢想早d走, 點知今日打電話去勞工署問, 佢話唔可以比佢連續放14日, 只可以比佢放7日, 另外7日要補錢. 其實各位 ...

有14日假但唔可以比佢連續放14日, 一係你聽錯一係佢搞錯 !!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 SandraLo 於 09-1-13 19:43 發表

有14日假但唔可以比佢連續放14日, 一係你聽錯一係佢搞錯 !!

樓主應該無聽錯, 因為我好早之前都係咁問過勞工處, 佢地意思係完咗第1年, 所以頭1年假可以係第2年放, 咁做到第2年完咗約, 其餘個7日假就要放係第3年放, 咁無同佢續約的話, 呢7日假就用錢代替....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

原帖由 2heiBBmama 於 09-1-13 21:54 發表
樓主應該無聽錯, 因為我好早之前都係咁問過勞工處, 佢地意思係完咗第1年, 所以頭1年假可以係第2年放, 咁做到第2年完咗約, 其餘個7日假就要放係第3年放, 咁無同佢續約的話, 呢7日假就用錢代替.... ...

好奇怪勞工署會咁講, 因理論上可以係咁, 但實際上絕對可以係另一回事......
假設工人二月底約滿, 她想盡早走, 如當最後7工作日係放假, 照勞工署咁講, last day就係2月20日另加7工作日嘅人工; 但實際上, 如你當工人賠錢俾你早走, 即賠7日人工早走7日, 咁佢要賠俾你嗰7日就啱啱同你要補俾佢嗰7日假錢抵銷咗!咁咪即係可以早走14日囉!!
唯一分別係, 佢早走嗰7日真係算走咗, 如當佢放假嘅話, 佢該段時間依然算係under你employment.

複式洋房

好多謝各位回覆, 咁我明白啦!
其實我工人2月6日last day, 放埋年假應該係2月24日走, 咁年假中有2日休息日&3日法定假期, 我唸住補番比佢, 咁我可唔可以比佢2月19日走呢?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 SandraLo 於 09-1-13 22:26 發表

好奇怪勞工署會咁講, 因理論上可以係咁, 但實際上絕對可以係另一回事......
假設工人二月底約滿, 她想盡早走, 如當最後7工作日係放假, 照勞工署咁講, last day就係2月20日另加7工作日嘅人工; 但實際上, 如你當工人 ...

勞工處d職員個個答都唔同答案, 一係令人摸不著頭腦, 答完等於無答......
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

原帖由 AmandaAu 於 09-1-14 09:35 發表
好多謝各位回覆, 咁我明白啦!
其實我工人2月6日last day, 放埋年假應該係2月24日走, 咁年假中有2日休息日&3日法定假期, 我唸住補番比佢, 咁我可唔可以比佢2月19日走呢? ...

如工人本應係2月6日last day, 當佢走前14 working days 係放假, 咁即係1月19日走, 1月17日係last day啦 (如佢逢Sunday係 rest day)!
由於我地係數working day, 所以你pay到佢2月6日就得, 唔駛額外補任何假錢, 因已經俾哂 !

複式洋房

SandraLo:

真係唔該晒你, 其實呢個問題我都疑惑咗好耐, 因為我同agent講話我會1月19日比印印走, agent就同我講點解你咁早放佢走呀, 你數番14日比佢應該係1月24日喎, 我話我比埋d休息日&法定假期佢咪1月19日走囉, 咁個agent話乜你放足晒d假比佢㗎,我話梗係放比佢啦,點解我要唔比佢放呀?佢就同我講話早比佢走可能會係斷約㗎,咁其實咁算唔算斷約呢?大家agree完約同放埋d假期都算係斷約?

珍珠宮

原帖由 AmandaAu 於 09-1-15 10:56 發表
SandraLo:
真係唔該晒你, 其實呢個問題我都疑惑咗好耐, 因為我同agent講話我會1月19日比印印走, agent就同我講點解你咁早放佢走呀, 你數番14日比佢應該係1月24日喎, 我話我比埋d休息日&法定假期佢咪1月19日走囉, 咁 ...

..... agent真係信唔過.....
点會係斷約呢? 叫工人寫封簡單嘅申請放假信俾你, 你approve佢嗰段時間放假就得啦, 唯一問題係佢放假嗰2 weeks如有乜嘢事你依然要上身, 因佢仍under你employment.

複式洋房

SandraLo:

係啦好多人都話agent信唔過, 都係要靠自己.

好奇怪, 我前日同我印印個新僱主通過電話, 佢話我印印自己寫信去入境處話自己1月18日完約, 仲話入境處俾咗visa佢轉僱主, 佢話印印1月22日就去佢度上工轉僱主喎, 但係我冇比過文件印印comfirm比佢走㗎?佢同我都未完約點解會咁?

複式洋房

你講的情況的確唔應該發生,現行合約至到2月6日才完結,工人係唔可以1月22日就返新工。雖然工人/新僱主話入境處已經批准咗,但我相信未必是真的。你叫他們拿出證據來,有的話就打電話去質問入境處,無的話就警告他們那是非法的,甚至叫你的工人簽紙話明白那是完約前假期,她仍然是你的工人,放假期間不得受雇。

原帖由 AmandaAu 於 09-1-16 09:51 發表
SandraLo:

好奇怪, 我前日同我印印個新僱主通過電話, 佢話我印印自己寫信去入境處話自己1月18日完約, 仲話入境處俾咗visa佢轉僱主, 佢話印印1月22日就去佢度上工轉僱主 ...

珍珠宮

原帖由 AmandaAu 於 09-1-16 09:51 發表
SandraLo:

好奇怪, 我前日同我印印個新僱主通過電話, 佢話我印印自己寫信去入境處話自己1月18日完約, 仲話入境處俾咗visa佢轉僱主, 佢話印印1月22日就去佢度上工轉僱主 ...

如個工人蠢講大話你唔駛理喎, 最緊要自己嗰part做足, 即叫佢寫放假request, 然後你出written confirmation俾佢, approve佢放假兼remind佢放假期間依然係under你employment, 再fax去Immigration就完事啦, 其他話之佢 !

首頁

尾頁

跳至