自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

siumeow 發表於 17-5-25 09:04
睇情況啦,如果樓下塞渠嚴重水浸,中學都唔好返喇~ 安全第1

如果樓下真係水浸,
我覺得絕對要留係屋企,
不過我相信大部分人都唔係住個啲地方,可以返工返學。。。唔知呻話濕哂個啲有幾多個樓下真係水浸。。。

伯爵府

小華子 發表於 17-5-25 08:59
幼稚園及小學二年級以下我覺得可自行判斷,不過要視乎住嘅距離有幾遠,如果喺附近一定返啦。
以前我地都係 ...

俗稱的(雨假)

珍珠宮

Rilakkuma12 發表於 17-5-25 08:48
我贊成喎,成身濕哂根本上唔到堂,細個試過,根本全天出入廁所,找阿姨攞報紙,曬書,抺書,書袋
...

我都讚成

珍珠宮

好媽媽勳章

Sumyeema1 發表於 17-5-25 08:53
有冇睇過 1992年金鐘激流條片?

睇完就知道,天災可以咁恐怖。
我在fb見到昨日康怡花園的停車場和山邊急流, 都嚇了一跳.

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

jaycee_mami 發表於 17-5-25 09:09
我在fb見到昨日康怡花園的停車場和山邊急流, 都嚇了一跳.

我都咁話,就算自己樓下唔濕,途經既地方都未必安全,怕到時進退2難。

記得細個時,小學同屋企隔一條全密封大馬路,我地通常行一條隧道過去。當日已經著雨褸水鞋,行落隧道前,條服裙已濕晒,下半濕係撇雨+水返彈做成,上半濕係焗度出晒汗做成。而對水鞋上面,唔多唔少都入水。去到隧道,見已變左條河,阿媽就算有帶多對襪,都無帶多條底裙+校服裙。阿媽見到呢個情況,原本都諗去另一個位行天橋過去,但又見到幾棵大樹訓低左攔住條路,於是都係返屋企,仲話早知直頭一早就決定唔返。
我是一隻喵

珍珠宮

brbaby2007 發表於 17-5-25 08:40
佢話,咁大雨其實就唔好俾小朋友返學,嗰啲自行停課嘅家長係明智,係岩。

又話其實住得遠都應該同老闆講唔 ...
我又唔覺佢係怪獸喎.. 一區唔知一區事, 黃紅黑雨唔同打風, 你果邊無事,可能人地浸到小腿喎..

子爵府

我記得中學試過超大雨,保母車唔見影,根本冇車返學,成身濕哂見到同學阿爸揸的士送返學先有車上,如果唔係根本冇車,返到去個個晾襪,鞋,成身凍,書包濕哂

首頁

尾頁

跳至