自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我對佢登山無意見,總之唔好累人累物就得。

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢見著兩個人求救,救唔到,但俾一個人救左,其實都係要人哋冒性命風險去救,唔係讚一句人哋好勁神人就得。佢唔係為科研,為世界,而是為自我滿足,我真的不懂欣賞。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小華子 發表於 17-5-25 19:26
我對佢登山無意見,總之唔好累人累物就得。
其實好難話累唔累到人

佢話有個雪巴人比咗半樽氧佢

但之後果個雪巴人點呢? 有無事呢? 無人知?

佢又提及佢自己請既雪巴人, 係救咗佢落山

但雪巴人抖咗一天, 又因為要幫第二個中國隊員上山

跟住個雪巴人盲咗

我地唔係攀山人士, 好唔明點解咁樣挑戰自己

就正如我好唔明點解飛車黨, 成日都 '連' 車

亦有好多車手發生意外

不過攀珠峰真係勁既, 要有無比毅力, 意志

呢點係不容否定既

大宅

幾千米以上的雪山, 係有無窮的吸力, 令人嚮往, 尤其係珠峰, 我曾在西藏的絨布寺遠觀珠峰, 係有種說不出的吸力, 吸引人想接近, 尼泊爾上山係常規路線, 每年都有不少愛山者冒險上山, 就是這個道理.

話時話, 尼泊爾行山, 係一日經歷四季, 有易有難, 雪山常在眼前, 好好玩, 玩過就會挑戰更難, 更刺激.

我本人衷心佩服登山者, 因我未能去得成.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

oran04 發表於 17-5-25 19:34
佢見著兩個人求救,救唔到,但俾一個人救左,其實都係要人哋冒性命風險去救,唔係讚一句人哋好勁神人就得。 ...

所以我反而好佩服雪巴人, 佢地係開路先峰, 係挑戰者未上去時, 其實係先行一步

要睇下繩有無問題, 天梯要否維修, 又要預備營地物資

挑戰者出意外, 又會盡力去救 (但其實佢地本身都係人, 即係都有極限)

雪巴人為咗生活, 所得既只係微薄工資

好似年薪只得 150,000 左右

係香港係好少, 但係尼泊爾人民來講, 已係一般人工資 10 倍以上

有時覺得自己好幸福, 不用憂柴憂米去生活

但有些人就要冒生命危險去餬口

真心佩服雪巴人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我比較欣賞佢
總有離別的時候

珍珠宮

LL1999 發表於 17-5-25 19:45
所以我反而好佩服雪巴人, 佢地係開路先峰, 係挑戰者未上去時, 其實係先行一步

要睇下繩有無問題, 天梯要 ...

人地係一份搵命博既工作,係為生活
其實那些挑戰者只不過係遊客

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

雖然好佩服佢地既勇氣,但為咩一定要用生命去搏呢? 登上左珠峰又如何呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

其實同八號風球出海衝浪遇到意外等人救有何分別?佢地等Sherpa 救

大宅

如果佢係我個仔,都預冇咗,係咪要佢俾番四百萬教養食住費至俾佢去......

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

LL1999 發表於 17-5-25 18:02
剛睇完吳俊霆 (Elton Ng), 回港受訪片段

真係覺得攀珠峰真係同死亡只隔一線

有睇過 Everest 嘅記錄片,就會知道.... 落山比上山攻頂攻困難!
佢地仲好似有個咩症叫「攻頂熱」!意即.... 一腔熱誠去攻頂,身體機能會處於亢奮狀態,可能會好 fit 咁!到咁頂完成咗個肥標,個人就會鬆懈,機能亦會無咁好!所以..... 落山會比上山困難好多倍!

水晶宮

只係覺得佢地冇諗屋企人⋯⋯只顧自己所謂的願望、堅持。

如果我係佢另一半,一定分手

珍珠宮

echoo 發表於 17-5-25 20:10
其實同八號風球出海衝浪遇到意外等人救有何分別?佢地等Sherpa 救

可能係人大咗, 資訊又發達咗

係網上可以看到好多有關珠峰的片段和文章

所以今次兩個香港人成功登頂, 我又唔會覺得佢地好勁, 好佩服, 好感動

因為多咗好多反思

正如吳俊霆所講, 佢地攀珠峰, 只係同自己聘請既雪巴人性命係連上既

與其他人無關, 所以其他人有事, 救唔救, 救唔救到, 都已經唔係著眼點

而係自己條命, 某程度係依附咗落自己個雪巴人身上

咁即係話, 自己既挑戰, 自己既理想, 係要別人可能賠上性命去成存

如果換上係自己一兩個人上山, 自己對命仔負責任, 咁無話可說

但如果自己聘請既雪巴人, 因為自己而喪命, 咁真係唔知點講

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果因為咁而冇左條命或殘廢,值得嗎?

珍珠宮

豬仔mami 發表於 17-5-25 20:33
如果因為咁而冇左條命或殘廢,值得嗎?
我覺得人生最無奈係有得選擇, 定無得選擇

如果自己作咗決定, 挑戰自己, 冒死完成理想都在所不辭

咁與人無由

只有尊重佢決定

但雪巴人為咗餬口, 搵命搏,

咁真係好無奈

不過當然, 有人會話, 如果雪巴人唔做呢份工, 連錢都無, 可能會餓死

咁遊客, 挑戰者只係幫佢地有工作

如果係咁唸, 都無辦法

禁止訪問

公爵府

Luffy007 發表於 17-5-25 18:13
雖然是個挑戰,真心唔知為乜?!

係囉
上到去做乜?

公爵府

oran04 發表於 17-5-25 19:34
佢見著兩個人求救,救唔到,但俾一個人救左,其實都係要人哋冒性命風險去救,唔係讚一句人哋好勁神人就得。 ...

同八號風球出海洋滑浪一樣,煩到好多人!
除非佢有本事自己搞掂啦
自己死唔緊要,千萬别累人因救你而死!!
做業

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LL1999 發表於 17-5-25 18:44
希望吳俊霆今次差點命喪珠峰,

會令佢多些反思, 除咗理想, 夢想外

雖然係自己理想,但如果唔好彩冇命,有冇想過父母家人餘生既傷痛,我真係唔識欣賞

珍珠宮

回覆樓主:

有d人就係鐘意嚟種揾命博嘅刺激,我地外人唔會明

首頁

尾頁

跳至