自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

登上又如何

命就得1条,值得嗎

公爵府

tester5 發表於 17-5-25 23:17
唔明,有咩好笑?

根本係無關痛癢嘅人,講到如果xxx如果xxx,如果吖嘛,個問題係佢又唔係佢地個仔或男朋友,講到真係好似關佢事咁

男爵府

heiyau88 發表於 17-5-25 23:21
最可敬、最有能耐的是他們!

在此祝福他們一生平安!

無錯!要歌頌要讚偉大要稱英雄,都應該係雪巴人們。祝福佢地

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

skyfree333 發表於 17-5-25 23:25
根本係無關痛癢嘅人,講到如果xxx如果xxx,如果吖嘛,個問題係佢又唔係佢地個仔或男朋友,講到真係好似關 ...

昨日開始群起鬧老師,記得還有人會問:點解只歌頌老師,唔歌頌下物理治癒師。

所以,今日見到呢個post,以為終於可以正面d去睇登山事件,唔需要鬧了~
原來我誤會了樓主的原意,結果還是難逃一劫,要鬧的,還是要繼續鬧。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 17-5-25 23:40
昨日開始群起鬧老師,記得還有人會問:點解只歌頌老師,唔歌頌下物理治癒師。

所以,今日見到呢個post, ...

其實點解要 ''用鬧'' 的角度去看呢件事呢?

唔歌頌, 唔認同, 等於 '鬧'?

呢幾日探討兩位登頂人士的事蹟

我睇好多 POST 都無話佢地係做錯事

只係從珠峰引申好多問題出黎探討

例如: 放棄教職有無問題? 借錢圓夢好唔好? 係咪玩命? 點看待雪巴人既付出? 等等

我覺得就算無係討論區討論

子女問到, 都係一個很好的討論題目

咁有咩問題呢?

子爵府

回覆樓主:

只覺得憨居。

侯爵府

醒目開學勳章

tester5 發表於 17-5-25 23:40

所以,今日見到呢個post, ...

另一個劫。

人言可畏

子爵府

LL1999 發表於 17-5-25 23:46

呢個人同choco乜都係好煩,唔需要理佢哋。

大宅

回覆樓主:

無事就好地地叫做成功
有事又點算 搵命博
仲要搵人救佢地
完全無諗身邊人 父母感受

侯爵府

其實,人總有一死!一個有野心/ 運動叻的人,有些真的寧可死在壯年!死在攀山中。好過死在輪椅上,行又行不到,吃又吃不到。

生命是自己的,我們也無權批評別人吧!

我很喜歡這個吳先生。他很努力去攀山,也有去落後地方做義工,也有玩馬拉松!

最重要,play hard, work hard! 他住淺水灣的(應是自己賺的錢)!也從來無"阿支阿draw " 懶偉大!

貪玩,大曬!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LL1999 發表於 17-5-25 23:46

其實歌頌唔係我講,我只係引述昨日有人提過點解唔只歌頌老師?唔歌頌另一位登山者?
我是佩服他們的一些個人潛能,之前己講了。
不過,你說中我心裡的一句,我都想問:唔讚美、唔歌頌,是否一定等於「要鬧」呢?

這個也是我昨日看完多個post之後問自己的一句話。

男爵府

LL1999 發表於 17-5-25 19:45
所以我反而好佩服雪巴人, 佢地係開路先峰, 係挑戰者未上去時, 其實係先行一步

要睇下繩有無問題, 天梯要 ...
以我所知係豐厚報酬。可能包括埋小費

男爵府

每年珠峰攻頂既窗口期好短,所以佢地既工作時間未必全年開工。當然有尼泊爾其他山可以開工
我認識既珠峰雪巴嚮導,平日都不煙不酒,裝備好自己體魄

水晶宮

回覆樓主:

所以上次tVB拍攝天與地雪地節目用800萬費用

琥珀宮

回覆樓主:

為咩

子爵府

kwankwan717 發表於 17-5-25 22:00
我想知個雪山人點樣
佢連自己用既氧氣筒都俾佐佢

我都想問,佢自己都話見到人求救都唔敢救比左氧氣佢自己都會死,咁路過個雪巴人得唯一一枝都比佢咁個雪巴人咪又係死?

我有諗係咪佢比好多錢雪巴人買佢枝氧氣,個雪巴人再搵命搏落返山?佢地日日都係搵命搏求財?

男爵府

每個人都有自己既思想同夢想
每個人對「值唔值」既觀念都唔同
追夢可能係呢位年輕人覺得值得用生命去賭博的事情
你地咁多人話用自己生命去博 值咩?
咁唔通大學畢業出黎 一直拼命儲錢去比首期買樓供樓 一世勞勞碌碌 物價高漲 搵極都唔夠退休 咁就一世 咁又值咩?
成年人係獨立個體 你話有老婆有小朋友
當然要先想清楚先去登峰啦
因為有責任在身
如果係無既, 我覺得佢咁既決定無錯喎
因為我都有想過登珠峰, 不過唔係上到山頂, 係Everest base camp
過多十年8年精彩生活, 之後去尼泊爾登山
預左有高山症/會死
無小朋友 怕咩
遲早人都會死 家人遲早都會因為我死而傷心
遲定早問題姐 咁樣死左唔覺可惜
住老人院 行動不便 住療養病院等死先係遺憾呀

男爵府

點解要深究值唔值,登山為乜?
你中意安穩生活唔代表個個都要一樣。至於什麼人命,又要累人救云云之類的話,其實上得山就預左死,山上的道德 ,每個登山者都知如果自己有事,唔會奢求有人救,救到就救。
如果要問值唔值同為乜,點解唔問乜都唔準備水都唔帶支喺香港行山嘅人?點解唔問食好嘢都要上fb share 為乜?點解呢單新聞唔關你事你又要睇又要鬧,為乜?

侯爵府

zayma 發表於 17-5-25 22:05
佢地登山請雪巴人,話自己條命同雪巴人連成一線,佢地登山有危險,有雪巴人救,有雪巴人俾半樽氧氣救佢地 ...

原來這就是她的「教育」
恕我不能認同

子爵府

雪巴人才是值得敬佩的英雄!

首頁

尾頁

跳至