自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

大陸表妹多年前生左個女,家境貧困(已有兩女再生勁罰$) 加99搏男孫壓力下,忍痛將出世不夠一歲的B女送給老公的表姐……

因老公表姐冇得生,家境又富裕,承諾會視如己出,亦無限制親父母探望,唯收養後不得相認……

多年後B女長成已有七、八歲,果然過去養父母待她如珠如寶,親母見到都感欣慰……

但慢慢個親母(我表妹)愈見愈心up,睇住自己個女叫人地阿媽,叫自己表舅母,又不可相認……搞到有d抑鬱

d家人叫佢唔好再見阿女,但佢又唔捨得……

wcpcelia    發表於 17-5-28 09:28
SiuBBee    發表於 17-5-26 17:02

子爵府

回覆樓主:

多謝大家的意見
我同大家一樣想法,比我見都唔見……
但這始終是我地做旁觀者的想法,到事情發生自己身上,真係唔知會點……

其實表妹係唔敢認(或起碼唔敢認住),因為這可謂恩將仇報……
而家只係見又煩唔見又難……

我地香港人睇賣仔好荒謬,但其實喺B6係好平常,尤其我表妹d算鄉村唔係city果種……
我同佢唔熟的,因我不返大陸,但我媽間中會返去,我媽同一兩個知情的親戚都有勸過佢,兇佢話養母已思疑緊佢想認,可能搬到勁遠避開佢,到時想探下都冇你自己諗清楚先……

子爵府

BeautyPinky 發表於 17-5-26 17:22
佢應該覺得開心,有人嘅佢危難時幫佢接收咗BB, 亦都咁愛錫佢。又無禁制佢去見, 已經好好。
b女應該都唔知自 ...

生母養母而家兩家人也在大陸架……
只不過養母係有$,做生意,有澳洲藉……
生母係窮困人家……

子爵府

回覆樓主:

其實表妹一人做事一人當,當日送左出去就應該當賣斷,況且睇到個女而家咁好環境,更加應該慶幸……
我唔會爭住佢,(本身我同佢冇咩交情的)但如果佢唔係為痴金糠為攞著數,咁又未至於完全係唔抵可憐嘅……

我們土生土長香港人可能唔明佢地大陸農村女人果種心態,嫁左就聲都唔敢聲,老公99話咩都要聽,咩都唔敢反抗,更唔會敢爭取自己權益同意願,我諗佢地要離婚=叫佢地去c
因為嫁左去第二條村再執包袱返自己條村會比娘家同成村人一世鄙視嫌棄……
情況大致咁上下啦……

首頁

尾頁

跳至