論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個工人可能年27會到啦....想問下您地係出現金.支票定係過數架?到時出糧的簽名單係咪僱傭公司會比埋我地架?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

1) 如 27号來就下個月 27号出糧比佢
2) 要出現金, 因佢要比 agent charge, e.g.每個工人要比5個月 or 7個月
3) 比cash 出糧用張白紙簽收

原帖由 可愛小寶貝 於 09-1-13 23:30 發表
我個工人可能年27會到啦....想問下您地係出現金.支票定係過數架?到時出糧的簽名單係咪僱傭公司會比埋我地架?

民房

我個agent教我比cash支票,教佢點去攞錢

珍珠宮

視乎你定左幾時出糧, 如果你覺得佢要做滿1個月才出, 咁以後米27号出囉~ 我自己就定左月尾嗰日出~

如果佢巳出了ID CARD, 咁米同佢去開過bank account, 開支票or過數比佢, 安全D~

如果仍未取到ID CARD, 但又要出糧, 米比住cash先, 但要有簽收~

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 可愛小寶貝 於 09-1-13 23:30 發表

樓主工人年27會到? 即係21/2到? 你可以選擇1個月後20/2出糧比佢, 又或者2月尾出咗比佢先都得, 視乎邊日你最方便, 我就鐘意月尾出, 我出糧時順便過埋數比佢, 唔使怕唔記得, 另外出糧最好唔好比cash, 要安全最好過數又或者出現金票, 出咗糧再簽名, 正常agent會比一份出糧表比你既......
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

thank you for all help!!!

大宅

我會出cash 支票,因銀行有record~~有d工人就算簽哂收據都抵賴話比僱主迫簽!!

好似平時我地返工咁,月尾出糧會比較易計d,呢個月你可以計3580 x 12 / 365 x 5
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

I want to ask to questions.

1. My maid arrived my home on 30th. But the contract was stated as 28th. They used 2 days for ID application and not start working at my home.

Do i need to pay for that 2 days?

2. How to write a cash cheque, is it just using normal cheque book and do not "cross".

3. Which bank is better for maid to open account? I afraid the bank will refuse the account opening for maid.
Is standard chartered bank okay?

Many thanks!

大宅

for Q1, no need to pay. Agent requested the maid to sign me a letter for applying 2 days no-paid leave. Those 2 days are for ID application. I only start paying my maid when she arrived my home.

別墅

for Q2, yes, normal cheque, write her name, do not cross, cross out bearer, ask her to bring ID card to your bank to take money, she will have to sign on the back before the teller

男爵府

我家極品在第三個月出糧時, 拖延不還錢.

現決定:頭7個月, 我會用"現金"支付, 因要代她還錢. 剩餘日子, 會用"現金支票"支付, 以便有銀行紀錄做証, 免日後爭議.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 jadechant 於 09-1-15 12:01 發表

現決定:頭7個月, 我會用"現金"支付, 因要代她還錢. 剩餘日子, 會用"現金支票"支付, 以便有銀行紀錄做証, 免日後爭議. ...

你個極品工人連還錢都拖, 乜你仲敢出現金比佢? 你唔怕佢有日會告你underpaid咩?
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

你家的極品拖延不還(agent)錢,與你何干呢?我就不會扣糧去替她還錢,免得她告我underpaid,我只會做回僱主的夲份 -- 準時給她全份糧 (非現金)。

原帖由 jadechant 於 09-1-15 12:01 發表

現決定:頭7個月, 我會用"現金"支付, 因要代她還錢. 剩餘日子, 會用"現金支票"支付, 以便有銀行紀錄做証, 免日後爭議. ...

首頁

尾頁

跳至