自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

別墅

我自己都好傷心!仲要聽到JM話我,算啦,我刪pose。
個種痛邊個理解到,我如果搶到點會唔搶?我都係人,有血有肉架,自己懷胎十月,自己知

老爺叫我16嘅返去!我好想返,好掛住個女,屋企人話我返去就輸左!係都佢地黎搵我。

可唔可以唔好再講,留底個女,點都拎唔返?我真係好痛好痛!

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

動口不動手

有事慢慢講

唔清楚韓國法例,不如搵第三者在場

2公婆坐低傾好離婚安排

有$最好韓國請律師

公爵府

回覆樓主:

報警先,有記錄,你遲d爭個女有著數
睇醫生,影相

子爵府

kristy0217 發表於 17-5-27 05:11
結左婚,原本以為會開開心心,但事實並唔係咁。
我同韓國人結婚,以家係韓國釜山,其實同老公一直都未達到 ...

你地結婚前無傾好係邊到定居?

你前面又提出個女比佢湊,後面又話想偷偷帶返香港,究竟你想點?

首先你要理性冷靜甘思考下自己想點,然後去plan ,唔係話想點就點,我覺得你好似有d 任性甘

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

skyfree333 發表於 17-5-27 05:47
睇醫生,影相

我都贊成報警。

不過樓主諗清楚,如果返香港,要唔要帶埋個女走。

樓主,你老公見個女喊都唔幫手,仲打老婆,雖然佢屋企有錢d, 但你驚唔驚佢會打埋個女?

我明白如果你做單親媽媽都係好難捱,所以要好好傾下。

同佢講,個女係bb, 肚餓時喊係好正常,而且個女佢有份,唔幫手都唔好晌度生事。警告佢下次郁手一定報警。

我都試過俾c6推。我唔怪佢,佢d潮州人家庭觀念係晌6299度培養返黎,有樣學樣。

第一次我帶埋bb+工人趁佢去廁所就逃離現場,已準備晌出面住幾日,但佢打幾十次電話黎,我都唔聽住,等條氣順d先聽。第一次聽,佢語氣唔多好,我唔出聲就收佢線。佢再打多10幾次打過黎,又msg話求我聽電話,我再諗多幾次先聽。佢話自己衰喇,求我返去,我話等大家冷靜下先。佢話即日返去就送個麵包機俾我,我都答諗下先。等佢再求下我,先慢慢返去。

第二次我就即報警,佢仲話我做得咁絕,佢可能真係驚我要告到佢坐監啦!佢掟戒指俾我睇,以為我會好驚。sorry, 你打人,我唔係唔離婚下化?

我心諗,如果仲會有下次,我一定係走佬報警離婚一齊上!然後無第三次

果2次都係為小事,佢都係只係大力推我一下,我認為已經不能容忍,否則怕會有下次。

後來佢有次淨係鬧人+講賤格野,我錄佢音,send左俾佢成家聽。佢當時晌個群組度仲鬧我反擊,我只簡單回一兩次,等佢家人教返好佢。然後佢而家嗌交說話無咁賤,講錯野隔幾個鐘認衰。

個女喊就星巴老婆,真係好恐怖,唔可以啞忍,諗方法令佢知道唔可以打屋企人。首先要諗下自己底牌係乜野,真係去到果步都唔洗驚。

子爵府

如果你有心養嘅
不如帶埋女女返黎

我覺得香港餓唔死人
真係有需要 申請綜緩
有需要就申請 唔洗怕 又唔係濫用

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

童話式遠距戀愛,結婚前冇共識諗掂先⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

報警,攞左証據先。
至於帶女離境,不清楚當地法例。
有d國家,如父或母一人帶仔女離境,是需要有另一方的同意書响手,先可一人帶仔女走。就係保障小朋友撫養權問題,怕有類似問題發生。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kristy0217 發表於 17-5-27 05:11
結左婚,原本以為會開開心心,但事實並唔係咁。
我同韓國人結婚,以家係韓國釜山,其實同老公一直都未達到 ...
點解你咁想返香港?當初婚前有冇共識?係咪你適應唔到?不如講多d,才可以唸方法幫你~

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你係奉子成婚架? 有乜可能結婚前無傾好婚後居住問題你就嫁左過去?
如果c6負責返工養家, 佢想你留韓國我理解, 否則結左婚生埋b仲要分隔異地咁結婚黎做乜?
咁你又點解想返香港?
正常都會一家人一齊吧, 咁你有無諗過c6黎到香港可以搵到工做? 定係你自己有份高薪厚職可以養全家(c6負責湊b?)
佢打你一定唔岩, 但你地當時嘈緊交, 你有無講左d好離譜既說話挑起佢既怒火? 有時言語暴力都好傷害人架
法律方面希望有jm解答到你

子爵府

韓国一向男尊女卑,郁手打人的
我老公有班韓国frds ,. 話去滚理所當然的
系甘介绍韓妹比佢,只要比夠家用
男人在內在外都有绝对話事杈,女人不能管

你睇韓女星自殺率甘高的新聞
韓国相对少強姦案的,因爲被姦報警好多不受理
女人不被尊重

系呢個男权高的社會,樓主要抱女走,要問下當地律師意見,跟手绩做免官非

別墅

akachanman 發表於 17-5-27 05:20
動口不動手

有事慢慢講

1樓 已列點回覆

別墅

skyfree333 發表於 17-5-27 05:47
睇醫生,影相

1樓 已列點回覆

別墅

mocha20150323 發表於 17-5-27 05:49
你地結婚前無傾好係邊到定居?

你前面又提出個女比佢湊,後面又話想偷偷帶返香港,究竟你想點?

1樓 已列點回覆

別墅

siumeow 發表於 17-5-27 06:23

我都贊成報警。

1樓 已列點回覆

別墅

瑤瑤~ 發表於 17-5-27 07:23
你係奉子成婚架? 有乜可能結婚前無傾好婚後居住問題你就嫁左過去?
如果c6負責返工養家, 佢想你留韓國我理解 ...

1樓 已列點回覆

佢打我個時,我就係話 我自己又抱又沖奶,又唔見你幫手。

別墅

MrsBlueBlue 發表於 17-5-27 06:34
如果你有心養嘅
不如帶埋女女返黎

我有心,我係怕佢會打個女。

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果因已經唔係即時報警,而要親自去警署,咁咪帶埋個女去,有咩顧忌?

如果有下次即時打電話報警。

你情況好嚴重,佢竟然用水淋你

ps: 已經唔係即時報警先岩

子爵府

韓國佬打老婆家常便飯,你又係異族,係韓國同佢攪離婚,一定蝕底。
帶個女番香港,澳門(?),係你地頭同佢攪離婚會對你有利得多。即使佢有方法用韓國法律迫你放棄個女都應該有排攪。可以利用呢個時間同佢講數。即使最後你要放棄個女,同你留低係韓國同佢爭個女個結果都一樣者。

別墅

siumeow 發表於 17-5-27 08:18
如果因已經即時報警,而要親自去警署,咁咪帶埋個女去,有咩顧忌?

如果有下次即時打電話報警。

我冇即時報警,所以以家煩緊帶個女走個到點

首頁
12345...23

尾頁

跳至