自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Del

子爵府

試過快通知ge 係上午in 完下午俾offer 約時間簽約同傾番工時間
通常一兩日/一星期
自己經驗過一星期無回音即係無offer
even 有d 公司唔係等人用,係請ge 都會好快通知俾offer

公爵府

通常我見完會請,最耐果次係第二日,如果真係有興趣等左幾日,可以主動D去問

水晶宮

好depends你係個lot第幾個in

一般都1星期。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

試過即日call過請我,試過第二日,最遲嗰份兩星期,不過後來我知道佢請左個no show, 之後先搵我。有聽過有啲兩三個月先call你返工,估計係請左個走左,先叫你去做

伯爵府

我試過見左2小時後,都未落車返屋企就打黎話請我,真係櫈都未坐暖果種

樓主,幫你集氣(emoji)(emoji)

男爵府

畀面勳章

Wacoal 發表於 17-5-27 11:01
我見左份工,好想做,佢話等人用,但係話重見緊!我應該期待多少日先放下心情?真係好心急,緊張到成晚瞓5 ...

你見工時有無問大約幾耐有消息?
到咁上下,打個電話去問吓,唔好怕瘀,唔得咪等下一份工。
一個電話,起碼有個知字嘛。

我試過星期二見,星期五打去話仲in緊,以為無行,點知下星期二就約我傾細節,星期三返工。

又試過上午in ,下午打嚟請咗。
有唔同情況唔同case,。

加油

男爵府

回覆樓主:

唉,我都in咗份工又係等緊通知,心情起伏不定大家都要加油呀
豈能盡如人意,但求無愧於心......

珍珠宮

好睇公司. 我地就算好急好緊人用, 由見完覺得啱到confirm最少都一頭半個月. paper work, 拎幾層approvals, 做第一階段reference check...

anyway, 祝好運...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好難講,我呢份工攪左個幾月

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

子爵府

回覆樓主:

明白你的心情,希望你成功

大宅

希望你可以做到你想做既工

水晶宮

Good luck !
自由太多會令世人失去平衡

大宅

最近既經驗
星期一first in
星期二打電話叫second in
星期四second in
下星期一打電話出口頭offer,兩日後正式簽約

呢間係美資MNC既中層職位

大宅

大型機構、大公司之first and second interview會隔5至7日,second interview如果又掂咗,佢地會入紙比主管批,需時幾日,真係2一4日,因為做嘢有效率。

如果細公司(20人以下),就大部份cases係第2日或第3日就有消息,細公司人事麻煩d,往往interviewer仲意、感覺艮好行先。

如果經獵頭公司見工,第一関去獵頭公司見,因呢HR手頭幾十隻job,效率又拖慢,到有消息都要一星期或over一星期。
  幸運的事發生!

男爵府

我見左份工,好想做,佢話等人用,但係話重見緊!我應該期待多少日先放下心情?真係好心急,緊張到成晚瞓5 ...

請我既,即時通知,大firm就2~4weeks.政府有機會一年

大宅

凡事也有例外:

利申:本人經驗

行業:物流
公司約卅人,有老板、事頭婆

8月1曰first interview ,過幾日冇消息,8月11日打比我再second in ,8月25日返工
  幸運的事發生!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

真係試過上午見,下午就通知
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

Good luck , 放鬆d,你已盡力
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至