親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

下月去英國,先去Southampton出差幾日,再去Heathrow 接埋朋友,酒店在Eastbourne,暫定喺Eastbourne留4日可玩London, Oxford, Cambridge... 等等,仲有4日未plan,打算上Scotland,但依家選擇困難症發作,唔知應該買咩pass最抵,請問有冇jm可以提供意見

男爵府

mingming2011 發表於 17-5-27 15:29
下月去英國,先去Southampton出差幾日,再去Heathrow 接埋朋友,酒店在Eastbourne,暫定喺Eastbourne留4日 ...

你不是28-30出差 Southampton 咁q掛 (出差的不是我,是同行人)。anyway, 我地之後會出返倫敦玩6日,之後過巴黎3日就返香港。最初都有諗 Scotland, 不過最後覺得太趕,所以去巴黎行下算。 根據呢排我的研究你不用買pass,應該出張 oyster card。

大宅

missvivi 發表於 17-5-27 17:20
你不是28-30出差 Southampton 咁q掛 (出差的不是我,是同行人)。anyway, 我地之後會出返倫敦玩6日,之後 ...

我係12號去吖,但火車pass呢?去Oxford Cambridge 嗰啲都要搭火車...

男爵府

mingming2011 發表於 17-5-27 17:26
我係12號去吖,但火車pass呢?去Oxford Cambridge 嗰啲都要搭火車...

我都plan去 Cambridge, 應該會單獨買火車飛去,另外去cambridge同Oxford 都有b
us去的。
pass方面,以我上網研究都要搭幾多先會抵,張野叫BritRail London Plus Pass,你可以上網查下。

同埋你要諗埋行程的靈活性。

伯爵府

mingming2011 發表於 17-5-27 17:26
如果你是幾個月後去,一定是買網上特價票,但如果是下個月去,相信網上買票都不會有太特價的票了,所以訂好了所有行程後,計吓網上買票抵還是買PASS抵.英國火車PASS都有好多款.

大宅

jcctiu 發表於 17-5-27 19:57
如果你是幾個月後去,一定是買網上特價票,但如果是下個月去,相信網上買票都不會有太特價的票了,所以訂好了所 ...

剛剛又發現national rail 有 2 together railcard,火車同好多景點都有discount... 想問下national railcard唔可以搭地鐵架嘛,但我見佢好似好多地方都去到,好煩啊

男爵府

mingming2011 發表於 17-5-30 00:31
剛剛又發現national rail 有 2 together railcard,火車同好多景點都有discount... 想問下national railca ...

raid card 唔係pass,係買左,一年內買火車飛會平d. 你可以計下,比左30磅,賺唔賺得返。

別墅

missvivi 發表於 17-5-27 18:18
我都plan去 Cambridge, 應該會單獨買火車飛去,另外去cambridge同Oxford 都有b
us去的。
pass方面,以我上 ...

Cambridge: 搭national express 近centre 多d. 早買5 磅已可。最好買定来回, 因上下車同一位置, 公園旁, 黑麻麻見d乘客買定票, show 手機 confirmation 已可, 我就show hard copy. Cambridge rail stn 離'centre 遠d, 或要轉車。
Oxford: rail stn 同 national express 相距不遠。從rail stn 行去centre 也不遠。可預先订adv ticket (national rail)平d.

大宅

TruMaMa 發表於 17-5-30 16:48
Cambridge: 搭national express 近centre 多d. 早買5 磅已可。最好買定来回, 因上下車同一位置, 公園旁, ...

我已經返來了,幾十年嚟最熱嘅6月都畀我遇上,好似去左泰國咁結果係買左oyster就算,tube冇冷氣,會死

大宅

mingming2011 發表於 17-6-29 17:40
我已經返來了,幾十年嚟最熱嘅6月都畀我遇上,好似去左泰國咁結果係買左oyster就算,tube冇冷氣,會死 ...

最後响London去咗邊度玩呀?仲有,Cambridge or Oxford? 是坐火車去?推介一下

大宅

littlehei2008 發表於 17-7-1 23:58
最後响London去咗邊度玩呀?仲有,Cambridge or Oxford? 是坐火車去?推介一下
...

London都係帶朋友周圍行下,佢第一次去英國,跟住去左oxford,順便去Bicester village 不過買唔到野然後就去Bath hea左幾日

琥珀宮

畀面勳章

mingming2011 發表於 17-7-2 00:13
London都係帶朋友周圍行下,佢第一次去英國,跟住去左oxford,順便去Bicester village 不過買唔到野:joyou ...

在Bath 住嗎?

大宅

littlesister 發表於 17-7-2 01:07
在Bath 住嗎?

係呀,好正呀

大宅

mingming2011 發表於 17-7-2 01:09
係呀,好正呀

Bath 其實有什麼藉得睇或玩? 可否介紹一下?

大宅

mingming2011 發表於 17-7-2 01:09
係呀,好正呀

想問Bath 附近有乜去處介紹?我stay Radstock 2 晚,兩大兩小呀!

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 17-7-2 01:46
Bath 其實有什麼藉得睇或玩? 可否介紹一下?

Royal crescent, Roman baths, bath abbey, Fashion Museum.... 其實仲有好多景點,bath好細,可以行,但因為我去嘅時候真係熱到癲,望到個太陽就唔想行

大宅

nnmama 發表於 17-7-3 12:57
想問Bath 附近有乜去處介紹?我stay Radstock 2 晚,兩大兩小呀!

可參考以上我去過嘅地方,再加喺廣場旁邊cafe坐下就可以hea一個下晝

男爵府

mingming2011 發表於 17-6-29 17:40
我已經返來了,幾十年嚟最熱嘅6月都畀我遇上,好似去左泰國咁結果係買左oyster就算,tube冇冷氣,會死 ...

我遲你兩星期,倫敦好好天,又不熱,宜家係巴黎,就熱到中暑!!!我螢bath個日唔好天,落雨。。。。。

子爵府

mingming2011 發表於 17-7-3 21:34
Royal crescent, Roman baths, bath abbey, Fashion Museum.... 其實仲有好多景點,bath好細,可以行,但 ...
bath 1 天遊OK??

來回KINGS CROSS 會好趕?

大宅

232 發表於 17-7-8 22:03
bath 1 天遊OK??

來回KINGS CROSS 會好趕?

我自己覺得會好趕kingscross過去要兩個鐘,中間要喺Paddington轉車,咁來回車程都要四粒鐘去旅行唔好搞到咁趕啦

首頁

尾頁

跳至