樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

alexissoto 發表於 17-5-27 22:07
系未心地唔好一年後就知道,不妨拭目以待

看好和看淡同心地無關,但咒人唔賣樓就係貪婪,好快跌幾成之類嘅言論就係心地唔好啦

禁止訪問

大宅

alexissoto 發表於 17-5-28 00:14
就當我心地唔好,你求神拜佛唔好比我開口中。我就租樓唔使幾多錢,總之現在它它條條休養生息中。未來一年會 ...

你租樓好瞓街好係你自己嘅事,你嘅生活方式也是自己選擇嘅,你喜歡他他條條鈎魚踩單車that's fine , 但請不要將自己的一套強加於別人,話人地唔跟你去賣自住樓就是貪婪呀愚蠢呀好快有報應。

我自己呢,有哂心理準備樓市有機會升或跌,我堅決不賣自住呢間,樓市真係跌五成的話,我可能帳面只蝕三成,但其間賺左咁多年住又要計埋,我自己有細路,工作也很大壓力,很厭倦成日搬來搬去,不喜歡白白交租幫人供樓的感覺,反而我覺得有個穏定居所可令我更專注工作,儲多D錢,真係跌五成咪full pay 入多間囉

男爵府

回覆樓主:

樓主當呢度d c9淨係識買送諗住講2講就嚇到jm放層樓
鬼唔知早幾年買樓而家放賺好多錢咩
有版你地睇啦,有幾多人08,09果陣放左層自住,搞到而家都上唔返車
樓主係唔係係其他論壇嚇唔到人,所以走黎制造白色恐怖

大宅

好心,得一層自住樓,賣完扮專家,周圍「救人」

SK921    發表於 17-6-1 14:21

男爵府

simonccccc 發表於 17-5-28 09:54
好心,得一層自住樓,賣完扮專家,周圍「救人」

樓市仲好健康,仲有咁多人睇淡,唔似97咁一面倒睇好,依家買樓嘅人要好有實力先得

侯爵府

就當我心地唔好,你求神拜佛唔好比我開口中。我就租樓唔使幾多錢,總之現在它它條條休養生息中。未來一年會 ...

有財經官員話賣了自住樓等於沽空樓市。日日夜夜希望樓價下跌,好讓自己重新上車. 呢d叫做道德風險,謮過保險理論的都知道。
即是你對投保標的要有insurable interest ,  如果無此規定,則天下大亂。

法國拿破崙做皇帝時,法律規定沽空股市是判國罪。想一想如果你沽空長和,滙豐或任何一隻股票 ,是否也日日夜夜希望股市崩潰?

侯爵府

咁吾一定要賣樓租樓先可它它條條休養生息中嫁,吾賣樓繼續供有2個勞動人口又有積蓄都好輕鬆呀。我供樓只佔收入兩成既話、吾貪$吾貪高賣低買只求安穩生活做乜要賣。你之前供樓係咪等你一個供兼按揭成數太高所以覺得辛苦呀?得一個做野既話吾好話按九成、按七成我都會覺得有壓力。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

SaBB 發表於 17-5-28 10:32
咁吾一定要賣樓租樓先可它它條條休養生息中嫁,吾賣樓繼續供有2個勞動人口又有積蓄都好輕鬆呀。我供樓只佔 ...

供樓費用只佔收入2成,好羨慕。

大宅

租樓他他條條,標準好低喎供樓都好他他條條架,壓力來自層樓?跌幾成就守唔住自己個倉,怕供唔起?呢種叫減債。有能力咪擺下先囉!除非good 水做其他投資!

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

哦!

別墅

回覆樓主:

有的人得一層自住樓都拿來玩,見太多呢的不幸例子了!

男爵府

回覆樓主:

望人pk好難同心地好扯上關係

大宅

回覆樓主:

我不嬲唔贊成賣左自己層樓,出去租樓!可能賬面係多左錢,但投資左去邊呢

大宅

回覆 jamlee309 的帖子

賣左自住而贏錢嘅我未遇過,反而SARS後買入自住而成功升呢嘅case我見左唔少。由將軍澳,馬鞍山,九龍塘,到mid-levels都有。
呢班業主無一個係貪心嘅人,亦不會四圍晒命,我都係同佢地熟左之後先知佢地住邊。佢哋唔係一心賺錢,但事實係賺到盤滿砵滿。(不過全部都未賣,在樓主角度而言其實未真正賺過錢...)

男爵府

Daeng 發表於 17-5-28 10:13
樓市仲好健康,仲有咁多人睇淡,唔似97咁一面倒睇好,依家買樓嘅人要好有實力先得
...

如果連最後一個淡包都投降
咁就係撤離訊號
所以現在都好安全

男爵府

電腦怪傑 發表於 17-6-1 13:22
望人pk好難同心地好扯上關係

望人pk心地最差

大宅

bks2014 發表於 17-5-28 16:29
供樓費用只佔收入2成,好羨慕。

我少過兩成供樓。其實都唔少$冼。
我打死也不會賣自主樓。
因為我賴過野
2002年廿幾歲買第一層樓,升左40%,沽左。叫埋媽咪賣左佢個層。
之後...租左六年。平均30萬一年。阿妹租樓$未計。
2010年上番車(同老公)。之後又再換大d.依家自住差不多值二千萬。
我妹妹埋怨我叫媽咪賣樓(當年佢也有份供樓)。我好內疚,每月補貼佢租金。希望有日可以幫佢俾首期,等佢可以安樂窩。
之此,我一定叫人不可賣自住樓。
我同事聽我講2012年入市,然後2016年頭賣了。我叫佢只可換,一定要買番。在黃埔未通車,約去年六月看樓,只要540萬。我叫去馬,因為根本冇盤,有租客的又只可按50%。合價冇乜,走左就冇。依家650萬可能先有。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

alexissoto 發表於 17-5-27 22:07
系未心地唔好一年後就知道,不妨拭目以待

租樓日日賺呀!租樓有得揀靚裝/新裝,比既租金又已包管理費差餉,如果有小朋友讀書仲可以比小小租金就可以揀名校網,又不需要承擔大跌市既風險,供樓要自己比管理費差餉,又要比利息比銀行賺,樓市大跌風險,世事早被ching看透

首頁

尾頁

跳至