自由講場

跳至

首頁
34567...46

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

mandy952 發表於 17-5-28 18:28
咁又唔可以咁講,話明後備,點知幾時用到,但佢應該係覺得比左氧氣人自己就可能未必登山成功囉,所以未唔 ...

唉,完全反面教材

較學生為左成功夢想,不擇手段,不惜一切

珍珠宮

fatpigfatpig 發表於 17-5-28 15:21
她以身教告訴年輕人,要實現夢想,是要有所犧牲的(犧牲旁邊的人……)太荒謬了,登山的目標大於一 ...

Agreed

Love and Kindness are never wasted.

伯爵府

cinda72. 發表於 17-5-28 15:25
老老實實,我唔認為條女有乜咁值得學習,
真正有能力攻頂既係雪巴人,唔係佢
...

同意

男爵府

回覆樓主:

成件事個人感覺係雪巴人成功登上珠峰

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-5-28 15:26
一次夢想,換來一條人命,
如果係我,我會選擇救人,
滿足感絕對會比攻頂大得多

metoo .

琥珀宮

qwe591 發表於 17-5-28 18:29
同意,比我會救人,我做唔出見死不救,講真呢件時,我有點討厭佢。

佢已經登第三次,今次佢已山窮水盡,仲要問學生借錢,如今次再失敗應該冇下次,佢咁做都無可口非,但當然我唔認同佢嘅做法啦

侯爵府

這個老師帶給學生最好的教導,就是堅持"理想",話知別人,否則別無他法。

1996年珠穆朗瑪峰事故,是一件很出名的事,那些有錢佬,為了玩,害死了幾個同伴,特別是幫他們的人。今日,生環者仍是互相指責,人性的醜惡,表露無遺,可惜,這就是現實。

所以,曾老師帶給學生的,是不要活於童話故事,現實就是現實。(我不評論這是錯/ 對)。

當日,她叫吳生不要影video, 浪費氣力。但吳生可能拍"天與地"太開心,不停想拍多些東西share 出來(我也有follow 他的youtube, 登山我無本事,但看他的記錄,很好看!).

男爵府

回覆樓主:

即係雪巴人就要借氧氣出黎救人,但唔係雪巴人就睇情況,自己決定借唔借

侯爵府

醒目開學勳章

LL1999 發表於 17-5-28 14:38
25/5/17 (吳俊霆回港時接受訪問)

當天吳俊霆回港時, 係機場接受記者訪問登山經歷

物理治療師吳俊霆日前成功征服珠穆朗瑪峰,成為完成該壯舉的第7位香港人!吳俊霆今日(25日)凱旋歸港,在機場分享攀登險峰的艱辛與經驗。他表示,征服珠峰要克服氣候、高原及體力的挑戰,更一度面臨失明及氧氣用盡的威脅,險成巔峰下的亡魂,最後憑着一股意志和信念才完成整個行程,他鼓勵港人以《獅子山下》的精神追尋夢想。

談及與他同日成功登峰、並成為首位征服珠峰的香港女將曾燕紅,吳盛讚對方是他見過最堅毅的女子。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170525/mobile/bkn-20170525115222783-0525_00822_001.html
吳俊霆一行於本月20日晚上8時開始攻頂,21日成功登頂,由上山到下山,18個小時中不吃不喝,期間要力抗零下50度的嚴寒,迎擊時速達50公里的風雪,風速尤如香港3號風球或8號風球的陣風。攀上珠峰一刻,即使已成功攀上8000米高峰一次,吳仍說:「第一次是興奮,第二次是激動」。

他坦言,最難過是登峰過程見到有人死去、有人彌留,但「無人救到佢,因為停下10分鐘,連自己都會死。」他感慨指這不是冷血,即使「當地雪巴人都不可能救到,因為不可能背着60公斤的人下山...完全束手無策,令人無奈、無助」。死亡的威脅就在身邊,攀山者上山後都自顧不暇,吳與一同出發的曾燕紅深明這一點,上山之後只能各自奮鬥。

改造人    發表於 17-5-29 16:36

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 17-5-28 19:08
物理治療師吳俊霆日前成功征服珠穆朗瑪峰,成為完成該壯舉的第7位香港人!吳俊霆今日(25日)凱旋歸港,在機 ...

8小時成功攻頂後,情況卻更惡劣,吳開始有雪盲反應,右眼只見一片白色,左眼看到一些顏色:「我一路大叫『I can't see!I can't see anything!』(我看不見,甚麼也看不見),雪巴嚮導則緊張得不斷講粗口,因為之前在珠峰盲了的人,從來沒有人能成功下山。」雪巴嚮導以繩索繫緊吳的身軀牽引他下山,「試過一次踏錯懸崖連跌數米,全靠雪巴人拚命拉着我,還一齊連跌數米才停止跌勢。」經歷逾百次的跌低,再爬起來,吳不諱言「為了活命,(我)用了自己一生的力氣返回基地營」。

成功征服珠峰,吳認為最重要是裝備、體能和經驗,「如果無經驗,我是不可能盲了都可以爬落山。」幸回到海拔5300米的基地營後,他的視線慢慢恢復。吳俊霆感謝一直支持他的人,並計劃年底再去南美挑戰阿空加瓜山。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170525/mobile/bkn-20170525115222783-0525_00822_001.html

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

未上山已預左任何人都唔救, 好在佢地有用雪巴人, 否則等救既係佢地,到時佢地咪知見人有用雪巴人,有好多支氣但唔救自己既心情, 成件事係體力加財力加埋先成功, 但有呢2樣野既人未必会登山!

翡翠宮

回覆樓主:

不過無錢又登山既唔夠老師聰明, 一早有口號為學生, 就有捐款收, 有雪巴人心地好点都救人一齊登, 又幫手帶多几支氣, 安全好多!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔好話生死有關
你會唔會袋中有一千銀
用五百蚊買旗?
你會唔會見到個乞兒
唔好假設真真假假
唔好假設香港地無真乞兒
你會唔會比五百蚊佢?

改造人    發表於 17-5-29 16:37
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

rabbit75 發表於 17-5-28 19:24
唔好話生死有關
你會唔會袋中有一千銀
用五百蚊買旗?

係, 支氣好贵都係考慮既原因!

禁止訪問

伯爵府

rabbit75 發表於 17-5-28 19:24
唔好話生死有關
你會唔會袋中有一千銀
用五百蚊買旗?

唔入黎都唔知原來咁多人企係道德高地指責人

改造人    發表於 17-5-29 16:38
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

翡翠宮

珠豬媽 發表於 17-5-28 19:26
唔入黎都唔知原來咁多人企係道德高地指責人

我諗係老師話自己為學生, 講到自己好無私先令人反感!

大宅

點解雪巴人可以勁到咁,好勵害

珍珠宮

回覆樓主:

老師有樣無講錯,我地未經歷過戈個情況,無得話佢~
其餘野,我就唔欣賞佢啦~

首頁
34567...46

尾頁

跳至