家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然邊個都唔想claim呢D錢,只是想買個保障,如果買醫療就買一年有一年,其實要唔要買埋危疾同現金保障呀?Agent比我個plan是初其有事賠15萬,之後35萬即一條命仔值45萬。其實只是買個醫療定連危疾一齊買好呢?

洋房

回覆 manlee22 的帖子

一般建議醫療同危疾都需要買, 因為佢哋嘅保障範圍都有啲唔同。首先,醫療係消費性保險,意思係今年交左保費但冇到用,就冇得拎反。 佢賠償方式係實報實銷,做手術用咗幾多錢就賠幾多錢,冇多冇少。 不過就好睇你嗰份醫療保險嘅內容。
另外 危疾你可以認為係一種入息保障。例如, 客人生cancer 要入醫院醫,咁嗰陣時其實客人係冇工作能力,冇工作就冇收入。但係嗰陣仍然有好重嘅負擔,例如供樓 ,俾家用,一啲必要性開支,甚至係一啲醫療包嘅藥。咁嗰陣時危疾賠出嚟嘅保額就係用嚟應付以上嘅開支。
咁所以其實醫療同危疾都需要買嘅

大宅

但醫療買一年有一年,而且唔可以經常claim 啱,claim 得多又要加保費,請問是否這樣?而且醫療係供死會的,如果我幾年唔claim,果度都幾萬蚊了,不如有事自己比錢搞掂,我個理解有無錯呀?

洋房

manlee22 發表於 17-5-29 10:30
但醫療買一年有一年,而且唔可以經常claim 啱,claim 得多又要加保費,請問是否這樣?而且醫療係供死會的, ...
有部份冇錯,醫療係要遂年供,保費會係隨住客人年紀而增長。但claim得多會唔會加保費就好睇產品條款,呢度講我怕會觸犯版規。另外,醫療冇錯係需要供終身,但係會方法減輕退休後負擔的。呢度又係有關產品了。
冇錯你幾年冇用係要比幾萬蚊,但係可以換泥未來龐大嘅支出。例如,通波仔一個支架最小都要2萬啦,靚啲嘅可能要去到10萬,仲未計手術費雜費藥費。
買醫療都係想換個安心姐,你可唔可以肯定自己一定唔會病?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

小心呢度好多agent 自稱自己個agent 跟得好好,介紹比你!其實都係佢自己or親戚!睇佢地留言就知道!因為實在太多!佢地同行之間會互踩,又話咁樣sell客死得,又話個plan唔岩個客!!仲會話買保險唔好同銀行買,冇人跟!超難claim 錢之類的!如果有層樓供緊or一家大小等佢養!我才會考慮買純人壽(冇儲蓄成份)但我會透過銀行買,唔想比d agent 煩!fake你出黎 sale你基金單,儲蓄成份的保險!其實有儲蓄成份保險都是搵水魚!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

這是很多 Agent 找客~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

siu_chicks 發表於 17-5-29 14:20
其實有好多重大危疾都可以預防,包括通波仔,cancer... 最主要係自己的健康意識高唔高。買保險最主要係按番 ...

如果幾年唔claim積埋其實自己入私家時找數係咪差不多呀?因為醫療係買一年有一年的。我上次話只買醫療個agent 真是發脾氣,佢話嘢做最多但無肉食,我即〇嘴

大宅

大力大力 發表於 17-5-29 16:05
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~ ...

我只想知只買醫療定加埋危疾會好D啫,我目的是唔想有事排政府啫

大宅

jackkit0615 發表於 17-5-29 14:24
小心呢度好多agent 自稱自己個agent 跟得好好,介紹比你!其實都係佢自己or親戚!睇佢地留言就知道!因為實 ...

佢搵食唔影響到我的,我只是想了解多D啫,多謝提醒

大宅

其實精明的你哋(agent 除外)係咪唔使買醫療同危疾啊?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

manlee22 發表於 17-5-29 17:23
其實精明的你哋(agent 除外)係咪唔使買醫療同危疾啊?

我全家三代都冇買什麼保險,除了自己公司員工的勞保~

保險在香港是消費品而不是必需品,由於我了解私家醫院架構,而我又不似何生甘有錢,到你了解到私家醫院祗係主要醫傷風感冒,由於不透明的收費,大病始終都係要返政府醫,甘買來做咩?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔好比騙子 agent 點,班人成日話早買平,年紀大就買唔到平保險,根本係呃神騙鬼~

年紀輕保費當然平,所以agent便呃客,買供10/20 年唔使供保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

所以 agent 成日坤客話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~ :laugh2cry:

買基金真係好傷

大宅

大力大力 發表於 17-5-29 18:06
我全家三代都冇買什麼保險,除了自己公司員工的勞保~

保險在香港是消費品而不是必需品,由於我了 ...

比如做個白內障手術,買咗保險可以入私家做但政府要排,呢個亦是我想買醫療的原因,乜唔係咁咩?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我醫療及危疾都有買 我家公司都有買醫療保險 但最近我有腦瘤要開刀做手術 手術費連住院購入需要大約23萬公司嗰份 只賠5萬 自己嗰份醫療 應該可以賠到約15萬 危疾如無意外應該都有15萬但我未跟agent傾 因為要等醫生填報告 另外仲有 因為我係廣州出公司已買咗一份旅遊保險應該都有得賠 保險我會買水足不過唔係貴嗰啲至少出事嘅時候可以幫輕下 如果要我一次過攞廿幾萬出嚟 我做唔到 你可以話我可以去政府醫院做手術 但因為呢個係開腦手術我真係 好擔心因為政府嘅開腦手術做完之後唔係即時cover返個腦蓋 又唔知同我做手術嘅醫生ok與否

洋房

manlee22 發表於 17-5-29 19:01
比如做個白內障手術,買咗保險可以入私家做但政府要排,呢個亦是我想買醫療的原因,乜唔係咁咩?
...
除左白內障,其實仲有好多非緊急嘅病都要病人排一年半。冇錯,係唔死得,但都會辛苦都會煩惱架。病人如果有能力嘅都想盡快處理好個病。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

manlee22 發表於 17-5-29 19:01
...

這是數學及理財問題......

請問聲閣下今年多少歲?

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至