論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

封幾錢利是俾工人?

大宅

醒目開學勳章

今年都打算$10 $10 比十下十下既公主. 去年比$100 $100 咪又係D 友唔講義氣. 而家諗起都覺得自己太傻

禁止訪問

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 191169 於 09-1-17 02:58 發表
班友當然多多益善,最好想你俾1000x2.佢收錢時一定千多謝萬多謝.收了錢後有幾個會同你講道義

This is a golden sentence!!!!

大宅

班友當然多多益善,最好想你俾1000x2.佢收錢時一定千多謝萬多謝.收了錢後有幾個會同你講道義

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 96117690 於 09-1-16 16:49 發表
利事 $10 x 2
一封開工利事 $10
total $30

good enough la

I really want somebody to share what the result would be if one offer them $10 per packet. Did you do the same before?? Can you share?

I wish I can offer $10x2 only but wonder how she reacts! SHe really worths only $10!

複式洋房

利事 $10 x 2
一封開工利事 $10
total $30

good enough la

大宅

虎到金來勳章

agree, renew contract is her best bonus.

原帖由 pollyw 於 09-1-15 17:55 發表

I'd like to help but truly I don't have much experience. I do have maids who completed contract with me but I consider the fact that I renewed contract with her is already my best bonus for her. ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 5fmy 於 09-1-15 16:57 發表

勁勁勁!!!!
同意同意同意!!!!
不過我實做唔到.佢日日見我同個仔玩到痴晒線.一同佢講野就變臉,我怕我媽以為我精神分裂.
第時如果會請第二個,我絕對會記住你呢番說話.
因為呢個暫時呢個都未作反~~ ...

做僱主本原就應該精神分裂架啦!你睇我就知…几許瘋語丫!

大宅

虎到金來勳章

bonus 吾好俾啦.
我有個工人完約,覺得幾好買菜cooking不用我煩,再同佢續約,返印尼2星期都有返來,但8個月後話要返印尼吾做因佢話阿媽病了,等我搵到工人佢才走,好似幾好,好體量我.

一個半月後說佢已俾左我一個月通知,下星期要走,我說我新工人未到, 跟住就反肚............我在公司日夜不安,又裝icam,我個女2嵗係佢手中.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-15 17:13 發表

so sorry, so far no girl could complete even a single contract with me!! (what a shame!!)

Therefore can't provide a bonus plan for contract extension. This I shall reserve for other experienced em ...

I'd like to help but truly I don't have much experience. I do have maids who completed contract with me but I consider the fact that I renewed contract with her is already my best bonus for her.

男爵府

原帖由 Stepy 於 09-1-15 16:13 發表

咁工人續約bonus方案又點呀?? 比啲意見啦.

so sorry, so far no girl could complete even a single contract with me!! (what a shame!!)

Therefore can't provide a bonus plan for contract extension. This I shall reserve for other experienced employers to answer you.

Any ladies can help with this?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pollyw 於 09-1-14 16:36 發表

To keep your own emotion steady, it's much better you don't leave her a chance to speak.

Do not ask why she committed, etc, but just simply tell her what mistake you have identified, shut her up if ...

勁勁勁!!!!
同意同意同意!!!!
不過我實做唔到.佢日日見我同個仔玩到痴晒線.一同佢講野就變臉,我怕我媽以為我精神分裂.
第時如果會請第二個,我絕對會記住你呢番說話.
因為呢個暫時呢個都未作反~~

大宅

原帖由 saiwanho 於 09-1-15 14:10 發表

不用客氣,大家研究下。。。。

小妹在此再度感謝各界熱烈回響,始料不及!定當繼續努力,為大家提供金句或案例(希望不是悲慘的那種!)

正如以前說過,我會于農曆年過後公佈我的賽果,請大家拭目以待! ...

咁工人續約bonus方案又點呀?? 比啲意見啦.

男爵府

原帖由 quebaby 於 09-1-15 14:06 發表
佩服..佩服.
我都要print 出嚟比c6 參考下.

不用客氣,大家研究下。。。。

小妹在此再度感謝各界熱烈回響,始料不及!定當繼續努力,為大家提供金句或案例(希望不是悲慘的那種!)

正如以前說過,我會于農曆年過後公佈我的賽果,請大家拭目以待!

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

佩服..佩服.
我都要print 出嚟比c6 參考下.

原帖由 saiwanho 於 09-1-14 15:57 發表
這是我的方案,供大家參考(以前公佈過):

基於過去的失敗經驗,再加上“未立功者不得領賞”的原則,我會取一個平衡點,

- 冠軍級人馬,短期内立了汗馬功勞,繼續得$300,另加請吃年糕(年糕放題)!
- 表現良好的,得$200
- 有潛質跑長途不 ...

大宅

原帖由 Yanlleung 於 09-1-14 15:40 發表
就係咁籮.

我唔會. 都完約啦個工人都走啦,將來都無交往架啦. 留番D錢自己好過啦,比佢都走左啦.

但係會同佢續約喎, 大家有冇比少少bonus當約滿報酬呀!!

男爵府

用咁多個工人, 至少畀 $100。 利利是是, 大家都開心。 試過頭一個真係好乖, 我畀 $500佢。 佢好開心&驚喜, 之後真係好畀心機同我湊女。

子爵府

呢個咪就係我地班請外傭僱主既慘處籮.

原帖由 dordor1207 於 09-1-15 11:29 發表
但係佢地o的相貌真係不可作準架, 就算睇相, 睇 video, 真人發聲, 網上見面...

到正式返工係 2 個衰樣.... 黑面瘟神來架.. 我而家個 pk 印咪就係咁囉.. 佢地o的扮野功夫一流, 背後有隊非常專業既導師教佢地做戲架~~ ...

子爵府

就係咁籮

原帖由 saiwanho 於 09-1-15 11:21 發表

I also can't take those w/ pimples (a lot type) or those with red skin. Not to discriminate them, but just can anticipate that:

1. they've got some problem in personal hygiene
2. or they've got ...

首頁

尾頁

跳至