懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

長琦良美 發表於 17-5-29 21:09
點解咁都要問, 答案一定唔好去。
我真心唔明依家d人點解仲會開post 問人有左飛唔飛得.....陀得穩又問, 陀得 ...

講得好,我都唔明,玩真係咁緊要?如果機票酒店錢冇得refund 咪算囉!自己個b黎架!真係唔明點解幾十歲人做得人父母都會問埋d咁on x既問題,睇到把幾火!

別墅

真係要係隔離版睇下想生bb的jm 們為左生b係幾咁辛苦,我就係隔離版過黎的,經歷好痛苦既ivf ,每日擔驚受怕,最後先成功有,已經好感恩,(因為好多jm 經歷左好多都仲努力中)所以我好珍惜得來不易的小天使,所以你開依個post問依個問題一定會大比數反對的,可能你係自然有既,唔會明白我地依d歷盡艱辛先有既人,但我都會建議生命係最重要,唔理最終bb結果如何,但起碼你盡力去保護左佢唔會後悔。

大宅

Godbless8 發表於 17-5-29 20:50
樓主:我五月先小產完
四月時醫生話我作小產
我未驚過

當年我亦任性,不理奶奶家人勸告,出發前醫生話有左(第二胎)照去旅行,終於由於跟團行程多,無乜休息太勞累,回程前小產左,雖然係卄年前的事,每每想起,對自己的任性無知,後悔不己,心仍然很痛。

大宅

happyapple567 發表於 17-5-29 22:52
一定唔會去!如果因為貪玩去咗旅行,而會後悔一世,我諗你以後成日瞓唔著
...

我就係貪玩,真係舟車勞頓,累壞了而無左,一世悔恨!
貪玩任性換來一世的心結,多苦呢

複式洋房

chris_cyc 發表於 17-5-29 18:08
上星期尾發現有左,因為流血,
今日睇醫生,話作小產,但我報左團去旅行,飛8-10小時飛機,下星期一晚飛, ...

甘都問?去到當地有咩事要入院搞,洗既錢唔係會仲多咩?旅遊保係唔保大肚架wor。。

大宅

多謝你地意見呀

原來咁多都出事個案

但我現在要唔要同旅行社講,定唔出現顯就可以?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我 25 週去 babymoon , 我臨出發兩日再見醫生,如果醫生發現有咩問題唔建議去,我都唔會去, 最後醫生話無問題,寫定信俾我上機,關島亦係佢覺得安全既地方,錢可以再搵過, 去旅行要開心,唔係擔心住咁去,玩都玩得唔安樂

別墅

chris_cyc 發表於 17-5-29 18:08
上星期尾發現有左,因為流血,
今日睇醫生,話作小產,但我報左團去旅行,飛8-10小時飛機,下星期一晚飛, ...

我同你情況一樣,我仲要一家4口報左,最終一家4口都無去,你自己衡量吧

別墅

Godbless8 發表於 17-5-29 20:50
樓主:我五月先小產完
四月時醫生話我作小產
我未驚過

姊妹我同你差不多,我認為做乜神都會保守,結果同你同月份有,同月份流

大宅

cheung2000 發表於 17-5-30 10:48
我上年買左hk express去福岡嘅機票先知有左,跟住聽呢度jm話請醫生幫我寫封醫生信話我不宜飛行,最後full r ...

可以禁嫁 我都係買左hkexpress 機票
佢話不可轉名改期 只可作廢

大宅

chris_cyc 發表於 17-5-29 18:53
多謝你地意見呀,明天我問下旅行社有無得延遲,或退錢啦,醫生叫我學識自己溝藥打針,先可以去
...

如果要打針,你個胎好唔穩定
正常要bed rest, 去旅行要行好多路,又上又落。怕你有針都保唔住。
你要自己行量下邊樣重要。
見紅去旅行都無心情玩喇!
身體又會唔舒服, 得不嘗失

珍珠宮

回覆樓主:

任何決定將來唔好後悔就得

別墅

chris_cyc 發表於 17-5-30 14:51
多謝你地意見呀

原來咁多都出事個案

朋友都試過,佢地最後半價賣左個位俾人(歐洲團),好彩無去,因為朋友向本來去旅行個段日子流啡,入左醫院安胎

大宅

小寶小寶寶 發表於 17-5-30 20:29
朋友都試過,佢地最後半價賣左個位俾人(歐洲團),好彩無去,因為朋友向本來去旅行個段日子流啡,入左醫院安胎
...

太遲,下星期一就出發,
旅行社話,機票出左,
但又無講點樣取消手續,叫我明天先再問,
今日答唔到我。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

留港好好休息喇,去旅行,同錢以後都有機會。

大宅

主要聽醫生講啦,我試過穩定個排想叫醫生出信寫不合適去外地出trip,2個醫生都覺得無必要,反而開左平安安胎藥俾我,最終如期上機,亦無需要食平安藥。

但後來唔穩定個排,我想去旅行,同一個醫生,但呢次唔俾去,最後都cancel左個trip。醫生叫得唔好,就要聽話嚕。

珍珠宮

Wing12sze 發表於 17-5-30 17:21
可以禁嫁 我都係買左hkexpress 機票
佢話不可轉名改期 只可作廢

我唔知有無改規矩,但我舊年10月問過佢話如果有醫生證明係可以退,我老公嗰張就只退稅,反正你預蝕左,一試無妨

大宅

cheung2000 發表於 17-5-30 23:34
我唔知有無改規矩,但我舊年10月問過佢話如果有醫生證明係可以退,我老公嗰張就只退稅,反正你預蝕左,一 ...

係呀 我會試一試 (emoji)(emoji)

大宅

chris_cyc 發表於 17-5-30 22:25
太遲,下星期一就出發,
旅行社話,機票出左,
但又無講點樣取消手續,叫我明天先再問,

我same case. 但我仲趕過你,但OK cancel喎!
昨天30/5作小產,係Expedia買左一家四口台灣trip, 今星期六3/6出發!我昨天即刻打去Expedia,連医生証明。 酒店啱啱中午已特別安排 免費取消。機票(CX) 昨天也confirm有証明就可cancel !

複式洋房

甜甜格格 發表於 17-5-30 16:46
姊妹我同你差不多,我認為做乜神都會保守,結果同你同月份有,同月份流
...

你地自己唔珍惜, 神都保唔到你。 醫生話唔好, 你地就唔好以為有神在就得。 神都好忙嫁!

首頁

尾頁

跳至