想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

TRY了一年零兩個月,終於今個cycle第一次做IUI,仲要係非常NATURAL.之前只係見過DR兩次,照下蛋蛋SIZE,同埋昨天打破卵針.一直末照過輸卵管同驗血/荷爾蒙,只係做左婚前檢查(老公丁丁形態唔好,MOBILITY都唔合格,我就子宮,排卵同蛋蛋都正常,輸卵管有無塞就唔知.)做完IUI後連針藥都唔使....28號check bingo.好緊張

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 chweebebe 於 09-1-14 18:37 發表
TRY了一年零兩個月,終於今個cycle第一次做IUI,仲要係非常NATURAL.之前只係見過DR兩次,照下蛋蛋SIZE,同埋昨天打破卵針.一直末照過輸卵管同驗血/荷爾蒙,只係做左婚前檢查(老公丁丁形態唔好,MOBILITY都唔合格,我就子宮, ...

chweebebe

good luck la....

大宅

我覺得好似好兒戲咁,五分鐘就ok!加上IUI前後セ針藥都無用...今日仲要係Day19(cycle 29-31days)...不過Dr話破卵針係好可信,可以容易掌握排卵時間.由第一次睇不育Dr到今日都係2 weeks 左右,好突然!
請問你哋有無試過打完破卵針後紅D出現超勁深紅?點解會咁呀?

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

以我所知,並非所有醫生都先check 輸卵管才做iui。
醫生會因應我地有無做過手術、曾否小產或身體特殊情況才check輸卵管…
當然,醫生亦有向我提過,如iui失敗多次,撇除了一切原因之後,最後就要check輸卵管了…

原帖由 lovelymamamia 於 09-1-15 10:08 發表
不過Dr 通常要check輸卵管有無塞,then 才會做IUI.
至少董醫生是這樣安排, 您是看那個醫生??
因如果輸卵管塞左, 很難IUI成功

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我之前也試過一次natural iui, 醫生說如果基本上身體沒大問題,natural iui成功的機會也很高的,別太擔心。

至於你打完破卵針體溫升高,相信就是排卵的徵兆了…

原帖由 chweebebe 於 09-1-14 19:21 發表
我覺得好似好兒戲咁,五分鐘就ok!加上IUI前後セ針藥都無用...今日仲要係Day19(cycle 29-31days)...不過Dr話破卵針係好可信,可以容易掌握排卵時間.由第一次睇不育Dr到今日都係2 weeks 左右,好突然!
請問你哋有無試過打 ...

大宅

但係唔知點解,我個個cycle都會有明顯低温然後升上高温(起碼升0.4-0.6c),但今個cycle打左破卵針反而36.55(針前一日),36.55(打針日),36.55(IUI當日),36.8(IUI之後個日)...我仲以為打左針會有更明顯温差tim...
仲有呀,做完IUI後六個鐘左右,流左少少血+透明分泌,你有無試過呀?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

咁升高左0.3,都算是有升溫,別太執着數字,有時未必量得準確。咁你打完破卵針後果日,醫生有無叫你回去check蛋蛋是否已排呢﹖因為我見有sister的醫生係咁樣做的。
至於做完iui後,我都有流啡,是正常的,別太擔心。

原帖由 chweebebe 於 09-1-15 11:00 發表
但係唔知點解,我個個cycle都會有明顯低温然後升上高温(起碼升0.4-0.6c),但今個cycle打左破卵針反而36.55(針前一日),36.55(打針日),36.55(IUI當日),36.8(IUI之後個日)...我仲以為打左針會有更明顯温差tim...
仲有呀, ...

大宅

我上年10月做第1次 natural iui, 我仲 natural 過你, 連破卵針都唔需要打, d 仔有深粗之後個日就直接放精. 我做 iui 之前都冇 check 輸卵管.

我排卵後個2日, temp 都係升咗好少, 要到第3日先有明顯上升, 我都諗住 fail, 點知 bingo 咗 but 最後小產.

wish u bingo !

大宅

打破卵針前一日有check蛋蛋size,一粒18mm.打針嗰日Dr話唔使浪費$$同時間見佢,係nurse打.到做IUI時都無再照蛋蛋,去到仁安等Dr Tung嚟到就即刻開始...其實Dr Tung真係好nice...好開心Dr余介紹佢俾我.

大宅

咁你係咪又係老公嘅tingting弱呀?...之後你有無再try natural IUI?.....
原帖由 bemystar 於 09-1-15 11:18 發表
我上年10月做第1次 natural iui, 我仲 natural 過你, 連破卵針都唔需要打, d 仔有深粗之後個日就直接放精. 我做 iui 之前都冇 check 輸卵管.

我排卵後個2日, temp 都係升咗好少, 要到第3日先有明顯上升, 我都諗住 ...

大宅

我老公既丁丁算ok, 係形態差少少.

其實我07年試咗2個月就 natural bingo but bb 停咗心跳. 因為個次小產, 令我地心理有好大既壓力, 每當排卵期就 perform 得唔好, try 咗成10個 cycel 都 fail, 於是醫生 suggest 做 natural iui.

今次再度小產, 我地既心態又唔同咗, 想自己自然開工, 暫時唔諗做 iui 住.

原帖由 chweebebe 於 09-1-15 11:26 發表
咁你係咪又係老公嘅tingting弱呀?...之後你有無再try natural IUI?.....

大宅

原帖由 chweebebe 於 09-1-14 19:21 發表
請問你哋有無試過打 ...

chweebebe,

我做左第一次iui都只係食排卵藥,check 紅D有深粗就做iui, 連破卵針都無打!!!! 聽呢道D sister 話打左破卵針向大約40 hrs內就會排卵啦!! 所以紅D米有深粗和你Dr 話破卵針係好可信 and 容易掌握排卵時間係咁解!!! 我都係做完iui 咩都唔洗理等check Bingo!!唔好林咁多啦!!!Relax 下等 Bingo 啦!!!!!祝早孕!!!

大宅

多謝大家嘅回覆!有好多嘢都唔方便同冢人朋友傾訴,又唔想成日同老公討論生bb,因為佢D丁丁已經唔係太好,無謂再加添佢嘅係壓力.
我喺bk見有sister話余仁生嘅鹿尾巴丸有助tingting,見減價買咗盒俾老公試,食咗一個月已有改善,不過形態仍然failed...

大宅

原帖由 chweebebe 於 09-1-15 12:16 發表
多謝大家嘅回覆!有好多嘢都唔方便同冢人朋友傾訴,又唔想成日同老公討論生bb,因為佢D丁丁已經唔係太好,無謂再加添佢嘅係壓力.
我喺bk見有sister話余仁生嘅鹿尾巴丸有助tingting,見減價買咗盒俾老公試,食咗一個月已有改 ...

chweebebe,

我c6雖然D丁丁都ok, 佢自己買左盒蜂膠黎食!!日日食1-2粒!!佢睇綱業話對丁丁+身體好woo !!! 食左3個星期左右,佢話初頭一個星期無咩唔同, 食食下覺得自己勁左呀!!做野又醒神左woo !! 個名叫 : Natural Extracts - Bee propolis!! 可以參考下!!

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

其實都有分別,因為natural iui會將丁丁放入d,同蛋蛋距離近d…
至於針對人士,是不明原因的不育問題…

原帖由 dreamscometrue 於 09-1-24 01:09 發表
natural IUI 同自己dodo 其實有咩分別... 唔係好明? 係咪針對 丁丁唔好既人?

大宅

原帖由 bemystar 於 09-1-15 11:18 發表

我排卵後個2日, temp 都係升咗好少, 要到第3日先有明顯上升, 我都諗住 ...

Me too.
Just take ovulation pill and iui, no check up, i have injection after iui.

bingo but miscarriage. (my 1st miscarriage: i have 3 in total)

i did it because c6 has problem when do do, not hard enough and can't do do smoothly. fail in 8 cycles so saw dr. tay.

大宅

I was very very depressed today.Because my temp dropped to 36.3c in this morning...It means My first IUI will be failed!!!M will come very soon....My husband has problem on his TingTing...weak and not so active.I told my 99 that problem...she suggested us to take IVF(We didnt tell her that we did IUI,but She did research about IVF by herself)I will take blood test on this friday(Day3-5)...still thinking try natural IUI again or not(I want to try full set of IUI,but no Ovalution pills from Dr)
Anyway,Wish all sisters in this forum can have Baby Cow...

大宅

PP Yeung,
Had u checked yr Ovary duct?I am still thinking check or not,cos My doctor said no IUI on that cycle.I dont want to miss the coming cycle cos my husband wont be in HK on march.
Also,Do u think "Natural IUI is useless"?(no ovalution pills and injection after IUI,only ultrasound+injection x1 before IUI -make sure egg is coming out )
M just come(Day 1),but I cant call to clinic due to Chinese New Yr holiday....I think I will miss the cycle on FEB too.

首頁

尾頁

跳至