懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我同老公而加住屯門,娘家喺沙田,因為唔係咁信屯門醫院,所以諗住喺威爾斯生由屯門去沙田起碼要1個鐘頭,老公擔心太遠,怕我作動時會捱唔住。。因為我係第一胎,所以想請問

1。作動時捱到一個鐘車程嗎?
2。屯門醫院可靠嗎?
3。定係去荃灣港安醫院(私家)生呢

子爵府

Ayraingo 發表於 17-5-31 18:55
我同老公而加住屯門,娘家喺沙田,因為唔係咁信屯門醫院,所以諗住喺威爾斯生由屯門去沙田起碼要1個鐘頭, ...

臨生之前一個月搬去娘家住住先會唔會穩陣d?

民房

回覆 shanhaha 的帖子

娘家已經無地方容納我喇,而且老公同6299都唔會放心我一個人留喺娘家。。

大宅

屯門醫院無咩啊,我生完順順利利安安全全無窿無爛
Btw 佢兒科跟得幾好

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我係屯醫生完,不過不失,唔洗甘驚

大宅

威院唔係特別好,不值得搏

子爵府

我係元朗住,威爾斯生

第一胎半夜穿水去醫院,交通好順利

第二胎0730早上開始陣痛,即刻渣車就半會鐘到,但路上好多車

每個人生產時間長短唔同,作動時間又要搵車。我係因為老公會車我去,我先揀威爾斯

大宅

回覆樓主:

屯門生都好好,真係冇必要博又唔係去娘家待產

別墅

我都係家住屯門係沙田威記生,因為聽講屯門太多內地人了,好難book床位,聽講威記5錯,所以book威記.

民房

回覆 Fionhohoho 的帖子

我老公唔係成日揸車,到時佢怕緊張會揸唔到車,所以都係諗住飛的,咁仲摶得過嗎?

民房

回覆 피오나 的帖子

請問你生左未?

大宅

回覆樓主:

安全起見,不會博,生B哩D野人人不同,有的去到医院還要痛一至二天才生得,有的去到医院剛上床就要生且姑娘還叫个媽咪吾好生,等一陣,當然,个媽咪痛到控制唔到,BB要出來怎可等一陣……

子爵府

Ayraingo 發表於 17-6-1 22:03
回覆 Fionhohoho 的帖子

我老公唔係成日揸車,到時佢怕緊張會揸唔到車,所以都係諗住飛的,咁仲摶得過嗎? ...

我唔會搏

因為的士未必即刻call到,call左佢未必載你見你就生,佢又未必為你趕

複式洋房

回覆樓主:

我依家住屯門,娘家都係沙田
自己亦都係威爾斯做所以係返威爾斯生bb
屯門醫院好唔好我就唔知
不過我有聽d媽媽講話嗰度啲姑娘好逼人餵母乳
就算唔夠人奶俾呀b食都唔會補奶粉
有bb輕得多咗搞到要繼續住醫院冇得同媽媽一齊返屋企
你話作動頂唔頂到一個鐘去醫院就真係好因人而異,第一胎通常生產時間長d可能都ok
但你要自己take個risk
我就見紅慢慢沖埋涼食埋早餐先搭的士去醫院嘅,因為唔太急,不過始終個個人都唔同,你要自己考慮下

大宅

回覆樓主

我昨日登記在屯門醫院 同 健康院,
7月中做唐氏 同 檢查,
未陀穩,我都係唔好走來走去。

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我自己好怕屯院,因為第一胎有唔好經歷,但始終佢真係堅近,所以第二胎都會照去,因為我地都唔係醫生都唔知自己乜情況,去最近醫院最穩陣。
屯門公路成日有交通意外,如果喺路上塞住而bb又有危險就幣喇

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你住院啫,點解要就番娘家揀醫院? 家人探你都係麻煩幾日,好過你同bb 搵命搏。或者生完同bb 搭耐少少的家返娘家坐月。

如果你真係咁信唔過屯院,搵都係搵間近自己屋企既醫院生。

複式洋房

我都係住屯門,娘家沙田,2胎都威院生。

去威院生因為 1) 自己沙田大,熟路 ; 2) 方便自己媽咪過黎探自己 (我媽咪會攞薑水俾我抺身 ; 3) 最最最重要,有頭等及二等房,公務員可申請,非公務員而又好彩的話,都可upgrade 去頭等或二等,服務好,食物好

我第一胎 見紅穿水,小水,冇再沖涼,凌晨4點打的去威院,冇塞車,催生不成功,第二日朝早先開刀生

第二胎 見紅,沖涼先,下午4點左右打的去威院,冇塞車,到第二日凌晨先開始陣痛, 下午成功順產。

不過生仔快慢真係個個唔同,比較下各方面因素啦!

首頁

尾頁

跳至