自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

靚媽媽 發表於 17-6-1 19:27
請起裝修師傅,最近我新屋想搵人裝修度尺。

在fb搵左個好好評既師傅,
睇你大單定細單
如果大單人地對你有信心

咁就會免費出圖都得

但係如果係細單,咁人地收錢出圖對自己有保障

因為有D係收出圖錢10000,然後到時落單比訂就扣返呢10000

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

靚媽媽 發表於 17-6-1 19:43
我明白圖一定要修改幾次,但佢比我果d實在太大分別,佢是但比張大陸組合櫃圖叫我自己畫番比佢點改。
我唸 ...
你呢個似係訂傢俬喎
唔係全屋裝修連傢俬

珍珠宮

靚媽媽 發表於 17-6-1 23:32
你講得啱,我覺佢是但在大陸廠搵張圖比我,頂檔。

可能10個客都係呢個圖,之後前前後後拖下,又叫個客畫 ...

錢都俾左,呎度左,idea俾埋佢,但交d 行貨圖頂當,仲話口碑好

做圖都咁苟且,真做時肯定仲激氣,叫佢回水,最多俾返度呎人工同張sample 圖紙錢佢,輸小當嬴

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我自己間屋而家裝修緊
搵設計公司設計全屋傢俬,約20萬
另外搵裝修全屋爆晒,水喉電線全換,未計料而家約 40

我間屋其實好細,得650呎左右。我唔知我而家算平定貴啦,但我全部都係幾個朋友用過介紹比我既,至少會放心d ma

珍珠宮

oocholeoo 發表於 17-6-2 00:10
我自己間屋而家裝修緊
搵設計公司設計全屋傢俬,約20萬
另外搵裝修全屋爆晒,水喉電線全換,未計料而家約 4 ...

實呎650? 埋單共60萬。。揀平料唔用貴家電,裝飾唔太fancy,勉強70零萬都ok嘅 。

伯爵府

我果陣係師父上黎度尺,我講我想點整,師父幾日後交圖比我,我比意見佢再改,再confirm圖先開始工程同佢幫我地訂傢私,連傢私樣同床既款式顏色都照足我要求
過程中一直唔洗比錢,係完工之後先比錢

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我找設計公司做家私都係比1000出3D圖,到時扣返炸,點解樓主咁貴

珊瑚宮

2024年龍年勳章

靚媽媽 發表於 17-6-1 19:43
我明白圖一定要修改幾次,但佢比我果d實在太大分別,佢是但比張大陸組合櫃圖叫我自己畫番比佢點改。
我唸 ...

咁快已經要俾一半? 仲要送貨就俾晒全數? 萬一收完貨佢都未開工咁點算?

子爵府

淨做傢俬十幾萬,其實係做幾多件傢俬?

做傢俬最緊要問清楚係咩板,即係纖維板定係夾板黐木皮。我唔放心全部交俾人設計,所以櫃嘅內籠間隔會自己畫俾佢。

出面設計公司高身櫃大約2千幾蚊一呎(闊度計),包2D黑白尺寸圖、3D彩色電腦圖、送貨及安裝,現場修口或櫃要加高到頂另加錢。

琥珀宮

靚媽媽 發表於 17-6-1 23:51
有收據,手寫單

我訂造傢俬過程,口講大約size 尺寸,佢覆價,ok就落$500訂上門度尺,之後confirm要做既尺寸出單定價,先比一半錢,之後會出圖confirm design ,送貨裝傢俬後比尾數。

伯爵府

LokYauYau 發表於 17-6-2 00:03
樓上JM 1000實呎,200萬全爆連傢俬電器,唔貴。。如你實呎也是1000, 40萬未包料,你要有心理準備條尾數會 ...

因為我唔係做好多櫃,電器好多亦只用左唔夠兩年會帶去新屋用。
不過條數係未計電制位同d雜項,加埋材料,我地希望80萬內完成喇。
二百萬應該係豪裝呀

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我想知fb邊間,怕中招,可否pm?thx

大宅

開心吸收勳章

就咁聽你都好似幾忙咁,點解唔搵D裝修平台幫你搞嘅?而家好似有少少伏,畀左錢但又唔肯定質數咁,你驚唔驚好似之前有個JM講話拖咗3個月工呀...?如果上網搵裝修,最好有個第三者幫手睇住好D喎。

伯爵府

回覆 靚媽媽 的帖子

我搵設計公司跟, 佢先上網搵個則, 再上門度尺(大約), 我講埋想點整, 之後佢報價, 入$俾佢公司, 出平面圖, 出到滿意為止, 之後出效果圖, 佢D尺寸係好準架

首頁

尾頁

跳至