家事百科

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

del

侯爵府

trainny 發表於 17-6-2 14:27
TV買左一年, 近日搖控唔WORK, 轉唔到台, 又熄唔到機, 唔知點搞好我打開個搖控睇, 取出電芯, 有小小油咁, ...

係電池漏左化學液體出嚟,可能損壞左電路板。

可以試下拎去深水埗鴨寮街,有幾檔排檔專整遙控器,睇下幾多錢整。

如果太貴或整唔番,可以慮買代用萬能遙控器,幾十蚊已有找。

侯爵府

trainny 發表於 17-6-2 14:27
TV買左一年, 近日搖控唔WORK, 轉唔到台, 又熄唔到機, 唔知點搞好我打開個搖控睇, 取出電芯, 有小小油咁, ...

如果你自己識拆開遙控器,可以自行拆開外殻,用火酒抹一下電路版,尤其是被電池液弄汚那部份,睇下得唔得。

唔得的話,唯有拎去俾人整。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

先睇下遙控器上面D電池接點金屬片/彈弓有冇生鏽, 用棉花捧加 WD40 之類去左D鏽同清潔, 再入新池試下.

記得用紙抺乾淨在電池室D液體.

侯爵府

clpapa 發表於 17-6-2 15:31
先睇下遙控器上面D電池接點金屬片/彈弓有冇生鏽, 用棉花捧加 WD40 之類去左D鏽同清潔, 再入新池試下.

記 ...

下? WD40 會對電路版帶有腐蝕性,千萬不能噴電路版!!!!

自己睇:-

https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20061010000011KK01074

子爵府

好媽媽勳章

thx

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crshk 發表於 17-6-2 15:41
下? WD40 會對電路版帶有腐蝕性,千萬不能噴電路版!!!!
所以用棉花棒抺 金屬接點 唔係直接噴LOR.

侯爵府

clpapa 發表於 17-6-2 15:54

你睇清楚我上面條LINK先。。。。。。

侯爵府

clpapa 發表於 17-6-2 15:54

你唔明再睇下下面:

http://bbs.mychat.to/sindex.php?t599258.html

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=488&t=4103687

http://www.myav.com.tw/bbs/showthread.php?threadid=418894&pagenumber=0

水晶宮

鴨寮街有, 維修, 二手原廠, 全新原廠(可能有), 及 萬用控.

淘寶有, 全新原廠(可能有), 老版原廠(可能有) 及 萬用控.

我的LG , 就買了老版LG控, 勝在是全功能, 而萬用控會有d功能用唔到.

版主

唉, 果編嘢........ , 算LA. 洗衣粉加水都係會侵蝕架.

我以前在一間日本電子公司做, 所有engineer 都係咁清潔, 果編文都有講WD40 除鏽係可以, 只係唔好期望會好防鏽.

侯爵府

howmuch 發表於 17-6-2 16:08
鴨寮街有, 維修, 二手原廠, 全新原廠(可能有), 及 萬用控.

淘寶有, 全新原廠(可能有), 老版原廠(可能有) ...

你買到老版好過買到老翻,我朋友曾經為左慳$50 買左個 magxx tv 老翻遙控。

侯爵府

clpapa 發表於 17-6-2 16:16
唉, 果編嘢........ , 算LA. 洗衣粉加水都係會侵蝕架.

我以前在一間日本電子公司做, 所有engineer 都係咁 ...

如果你以前公司的 engineer 咁做,真係......

都係憑經驗,只係 friendly reminder 樓主,唔信無辦法。

Good luck!!

水晶宮

crshk 發表於 17-6-2 16:17
你買到老版好過買到老翻,我朋友曾經為左慳$50 買左個 magxx tv 老翻遙控。
...
寫錯字, 我真係買了老翻LG控, 10幾蚊, 除了造工外, 全功能同原廠一樣.

侯爵府

howmuch 發表於 17-6-2 16:39
寫錯字, 我真係買了老翻LG控, 10幾蚊, 除了造工外, 全功能同原廠一樣.

我以為你話買左舊(老)版。 但用到無問題?

水晶宮

crshk 發表於 17-6-2 16:41
我以為你話買左舊(老)版。 但用到無問題?
用了兩年, 日日用, 還正常.

侯爵府

howmuch 發表於 17-6-2 16:43
用了兩年, 日日用, 還正常.

正!

我朋友一直不知係老翻,直至有一日因更新 firmware 失敗,要用救機 function 時用唔到先知中左伏。

水晶宮

crshk 發表於 17-6-2 16:46
正!

我朋友一直不知係老翻,直至有一日因更新 firmware 失敗,要用救機 function 時用唔到先知中左伏。
IR遙控都要更新 firmware, 呢樣我唔識.

侯爵府

howmuch 發表於 17-6-2 16:51
IR遙控都要更新 firmware, 呢樣我唔識.

係部錄影機

版主

howmuch 發表於 17-6-2 16:39
有間遙控廠都有出同原廠相應既遙控, 上面寫明牌子, 掣都一樣有齊, 只係可能唔同位置, 插電池就用得, 完全唔使設定. 主要幾個大品牌日本城都有.
鴨街亦有D 同原廠完全一樣既遙控, 多數係D比較舊既款式, 買過一個來用過, 外型同功能一樣, 但D膠就差D.

howmuch    發表於 17-6-2 17:08

首頁

尾頁

跳至