婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡10個月,一直都係99湊,我放工放得夜,要8點幾9點先回家,食完飯同囡囡玩一陣,囡囡10點要訓覺。我每日只對住佢一個鐘,99仲要在旁擾擾攘攘,又要同我爭抱,我真係好唔鐘意,佢都抱左成日啦!

不過我99其實好鍚囡囡,我知囡囡都好鐘意麻麻,但係99成日係我面前問囡囡,想要麻麻抱定媽媽抱,囡囡大多數都要佢,佢就會話好啦媽咪少見,麻麻唔抱啦。

我都唔明佢唔抱點解日日都要咁問,係要話我知囡囡鐘意佢多過我嗎?

洋房

樓主何必呷埋呢d咁既乾醋呢? 咁你99又唔係湊得你個囡囡唔好, 我覺得係言者無心, 聽者有意姐.

民房

原帖由 jj032008 於 09-1-15 11:11 發表
囡囡10個月,一直都係99湊,我放工放得夜,要8點幾9點先回家,食完飯同囡囡玩一陣,囡囡10點要訓覺。我每日只對住佢一個鐘,99仲要在旁擾擾攘攘,又要同我爭抱,我真係好唔鐘意,佢都抱左成日啦!

不過我99其實好鍚囡囡,我知囡囡都好鐘 ...

我會覺得99想示威囉...你睇, 個孫跟我多啲呀!你做阿媽既都唔及我呢個嫲嫲喇...
唔知係咪我成日會覺得6299想同我爭個b, 所以我第一個感覺就會咁諗....

男爵府

樓主唔好咁多心啦,BB有99鍚同揍咪好羅,我個99...佢係佢阿仔面前就話揍都無問題,跟住係佢阿仔背後話唔想揍,到生左阿仔啦(仲係BB時),要佢幫手揍一陣,佢都要印姐跟住呀!到阿仔大啦(2,3歲),識行識走,佢又話可以放阿仔係佢度揍下,我睬佢都儍

大宅

其實我都知道囡囡有麻麻鍚同湊好好,我都可以好放心返工,不過我真係好唔鐘意玩呢個遊戲,次次囡囡要佢我都係好唔開心,但係如果佢唔問呢個問題,囡囡又好鐘意跟我,同我可以玩得好開心。

佢有意冇意都好,點先可以令佢唔再問?

伯爵府

原帖由 yanhing 於 09-1-15 11:29 發表

我會覺得99想示威囉...你睇, 個孫跟我多啲呀!你做阿媽既都唔及我呢個嫲嫲喇...
唔知係咪我成日會覺得6299想同我爭個b, 所以我第一個感覺就會咁諗.... ...

唔好意思, 我覺得你咁諗, 只會令到你同99既關係越來越差. 你試下從另1個角度睇, 99只係想你好好休息下,不是想同你爭.同埋99只係害怕你bb唔跟佢, 佢就會無左價值.老人家好多時只係想我地唔好覺得佢地無用. 想我地關心佢多d.
多d向好個方面諗, 情緒都會好d.

男爵府

同囡囡玩多d就可以架啦~我仔仔都留響外家比公公婆婆臭~不過我放工返黎仔仔都好痴我~主要係...我成日同佢玩~玩到佢好開心
而每次走時,仔仔都會喊唔捨得我走~
如果帶完佢去街~我走時~佢就會好滿足好開心咁同我byebye仲飛吻我~~

伯爵府

原帖由 jj032008 於 09-1-15 12:02 發表
其實我都知道囡囡有麻麻鍚同湊好好,我都可以好放心返工,不過我真係好唔鐘意玩呢個遊戲,次次囡囡要佢我都係好唔開心,但係如果佢唔問呢個問題,囡囡又好鐘意跟我,同我可以玩得好開心。

佢有意冇意都好,點先可以令佢唔再問? ...

我明白自己既仔女唔跟自己,但跟湊佢個個人, 係令d媽媽唔開心. 
如果係我, 下次99咁同囡囡講, 我會答:梗係啦, 嫲嫲咁錫bb, 梗係跟嫲嫲啦.不過媽媽都鍚bb架,99你休息下啦, 等我湊啦.(要笑住講)
首先你要放低自己既小氣(唔好意思咁講), 咁你睇野, 就會清楚好多.千萬別要 ”小人之心, x君子之腹”

大宅

原帖由 123!@# 於 09-1-15 12:04 發表

唔好意思, 我覺得你咁諗, 只會令到你同99既關係越來越差. 你試下從另1個角度睇, 99只係想你好好休息下,不是想同你爭.同埋99只係害怕你bb唔跟佢, 佢就會無左價值.老人家好多時只係想我地唔好覺得佢地無用. 想我地關心佢多d.
多d向 ...

我都好贊同你所講...
我建議 你可以多d贊佢湊得好...咁佢都開心d.同無咁容易大家有誤會.你又唔會唔開心..

大宅

你奶奶都識放手比你抱都唔係好嚴重, 佢都有教你BB叫媽媽,唔係淨係教佢叫麻麻好似個腦只有麻麻咁

複式洋房

deleted

大宅

原帖由 maymay430 於 09-1-15 13:05 發表
其實我99同樓主個99一樣, 而且更甚, 如果bb話要麻麻抱,仲會話:佢
唔要你呀.99真係好討厭.

我亦都是試過用123!@#所講的方法,當時飲緊茶,我叫99食野啦,因為佢真係未食野,全程抱住bb,佢居然話佢可以唔食野.

所以我對住99通常都係黑面,因 ...

你bb到幾大先識,我都等緊呢一日。

大宅

原帖由 123!@# 於 09-1-15 12:11 發表

我明白自己既仔女唔跟自己,但跟湊佢個個人, 係令d媽媽唔開心. 
如果係我, 下次99咁同囡囡講, 我會答:梗係啦, 嫲嫲咁錫bb, 梗係跟嫲嫲啦.不過媽媽都鍚bb架,99你休息下啦, 等我湊啦.(要笑住講)
首先你要放低自己既小氣(唔好意思咁講),  ...

都好喎﹐等我都試下先。

伯爵府

其實,bb始終都會知道邊個係媽媽的,只要做媽媽既多d陪bb玩, 佢就會好快跟番自己.
如果99鍾意抱, 我會俾佢抱, 等我自己食飽飽先抱囉.
不過其實只要自己既老公識做, 好多婆媳問題係唔會發生.

大宅

原帖由 smileemily 於 09-1-15 12:08 發表
同囡囡玩多d就可以架啦~我仔仔都留響外家比公公婆婆臭~不過我放工返黎仔仔都好痴我~主要係...我成日同佢玩~玩到佢好開心
而每次走時,仔仔都會喊唔捨得我走~
如果帶完佢去街~我走時~佢就會好滿足好開心咁同我byebye仲 ...

我都想,不過我晏放工,返來一個鐘囡囡又要訓,呢一個鐘仲要同99分,都冇時間比我同佢玩。唯有係星期日(我一星期得一日假期)先可以玩耐d。

伯爵府

原帖由 jj032008 於 09-1-15 13:15 發表

我都想,不過我晏放工,返來一個鐘囡囡又要訓,呢一個鐘仲要同99分,都冇時間比我同佢玩。唯有係星期日(我一星期得一日假期)先可以玩耐d。

咁佢係你放假時, 又會唔會爭住湊呀?

大宅

原帖由 123!@# 於 09-1-15 13:18 發表

咁佢係你放假時, 又會唔會爭住湊呀?

咁放假就我自己湊,不過99一定就會係旁邊擾擾攘攘,一陣又叫下佢同佢玩下,總知囡囡就唔會見唔到佢。

男爵府

你同99一齊住?? 如果唔係一齊住既, 帶個女走, 等自己可以單獨對住女女, 單獨相處感情係好好多架, 我女女係婆婆湊, 但係我晚晚都會帶女女返屋企, 星期六日就自己湊返, 女女都好痴婆婆, 但係我係到時會痴我多d, c6女女出世至今(兩歲四個月), 雖然個女晚晚接返黎, 但佢係我c6好少同個女單獨相處, 都未試過單獨對半日, 佢同女女既感情係差好遠….. 係盈盈心目中, 1)媽咪 2)婆婆 3)阿姨 4)公公/爸爸…..

所以如果可以既話, 你一定要同bb單獨相處。
原帖由 jj032008 於 09-1-15 13:35 發表

咁放假就我自己湊,不過99一定就會係旁邊擾擾攘攘,一陣又叫下佢同佢玩下,總知囡囡就唔會見唔到佢。

複式洋房

jj032008,

大約1歲

盡量同bb玩多d, 做一d無辦法做到或少做的事,例如看圖書,講故事,唱action song等等.bb會好鍾意action song.

複式洋房

sorry要更正,應該係99無辦法做到或少做的事

首頁

尾頁

跳至