自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實派到寶校也不是末日,寶校一樣有學生入到Band 1中,只不過比率低而已,如果小朋友聰明,年年考前幾,一樣不會輸的。擔心的是學校學生的品行如何,如學校只是升中派位不理想,成績較差的話問題還可接受; 但萬一成間學校好似爛仔學校一樣的話就麻煩。

但如果之後叩門不成功,也不要在仔女面前表現得太過灰心,這樣會給小朋友太大壓力,亦會給小朋友對自己的學習前程蒙上陰影。要知道,寶唔寶校只是我們大人定義,小朋友才5、6歲根本不會知道什麼叫寶校。如果家長常在小朋友面前表現出對學校的不滿,那小朋友怎樣對學校有好感﹖怎樣認為學校能帶給他們知識﹖甚至會在其他朋友面前抬不起頭,覺得自己現在是下等人似的。

當然,我也衷心希望樓主能找到滿意的學校。

大宅

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

加油

子爵府

回覆樓主:

明白你心情,唯有叩多幾間 。希望在明天 。有些學校甚至31/8也會call 的 。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我妹個仔派左伊X蘭學校,佢扣左5間今日有一間打左比佢叫佢去in, 佢話去in 果d 9成都係派左伊X蘭

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公爵府

回覆 hhmum 的帖子

今年德X泒得好差.交表差不多大部份撞到好多同學仔

侯爵府

wing514 發表於 17-6-4 11:36
原來香港唔只一間伊斯蘭架
真心認為香港小朋友唔應該派入去
唔應該將呢間納入大抽獎。。。

黃大仙區都有一間,識2個派入去,好彩有私校back up
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

畀面勳章

回覆 SaBB 的帖子

應該係啦, 否則冇可能

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

希望能夠叩完門再趕去畢業禮

禁止訪問

複式洋房

hhmum 發表於 17-6-5 17:05
我妹個仔派左伊X蘭學校,佢扣左5間今日有一間打左比佢叫佢去in, 佢話去in 果d 9成都係派左伊X蘭
...

又要三條一至比in,又要茫無頭蒼蠅咁揾學校,好可憐。聽聞今年好多人派入左去

侯爵府

Happy_Yeungbb 發表於 17-6-5 18:37
啟基唔好咩?我帶我女去呢間學校interview, 校長強調呢間係happy school, 小朋友輕鬆學習,成績on standar ...

港島啟基係完全吾同九龍個間的
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

虎到金來勳章

alicefgh 發表於 17-6-5 20:20
又要三條一至比in,又要茫無頭蒼蠅咁揾學校,好可憐。聽聞今年好多人派入左去

...

有好多人冇揀都派左入去佢有100個位,我呀妹話佢今日有得in 果間係填乙2。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

複式洋房

hhmum 發表於 17-6-5 20:39
有好多人冇揀都派左入去佢有100個位,我呀妹話佢今日有得in 果間係填乙2。
...

哇!佢就好啦,咁快就可以有得in。
我地出左十幾封,只有三間有回音,希望,快d可以除去is 呢間野。
希望大家都可以扣到心儀小學。

首頁

尾頁

跳至