親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想PLAN 18年暑假英國+瑞士,2大1小(12歲)14天自由行,未去過0概念,想早D計劃~ 機票點買?是香港>英國>瑞士>香港?搭咩航空公司好?初次自由行困難嗎?使費貴嗎?有無行程推介?
請大家比D意見,thank you

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

angel00 發表於 17-6-3 17:20
想PLAN 18年暑假英國+瑞士,2大1小(12歲)14天自由行,未去過0概念,想早D計劃~ 機票點買?是香港>英國 ...

機票可以去航空公司官網參考價錢同埋購買, 去旅行社網頁睇/親自問/買又得, 亦有人去唔同網上 agent (zuxi, expedxa 等)度買機票. 而家多人響 skyscanner 度比較價錢同埋航班時間, 衡量風險後再決定去邊度買機票.

你要揀買來回機票定係open jaw ticket (即英國入瑞士出, 或瑞士入英國出), 前者要走回頭路, 後者有機會貴d. 英國同瑞士之間可以坐火車, 內陸機或出發/回程時加stopover一個城巿. 你要就番自己 budget, 時間同興趣揀.

行程上網有好多可以參考. 你先睇當地d 旅遊官網或其他旅遊景點資料先, 睇下你地想去邊d 景點, 之後再睇地圖等等去plan.

英國我只係去倫敦4日加1日即日來回cambridge, 唔難. 主要搭地鐵去各大景點.

瑞士出名乜都貴.

琥珀宮

畀面勳章

剛去完英國。瑞士兩星期,如果 shopping 就倒轉玩好d

大宅

littlesister 發表於 17-6-3 23:41
剛去完英國。瑞士兩星期,如果 shopping 就倒轉玩好d

網上看到英國離境稅貴,所以先慮先英國後瑞士英國去瑞士個程是否有火車?定搭飛機好?

大宅

bosch 發表於 17-6-3 19:05
機票可以去航空公司官網參考價錢同埋購買, 去旅行社網頁睇/親自問/買又得, 亦有人去唔同網上 agent (zuxi ...

Thanks~

珍珠宮

angel00 發表於 17-6-3 17:20
想PLAN 18年暑假英國+瑞士,2大1小(12歲)14天自由行,未去過0概念,想早D計劃~ 機票點買?是香港>英國 ...

瑞士走的話在英國shopping無得退税

我最近係London (7 日)> Paris (1-2 日)> 瑞士 (一早由Paris坐火車到Geneva(不停留)馬上火車再坐Golden Pass去 Interlaken Ost (美麗嘅景色係下午坐golden pass睇到,當晚宿Interlaken Ost) 再去少女峰地區逗留 (4-5日) (我係少女峰山區最後嗰晚都係住返interlaken ost第一晚嗰間Hostel, 咁我就唔洗成日帶行李坐火車)> Zurich 走

London: 太多地方玩,唔洗介紹
但我唔夠時間去巨石陣同浴場

Paris: 抽一個全日去羅浮宮,另外係巴黎聖母院,老佛爺百貨,凱旋門,香榭麗舍大道,巴黎鐵塔
(大皇宫小皇宫連同附近好多雕像近河嗰頭都幾靚)
食: 在香榭麗舍大道有Leon de Mussels (好似係咁上下串法,好出名食青囗,最好叫一㷛上果種(20幾歐羅)連薯條,不過薯條幾多吓,應該可以唔叫set, 但主菜要每人叫一個,不能兩人叫1個,另外會問你飲乜,如果飲水,叫tap water (可飲用的水喉水), 如果只叫water, 好可能會比要收錢嘅蒸餾水/ sparkle嘅水比你)

瑞士: 一早由paris坐火車到geneva, 再坐火車再轉golden pass到interlaken ost (但中途要轉車,所以唔好帶太重行李)

interlaken ost宿一晚去Harder kulm

特別推介: schilthorn雪朗峰
係murren 行去坐吊車嗰條路(經過好多屋嗰條路會見到三個大山的靚景,再上Birg就係觀景台對住三大名山艾格峰,僧侣峰同少女峰,係露天食堂(木板地)果邊見到䌫車繩索,繩索送纜車就係到雪朗峰山頂,到山頂就可以見到群山
(要早些去,中午就有雲,遮住d山頂就睇唔到山頂㗎啦)

利申: 我係五月底去,如果冬天/一d雪未開始溶嘅時間去,周圍都係積雪可能周圍都一樣,到時唔可以話我推介錯㗎! 係季節唔啱去瑞士, 一般推介六月至八月

(山頂就應該係長年積雪), 但雪朗峰途經嘅Murren/Birg係5月底至八月會見到綠草如茵嘅Valley, 但冬天/未溶雪就周圍都係只係雪, 差好遠)

除瑞士景内,其它跨國要提早d買飛

瑞士交通費勁貴,要研究買swiss pass定平價咭會平d

琥珀宮

畀面勳章

angel00 發表於 17-6-4 00:39
網上看到英國離境稅貴,所以先慮先英國後瑞士英國去瑞士個程是否有火車?定搭飛機好?
...

我朋友 check 左又話英國離境稅唔貴,唔知係咪 Heathrow 停泊費貴,我個時英國入係因為特價,而且方便探女,你可以用 skyscanner or Expedia check 下先,我內陸搭飛機,Zurich airport 出市區只係10 min

琥珀宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 17-6-4 02:38

我最近係London (7 日)> Paris (1-2 日)> 瑞士 (一早由Paris坐火車到G ...

你返左香港未呀?我剛返,我結果冇上 schilthorn,但因為 day travel pass 包左所以上左 Murren, 環境幾靚 之前兩日去左少女峰同 First, 都好靚

珍珠宮

littlesister 發表於 17-6-4 13:50

你返左香港未呀?我剛返,我結果冇上 schilthorn,但因 ...

murren都好靚!

我返左嚟幾日喇~好彩我同妳係London都平安,今日新聞又有報London又中terror attacks

我想問吓少女峰山區靚d定Zermatt靚d呀? 因為我冇去過Zermatt? thx

琥珀宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 17-6-4 16:14
murren都好靚!

我返左嚟幾日喇~好彩我同妳係London都平安,今日新聞又有報London又中terror attacks:cryi ...

你係第二個問我呢個問題
如果似我第一次去,都係好難答,少女峰地區範圍大多野睇,我仲去左兩個湖 Thunersee, Brienzersee boat trip 再行左兩個小鎮,呢度玩四五日都唔夠,Zermatt 就自成一角,講兩個山峰就 Matterhorn 係靚好多,又瑞士 signature, 一見就認得

珍珠宮

littlesister 發表於 17-6-4 16:24
你係第二個問我呢個問題
如果似我第一次去,都係好難答,少女峰地區範圍大多野睇,我仲去左兩個湖 ...

我多三日就可以去3Matterhorn喇!

琥珀宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 17-6-4 16:40
我多三日就可以去3Matterhorn喇!

唔好 下次再去過,可以順道去埋義大利

珍珠宮

littlesister 發表於 17-6-4 18:01
唔好 下次再去過,可以順道去埋義大利

希望啦,承妳貴言

琥珀宮

畀面勳章

KTKTKT5 發表於 17-6-4 18:08
希望啦,承妳貴言

Plan 下就有架啦

大宅

我最近係London (7 日)> Paris (1-2 日)> 瑞士 (一早由Paris坐火車到G ...
多謝資料,行程方面我要慢慢消化。。。
你話如果瑞士走的話在英國shopping無得退税,咁大件事,無方法的嗎?
如果坐飛機或火車過瑞士係咪英國離境時有地方可做退稅GA?我不太清楚,你行程都係英國入瑞士走,你英國買D野都無退嗎?

子爵府

masterbeauty 發表於 17-6-3 18:11
好視乎你想玩咩野,酒店亦有平有貴,建議簡近地鐵附近的大站,你可以去依度睇下D方便酒店 ...

子爵府

珍珠宮

angel00 發表於 17-6-4 23:21
你話如果瑞士走的話在英國shopping無得退税,咁大 ...

無得退,因為我坐火車離開paris入geneva, 要在歐盟國家在機場坐飛機離開才退到税,但不是返回本身的國家就唔清楚退唔退到

琥珀宮

畀面勳章

angel00 發表於 17-6-4 23:21
你話如果瑞士走的話在英國shopping無得退税,咁大 ...

英國 outlet 買野即時退,但離境時要去 custom 蓋印放入箱度,否則會在信用卡罸款,如果搭內陸機走可在機場搞,但 Heathrow 聽講排成個鐘要預時間,我在 Gatwick 走冇咩人

首頁

尾頁

跳至