自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我見bk 個個家長都陪太子讀書,真心請教,有冇小一小朋友唔駛溫書而有好好成績?
身邊有位家長次次都話冇理個仔,只係叫個仔自己溫習,功課唔睇、默書測驗唔理,考試個仔都係求其睇下5-10 分鐘就考試,但成績出黎勁好;
我覺得其實無咩可能,中文有填充(冇字揀),英文要串字⋯如果冇溫書,根本冇可能做到,點拎到高分?但我真心想問有冇小朋友係咁?

我唔開心係因為兩個小朋友一起長大。過去好好朋友,有試過一齊出國旅行,當日揀小學都無私分享,好似去到考試、分數呢啲位就開始你虞我詐。

珍珠宮

回覆樓主:

我有朋友真係唔駛同仔女溫書但成績都好好,考試或默書次次好高分。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

我信有
實有讀書叻既人
咁咪吾好傾讀書law
理得人有無溫
考第一第尾又吾關自己事既
我好小理呢d
一齊出街係玩仲講功課返學
好攰姐

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有,我識有人係咁。個小朋友上堂專心吸收得好,同埋本身睇好多課外讀物識好多字。
又例如我個仔英文好啲,我唔駛同溫習佢一般都拿到95分以上,但佢中文唔好,就算我陪佢溫好耐佢都係徘徊70幾80分邊緣。

珍珠宮

Kasrissa 發表於 17-6-3 23:40
我見bk 個個家長都陪太子讀書,真心請教,有冇小一小朋友唔駛溫書而有好好成績?
身邊有位家長次次都話冇理 ...

大家天資吾同,總之你有你温,我有我温。

我中學讀書,朝早3,4點先起身讀完直接返學校測驗,坐我隔離個同學問我幾時讀,我直接答佢,我份卷好早做哂,成績好過佢,佢吾信,嬲咗我!

我吾係話你,小朋友個個吾同,因材施教最好。問完無咩參考價值。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kasrissa 發表於 17-6-3 23:40
身邊有位家長次次都話冇理 ...

有呀!唔駛幫手, 科科近100分! 小息鍾意自己睇書
放下自在

珍珠宮

真係有呢類型小朋友
佢地共通點係有好強專注力
好快就可以投入狀態去上堂、睇書
自然吸收得快

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小二,小四
已經冇理 因為外判。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我朋友個女都係架,佢讀一線小學,一年班精英班,佢媽話從來唔同佢溫,只係佢自己溫,默書,教試都可以攞好高分

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

我信架,
有啲小朋友係靠平時上堂吸收,
真係唔洗點溫架,
我小朋友某啲科都唔洗點溫,(中,常)
考試都好高分架,
但英文就真係溫幾個鍾,都係中中等等,。。

翡翠宮

畀面勳章

小學時我冇幫女溫書,佢成績ok,而家band 1中學

而家反而我跟得緊左,因為佢唔中意做功課,我要成日check佢有冇交功課
日日是好日

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有嘅,記性好好,做嘢快果啲,真係唔洗點溫

翡翠宮

畀面勳章

我相信有人天生有書綠,真係唔駛點讀都過珧關。我以前都係唔溫書既人,會考前一星期先溫書,AL兩個月前讀,成績ok。

F.7時我入左醫院做手術,但AL放榜後,有同學話我其實係匿埋溫書,我真心嬲

所以樓主你唔好猜度人地係點,做好自己就得,無論你朋友個仔係咪真係唔溫書,其實對你都冇影響,反而你唔好為左其他人而亂左心情

日日是好日

水晶宮

好媽媽勳章

其實每個小朋友都唔同
我女ADHD,但佢好鍾意上堂學新野,攞起書同筆就好似人地睇電視咁。
轉堂小息會即做功課,默書小測會係咁易應酬式睇下
今年P5,大測考試前一日都會睇下,但唔會睇足一日,已經好比面
成績一直都唔差。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

別人小朋友係點又如何。
最重要係自己個係要點搞。
佢唔溫,係咪都掂?
唔係個類,就要諗點同佢溫。
無計 個個人都唔同。
唔洗諗別的小孩係點

子爵府

我仔小學到上中一都無溫書習慣,小學12-13名,上中學全级第7啊,睇你要求,其實小朋友我三個都無迫過佢地,自動波,唔係曬命,有時迫唔到會有害大家的關係。

子爵府

回覆樓主:

有啲學生係唔駛點温都考到好成績架,天資各異,自已果個拉牛上樹,唔捉實唔掂。唔理唔温呢啲福利我無份羅!

珍珠宮

回覆樓主:

係有嫁上堂有聽書就可以

珍珠宮

回覆樓主:

有d愈溫愈低分,本來都識但壓力所致

首頁

尾頁

跳至