自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

移民是否已成了香港人集體回憶呢?

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-17 10:56 AM 發表

今日好好天呀, 藍天無雲, 人都 happy d. 可能春天到了

係呀~ 係呀~ 上星期橫風橫雨...今朝一開眼見到陽光普照!!!!! 醒神~~~~~

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-17 11:10 發表
不過成鬼日落雨(陰D陰D)果度弊呢。

今日好好天呀, 藍天無雲, 人都 happy d. 可能春天到了

民房

係呀.都好多外國人like香港

我老公係美國人.佢第一次來香港已like左香港.
佢說香港很安全. 唔似美國甘.

佢都住係香港7年多呀..
佢係英文教師. 香港唯一問題只係太多人

我係美國住左幾年. 點都係掛住香港呀.
真係唔習慣美國. 太唔安全.

唯一可以講外國地方夠大. 空氣及環境都好好.
小朋友在外國讀書點都好過係香港

香港教育比好多小朋友壓力.連父母都有壓力..

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不過成鬼日落雨(陰D陰D)果度弊呢。

原帖由 sasa@uk 於 09-1-17 06:15 發表

今日我老公講左句好好笑既野, 佢話: 都係英國好, 凍又凍唔死你, 熱又熱你唔親

唸落又係既, canada 零下50度. 真係嚇親人

伯爵府

我99和62一早移左民去一個好攪野既地方 ... 牙買加 , 我C9有入席但我同少爺冇申請,唔通我少爺去同D黑鬼一齊練跑咩, 都係stay 香港好 he he

hugub

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-17 01:54 發表

當初澳洲吸引我之處就係天氣!

今日我老公講左句好好笑既野, 佢話: 都係英國好, 凍又凍唔死你, 熱又熱你唔親

唸落又係既, canada 零下50度. 真係嚇親人

珍珠宮

原帖由 我愛Corina 於 09-1-17 01:40 發表

我有諗過ga...

我亞姨都咁講,佢住birmingham附近,佢話佢屋企係獨立屋,4房,有套房..都只係2xx k....

但我鍾意london,但london d apartment都唔平wor...2房都要3xx k..同我呢度差唔多...我不如返香港... ...

London 我覺得越來越雜
我以前住阿媽度, surrey (outside london 小小), 果時覺得好唔方便, 巴士要等半個鐘, 火車要等 20分鐘, 仲要經常delay.
然後住左 london 5年, 起初覺得好方便, 搭地鐵巴士都唔使等咁耐, 而且車費比火車便宜好多.
依家又忽然想搬番出 outside london 住, 環境好 d, d人都比londoner好d

不過我媽果邊 d 屋價都超高, 而且火車票嚇 c 人. 除非搵番係附近既工, 如果唔係, 仲慘過同火車公司打工.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Vca 於 09-1-16 17:49 發表

咁我真係唔覺得果度d野貴過我依度喎!

不過貴唔貴都冇乜所謂,因為我朋友已返咗香港 + 我唔打算再去Ireland,個人覺得果度除咗多pub 之外,係一個冇乜文化既地方...悶死~~~~~~~ ...

你朋友就好啦..返左香港...

我覺得呢度唔係一個值得黎既地方,不過朋友黎探我,唔通叫人唔好黎咩....已經盡力帶佢地去玩...shopping就算你話唔貴,都一定唔係叫平,大家都唔飲酒,所以唔會去酒吧..所以除左行公園外,我諗唔到去邊度....

男爵府

原帖由 LatteLatte2008 於 09-1-16 04:56 PM 發表

哦, 原來係咁...
好彩我係到都住得幾舒服, 陽光與海灘真係好正...同埋個天成日都係藍色一舊雲都無架

當初澳洲吸引我之處就係天氣!

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 05:08 PM 發表

london 唐人街係咁上下價錢吧 ? 不過好耐無食, not very sure.
多數斬一個 portion 叉燒就 £5.5
我屋企附近的takeaway大約不會超過 £5 for 叉燒飯.

london chinese takeways的competition 好大 ...

OIC! 我去親倫敦都唔會食中國野,所以唔知價~

我地依度叉飯 + 淨叉都係7、8鎊銀...就係因為太貴,所以我而家多數係自己整來食~~~~

男爵府

原帖由 我愛Corina 於 09-1-16 05:37 PM 發表

我聽咁多人講(包括自己既經驗)你係唯一一個講dublin d野平既人...

我上年都有去london,我真係唔捨得走...

咁我真係唔覺得果度d野貴過我依度喎!

不過貴唔貴都冇乜所謂,因為我朋友已返咗香港 + 我唔打算再去Ireland,個人覺得果度除咗多pub 之外,係一個冇乜文化既地方...悶死~~~~~~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 17:08 發表

london 唐人街係咁上下價錢吧 ? 不過好耐無食, not very sure.
多數斬一個 portion 叉燒就 £5.5
我屋企附近的takeaway大約不會超過 £5 for 叉燒飯.

london chinese takeways的competition 好大 ...

你就好啦...屋企附近d chinese takeaway都有叉燒飯食...我地一定要幫襯酒樓先有燒味食...

我上年去唐人街一碟飯大約 5-6鎊,仲要加一...不過都已經平過我呢邊好多...

瑪瑙宮

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 17:10 發表

不如移民過來英國....

我有諗過ga...

我亞姨都咁講,佢住birmingham附近,佢話佢屋企係獨立屋,4房,有套房..都只係2xx k....

但我鍾意london,但london d apartment都唔平wor...2房都要3xx k..同我呢度差唔多...我不如返香港...

瑪瑙宮

原帖由 Vca 於 09-1-16 12:46 發表

應該係"Northern Ireland" 呀!

不過我未去過Northern Ireland 喎! 我次次都係去Dublin 探朋友~ 最近果次係舊年,除咗覺得野好平之外,仲覺得除咗飲啤酒,冇乜野好做! ...

我聽咁多人講(包括自己既經驗)你係唯一一個講dublin d野平既人...

我上年都有去london,我真係唔捨得走...

珍珠宮

原帖由 LatteLatte2008 於 09-1-17 00:56 發表

哦, 原來係咁...
好彩我係到都住得幾舒服, 陽光與海灘真係好正...同埋個天成日都係藍色一舊雲都無架

你住澳洲嗎? 澳洲哪一處? 熱天會唔會好似香港咁熱?
我好響往 .. 藍天白雲, 陽光海灘

伯爵府

我97年果時都自由行去澳州探我個妹,果時佢係果邊讀書,去到入境果時個staff叫我寫多次張from,但我以經係機上寫左,又問我去邊?住幾耐幾時走,煩左我5分鐘,我見d白人炸炸聲走得,黃種人或有色人種就左問右問,去到坎培拉住左2 weeks悶到嘔茄,去雪梨玩都係悶到死!去完番離都係覺得香港好,係果邊煮個麵10分鐘都未有得食呀,又要坐巴士down town先買到野食,我死都留番係香港呀!

珍珠宮

原帖由 我愛Corina 於 09-1-16 20:05 發表

叉燒飯,我地呢邊一碟要15-18 euro..(仲要唔好味),所以多數自己整...

我呢邊d野比起london仲要貴多最少20%,有d仲唔只,d車仲貴到離晒譜...以一架新honda civic hybrid為例(最basic果款),我地要27xxx euro,但uk只賣17 ...

不如移民過來英國....

首頁
12345...6

尾頁

跳至