自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

你睇我好我睇你好...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

我舉家移民來英國差不多廿年

我最近睇左一個講英國人鐘意移民去澳洲既節目, 發覺原來澳洲好"正"
生活指數比英國低, 教育甚至比英國還 relax
陽光海灘

可惜我果邊一個親戚朋友都無

男爵府

有得走我都走呀,唔鍾意香港政府 香港就黎比班大陸人拎盡晒d資源,長始落去就死得啦,有得走好走喇

禁止訪問

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-15 18:54 發表

我最近睇左一個講英國人鐘意移民去澳洲既節目, 發覺原來澳洲好"正"
陽光海灘

可惜我果邊一個親戚朋友都無 ...

But I heard that the Australians discriminate Chinese a lot. And now in Canada, many Chinese immigrants are from mainland China as well.

Yet in HK, we will have to pay more and more tax to cover medical and retirement cost and of course the increasingly higher and higher subsidies for the people from mainland China!!

珍珠宮

原帖由 WYmom 於 09-1-15 19:05 發表

But I heard that the Australians discriminate Chinese a lot. And now in Canada, many Chinese immigrants are from mainland China as well.

Yet in HK, we will have to pay more and more tax to cove ...

外國福利好都係因為稅高咋. 英國呢度都好多好多呃綜援既case架
比著香港, 已經百萬人上街遊行

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好想移民架~為左想囡囡有好D既教育!
但我而家連喺台灣都住唔慣,去到外國住咪仲死

水晶宮

原帖由 54heima 於 09-1-15 18:48 發表
你睇我好我睇你好...

同意, 唔同床唔知被爛啫
天空之城, 快樂之地

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

有想過...

但無錢移民其他國家

但我有個最快的移民方法...

唔要好多錢的.

...

一把刀仔就得......

就係地府移民
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

香港人有民主聲音,有大自由度,新加坡又點同呢,家長式統治。同埋講materialistic,我真係覺得新加坡嘅人好materialistic,讀書制度唔係唔好,但覺得佢地壓力都好大。新加坡人英文唔係好掂㗎咋,如果話某些人好流利,香港英文好果D都好流利啦,佢地普通人嘅英文都係Li li la la lor lor咁。
原帖由 prettybabe 於 09-1-15 18:32 發表
有咁既政府縱容咪有班咁既人囉. 你唔好見人新加坡有d咁既問題? 人地精英教育. 香港普及教育拉低哂d成績仲衰.搞到新一代中,英文都唔掂,競爭力大降

...

珍珠宮

我都覺得澳洲好正,
有天熱天冷,
起碼個天唔會好似英國咁陰陰想落雨,
响英國住得耐個人真係好depressed。

澳洲嘅稅都幾重,
我老公80年代响澳洲讀書,
話歧視好嚴重,
不過依家可能好好多,
近年好多香港人,中國人住澳洲。

我覺得响澳洲食方面真係好正,
除咗海鮮同生果多選擇之外,
因為外來移民嘅關係,
中西式食物都可以食得到。
原帖由 sasa@uk 於 09-1-15 18:54 發表

陽光海灘

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

以前冇, 而家冇, 以後都冇, 因為仙都唔仙下, 剩係可以移返大6 !!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-15 20:53 發表
我都覺得澳洲好正,
有天熱天冷,
起碼個天唔會好似英國咁陰陰想落雨,
响英國住得耐個人真係好depressed。

澳洲嘅稅都幾重,
我老公80年代响澳洲讀書,
話歧視好嚴重,
不過依家可能好好多,
近年好多香港人,中國人住澳洲。

我覺 ...

英國其實近年既天氣都變左好多
4-10月, 夏令時間都幾好. 夜晚9pm-10pm先天黑

冬天就慘, 4pm-5pm就天黑, 我唔怕凍, 最怕早天黑. 我懷疑我開始有"冬天候群症", 晒唔夠日光 :(

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-15 10:54 AM 發表

陽光海灘

咁妳一定冇睇"Nothing to Declare" 嘞! 話之妳移民咗去幾耐,只要唔係本土澳洲人,話之你係黃 /黑,次次入境都摷行李 + 搜身搜到飛起!

有個case 係黑人娶咗個澳洲女人10年,次次出國後返澳洲入境,每次都比人查,終於查到佢忍唔住發火投訴!

我睇咗咁多集都係咁! 令我連想去澳洲旅行既意慾都冇乜~~~~~

禁止發言

好媽媽勳章

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-15 23:08 發表

咁妳一定冇睇"Nothing to Declare" 嘞! 話之妳移民咗去幾耐,只要唔係本土澳洲人,話之你係黃 /黑,次次入境都摷行李 + 搜身搜到飛起!

有個case 係黑人娶咗個澳洲女人10年,次次出國後返澳洲入境,每次都比人查,終於查到佢 ...

"Nothing to declare"邊個台做? 仲有無得睇? 等我睇睇打消去澳洲既慾望

咁你仲覺唔覺英國好住? 我住london我覺得london越來越差, 可能住 outside london會好點

珍珠宮

得罪講句。我覺得英國唔係唔好,但唔係最好。
其實呢個世界無乜完美嘅地方,隨遇而安罷。

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 01:01 發表

"Nothing to declare"邊個台做? 仲有無得睇? 等我睇睇打消去澳洲既慾望

咁你仲覺唔覺英國好住? 我住london我覺得london越來越差, 可能住 outside london會好點 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我二年內都會移民美國,家人申請咗
我過去都係為咗小朋友去嗰邊讀書好啲 如果係hk讀mouth:

水晶宮

有 人辭官歸故里,有人漏夜趕考場...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-16 01:20 發表
得罪講句。我覺得英國唔係唔好,但唔係最好。
其實呢個世界無乜完美嘅地方,隨遇而安罷。

初頭十數年我都覺得英國OK的

唔知點解自從Tony Blair , Gordon Brown 我就覺得英國越來越差

又或者係因為自己有頭家, 有小朋友, 感覺唔同左

首頁
12345...6

尾頁

跳至