自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有諗每個地方都有佢既好處+壞處...

我係愛爾蘭,d野又貴,d 稅又高, 個政府又白痴...
不過空氣,福利又幾好既...

d稅高到死,我窕爺賣左d生意,比佢抽左好多錢,因為抽左兩項稅,抽完都所淨無幾..個數夠我地果間靚屋...因為d citizen好好福利ga..一個月綜授有萬幾蚊(hk dollar,一個人)....佢地咪照做野,不過唔報稅政府唔知ja ma....

不過到我地老左,我地d福利都會okay既..(希望la,因為政府又拎左pensioner d 錢去救銀行....)

至於教育,我個女間學校係幾好既,但讀幼稚園都要 hkd 5-6萬一年..呢個數,返香港都讀到好學校啦...

我老公個表姐,前幾年同佢老公(鬼佬)移民左去澳洲(原因係覺得果到好靚)..去左一年到就返左黎lu...

不過我發現身邊既'鬼'親戚都幾鍾意香港,好多都話,如果有機會都想去香港住...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

或者係你睇人好人睇你好。
不過依家經濟唔好,度度都一樣,有錢嘅話住邊度都好。
但至少响英國會有家庭生活,唔似得香港咁要遲走做C人。
原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 01:41 發表
初頭十數年我都覺得英國OK的
唔知點解自從Tony Blair , Gordon Brown 我就覺得英國越來越差
又或者係因為自己有頭家, 有小朋友, 感覺唔同左

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

I moved to US for 5 years already, married with a local ABC and have 2 kids now. When I lived in HK, I was a happy single woman with pretty good salary (but paid a lot of tax without enjoying govt benefit). Compared to HK, the air quality here is much better. Yes, I pay salary tax, sales tax, tips, medical, daycare....it's really an expensive city to live in. But, it's possibly a better place to raise kids because we have more choices of schools and they have better chance to go to college if they want to.

Going back to HK is definitely not my choice because my honey will never get used to the living in HK. He got sick the 1st day he arrived the airport some years before and he kept complaining of the polluted air during the whole trip. But, he loves the food and was really amazed of the accessibility of public transportation system.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

原帖由 Elefant老婆 於 09-1-16 01:59 發表
或者係你睇人好人睇你好。
不過依家經濟唔好,度度都一樣,有錢嘅話住邊度都好。
但至少响英國會有家庭生活,唔似得香港咁要遲走做C人。

好得意, 我以前成日勸 d 想回流香港既朋友呢句說話:你睇人好, 人睇你好 ... etc

唔知點解, 依家忽然覺得, 在人簷下過不得不低頭. 只有娘家係最好的.

大宅

原帖由 ukiuki 於 09-1-15 15:02 發表
我申請美國, 因為想囡囡有較好的教育, 但這個想法唔知好定唔好????

it depends which part of the US you want to go. I lived in the east coast for 6 years and most of my friends there are doing home schooling with their kids. One reason being is they are not happy with some schools there ( moral/academic ....). Of course some schools are excellent.
You just have to study the whole thing carefully before you make up your mind.
Moving to another country is not always as easy as one would imagine, I think!!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 d2343130 於 09-1-15 14:58 發表
移民是否已成了香港人集體回憶呢?

好多人都走返來,我二女婿本來話一個返來香港,最後成家返哂來,好左佢地當年走果時間居屋冇賣咋.
<br><br>

別墅

但係我就覺得最慘便是我地的下一代, 你睇幾多china people born in HK, 佢地會是香港將來的一個負擔, 同小朋友都要自強, 唔係將來都係上邊的人的天下了

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同老公曾經想過架... 因為對香港的教育制度冇信心, 香港學校俾 我自己 好大壓力

不過現在唔會lu... 因為我同c6都有份好工, 或者如果仔仔係 hk 讀得辛苦, 俾佢去外國讀啦...

別墅

我自己好鍾意美國既生活,我鍾意果邊既生活節奏,香港成日都抖唔到氣。

別墅

This is interesting. I immigrated to Canada when I was a teenage and it has been 20 years now. Coming back to HK has always be discussed between me and my husband.

Just spent 1 month in HK last summer and our conclusion is...HK is too expensive to live IF we want to maintain the quality of living as in Canada. In Canada, house is cheaper and bigger, school is cheaper (even for private school), though we pay higher tax. Also, if you have the qualifications, you can still get good jobs (especially for us who are educated here)

But some of my friends will never come back to Canada as they think HK is more exciting, no more 2nd class citizens, more opportunities.

Bottom line, there is no absolute "better" place anywhere. There are only more "suitable" places to live.

子爵府

唔知點解,細個中學時,好鍾意美國,但而家就.....

原帖由 ukiuki 於 09-1-15 15:02 發表
我申請美國, 因為想囡囡有較好的教育, 但這個想法唔知好定唔好????

子爵府

一半半呢. 如果身為中國人,唔學好中國文化, 又學似唔西唔中咁.....

當然幾時都好, 香港人都鍾意英文好的人.

原帖由 ukiuki 於 09-1-15 15:14 發表
其實因為對香港教育制度

子爵府

咁都得.

原帖由 prettybabe 於 09-1-15 15:48 發表
今年試吓玩綠卡抽籤囉! 唔洗錢咖

http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

子爵府

香港政府,唔知個腦upgrade未呢?

原帖由 prettybabe 於 09-1-15 16:17 發表
沙士前都係咁諗. 不過呢幾年愈嚟愈覺得個政府搵緊我地老襯

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我地係加拿大上年回流家庭, 囝囝讀完小學, 會去美國 (因亦申請緊移民美國), 唔會留加拿大 or 香港.

香港教育制度 十分十分 唔掂. 比囝留香港讀小學, 只想佢有中文基礎 !

如考得唔好嘅小學, 會提前返加拿大 .

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

會唔會呢幾年多咗人回流,
你有咁嘅感覺呢?
其實住咗外國咁耐,
習慣咗有咁大空間,
係好難住返香港,
真係除非有返咁大間屋同車房。

我唔覺得自己愛國,
不過明白你話,
「在人簷下過不得不低頭. 只有娘家係最好的。」
講句說話都理直氣壯D。
原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 03:45 發表
好得意, 我以前成日勸 d 想回流香港既朋友呢句說話:你睇人好, 人睇你好 ... etc

唔知點解, 依家忽然覺得, 在人簷下過不得不低頭. 只有娘家係最好的. ...

子爵府

你以為好易移去地府, 都有手續要辨, 問吓喃嘛佬啦!!

原帖由 sonic04 於 09-1-15 20:40 發表
有想過...

但無錢移民其他國家

但我有個最快的移民方法...

唔要好多錢的.

...

一把刀仔就得......

就係地府移民

子爵府

嫁雞隨雞嫁狗隨狗,你enjoy就使煩.
可喜!!

原帖由 rose-mag 於 09-1-16 03:05 發表
I moved to US for 5 years already, married with a local ABC and have 2 kids now. When I lived in HK, I was a happy single woman with pretty good salary (but paid a lot of tax without enjoying govt be ...

子爵府

去到人地國家, 自己就變成大陸來的同胞一樣, 比人一種唔安心的感覺.....

當然個個地方,都有好嘢同唔好嘢,睇你自己點衡量而為.

我無本事移民, 只係突然想起,吹一吹.

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 03:45 發表

唔知點解, 依家忽然覺得, 在人簷下過不得不低頭. 只有娘家係最好的. ...

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至