時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

curryflavor 發表於 17-6-9 13:50
仲有, 巫婆話有獎學金去外國升學架!

做漢奸福利真好!

大宅

有子女嘅, 一定要佢研究下哩條片 :

https://www.youtube.com/watch?v=27T63QNLpqg

學運領袖柴玲自己講嘅 : 我地需要流血, 要逼到政府獸性勃發屠殺人民, 到時全國先會反抗暴政 . . . ( 大意 )
跟住, 佢又話自己不值得為這中國人、國家奮鬥、獻身 . .

於是, 她走了, 去留學, 留下一班蠢同學去流血.

我本來和大部份香港人一樣, 同情學生. 是她突然可以在兵荒馬亂之下, 老遠由北京來到香港, 我突然醒悟 :

1. 譚嗣同絕命詩有云 : 「望門投止思張儉, 忍死須臾待杜根...」. 我不怪她走, 但她欺騙同學留下受靶, 其心可誅.

2. . 當時中國交通、通訊十分落後, 兵荒馬亂之下, 她以通緝犯之身能夠關隔千里走得到來香港, 必需有龐大外力支持,

即是, 學運民運根本不是這麼單純的.

為人父母, 首要教誨子女 :

1. 不要做柴玲, 用這種卑污方法去留學,
2. 不要做被人利用的棋子.

1+2, 對認識 64 事件啱用, 認識佔中佔旺, 一樣啱用. 舉例, 佔中搞手們, 有邊個有俾自己子女出場 ?

要流血, 當然是人家的好 !

子爵府

teslamodelx 發表於 17-6-4 23:55

可惜報紙當時報道的 恐怕也不是真相。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

回覆 teslamodelx 的帖子

我會讓自己的孩子看一部電影︰天安門。

我不會批判誰人,只希望孩子自己尋找有關事實或是非。讓孩子自己找答案。

一切謎團,讓孩子自己去找好了。

大宅

回覆 csdenis 的帖子

天下間,李鵬、王丹,同名同姓多的是,這是出生在60-70年代的大陸人改名習慣,愛用單字做名,連姓一共只有兩個字。
記得我當時在老人院工作,有呀婆叫黃嬌,誰知一間院舍內,竟然有三個黃嬌,結果出現黃嬌A黃嬌B黃嬌C。
閣下見到的未必就是造假,有可能是當時的記者,在醫院內找到某個死者的名字。

珍珠宮

9830didididi 發表於 17-6-10 18:16

天下間,李鵬、王丹,同名同姓多的是,這是出生在60-70年代的大陸人改名習慣,愛用單 ...

同名,你無睇內文?學運先烈浩氣長存⋯⋯⋯⋯
老花嗎?

子爵府

9830didididi 發表於 17-6-10 18:16

天下間,李鵬、王丹,同名同姓多的是,這是出生在60-70年代的大陸人改名習慣,愛用單 ...

咁都有得拗?真係講出嚟都冇人信啦。 難為你講得出嗰度好嘢. 無論如何傳媒不能盡信是事實. 尤其是當年是互聯網都沒有的時候, 所有嘢只靠人口述, 如果有人故意誇大事件甚至 故意誤導, 的確很難將真相搞清楚。 佔中時的誤導消息難道還會少嗎?最記得係邵家臻話 龍和道 放咗催淚彈, 叫人去支援,幾多傻仔當真?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 17-6-10 18:37
老花嗎?
眼盲心盲似d

珍珠宮

9830didididi 發表於 17-6-10 18:03

我相反,中學以前我晤會比我仔女談論政治!
政治從來與孩子無關!
小朋友腦袋未成熟又未有分盺能力既時候比佢睇相等於洗腦,只有無知家長或別有用心老師先會咁做!

恭喜你,相信你仔女將來一定比黃C峯更出色!
加油,賺取外資換取綠咕不是夢,要好好培育哦!

男爵府

開心吸收勳章

阿黃嬌睇清楚內文先講啦。肉酸

水晶宮

9830didididi 發表於 17-6-10 18:03

電影天安門真係反映晒件事最真實一面?如果係,即已經有你本人既立場係裏面

水晶宮

電影天安門真係反映晒件事最真實一面?如果你覺得係,即已經有你既立場係裏面

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-6-10 20:13
電影天安門真係反映晒件事最真實一面?如果你覺得係,即已經有你既立場係裏面
...

子女的父母如何,他的子女必如何!
可憐!

水晶宮

wantaima 發表於 17-6-10 20:47
子女的父母如何,他的子女必如何!
可憐!

同名同姓嗰下真係第一次聽,完來睇報導唔駛睇內文淨睇標題就得,其實如果真有同名同姓,就算造謠日報咁求其,都會用方法領讀者分辨清楚, 究竟係賣豬肉嗰個王丹,定係搞學運嗰個王丹吖

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-6-10 21:11
同名同姓嗰下真係第一次聽,完來睇報導唔駛睇內文淨睇標題就得,其實如果真有同名同姓,就算造謠日報咁求 ...

死撐得肉酸!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李鵬中槍, 北京兵變互相開火又係同名同姓...?

天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wantaima 發表於 17-6-10 18:37
老花嗎?
可能有人以為北京自治高聯有好多個會長
幾個會長都係叫王丹....

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 17-6-12 14:20
可能有人以為北京自治高聯有好多個會長