懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

carsonbabe 發表於 17-6-5 11:58
我都試過,跌個奶樽落地都喊一輪
覺得自己好冇用
隔左一個星期開始發現自己有問題

剛剛我奶奶將個飲完既奶樽跌左落地⋯ 我好唔開心!因為我覺得果個奶樽有菌唔要得!我突然醒起我買左新nuk奶樽咀未用,於是即刻拎出黎唸住成批換過曬!
點知!我發現買4pack新既奶樽咀包裝全部打開曬!我奶奶同老公都話冇問題,話潮濕所以開左,蒸完就可用!結果佢拎去同d食既奶咀一齊蒸。
但我一直放唔低,我覺得開封左就好似一盒野飲比人拮孔做過手腳,我擔心pack野比人整過入面d奶樽咀!而且同d奶咀一齊steam過,我認為所有奶樽咀同奶咀都有問題!
結果⋯我奶奶而家飛的去全部幫我買過批新既奶樽咀同奶咀⋯
我真係好痛苦⋯我覺得事情好唔順利⋯

男爵府

syduck 發表於 17-6-5 18:34
雖然不認識你,但睇到你經歷也替你心痛,睇得出你是個好媽媽,而且你也認清自己問題,肯去面對同找專業人士 ...

我真的好痛苦⋯ 每一秒都好難過⋯
我個心冇一刻可以舒舒服服咁靜落黎⋯ 好攰,真係好攰⋯ 感覺係永無止境,仲要係一日比一日攰⋯

珍珠宮

一定多同朋友溝通,唔好自己收埋,屈住唔開心。呢個情況好嚴重了,抓緊時間去睇醫生治療。

男爵府

RubyYu07 發表於 17-6-5 20:05
一定多同朋友溝通,唔好自己收埋,屈住唔開心。呢個情況好嚴重了,抓緊時間去睇醫生治療。
...

聽日就去睇了⋯好希望可以有個即時既舒緩或者解脫⋯我而家每秒鐘都好疲累。

大宅

YuenYuenKwok 發表於 17-6-5 19:45
剛剛我奶奶將個飲完既奶樽跌左落地⋯ 我好唔開心!因為我覺得果個奶樽有菌唔要得!我突然醒起我買左新nuk ...

放鬆d,太執著對自己同身邊人都好痛苦
唔洗驚架,就黎見到醫生 問題可以解決架喇

珍珠宮

YuenYuenKwok 發表於 17-6-5 20:11
聽日就去睇了⋯好希望可以有個即時既舒緩或者解脫⋯我而家每秒鐘都好疲累。
...

有咩事絕對唔好自己收埋,你識得去睇醫生證明你其實好正能量,正視自己問題。加油。

別墅

我都係有產後抑鬱,依家三個月了,雖然我冇睇精神科醫生,但身體真係好差,我而家懷疑自己甲狀腺有問題,因為每一晚我半夜四點鐘都會全身濕晒冒汗,亦都發現真係好腫,所以你有啲乜野問題都要搵人傾,我初初生完BB之後,我發現我唔想接觸佢,我覺得好煩躁不安,半夜餵夜奶的時候更加好想打佢,因為佢嘔奶,我真係好辛苦好辛苦,之後我不斷地搵人傾計,而家返工好忙,所以半夜失眠,今日睇咗醫生,醫生轉介左我去精神科,
我都諗緊睇唔睇,我決定自救,嚟緊聽日做瑜伽,希望可以有幫助

珍珠宮

回覆樓主:

jm, 齋睇文字都感受到你嘅痛苦...希望你嘅醫生幫到你,可以控制你嘅情況

我細仔已差不多6個月,我以為今胎有經驗會得心應手,無請陪月,只靠自己同姐姐,點知都好吃力,加上坐完月後公司架構、工作範圍唔同左,又要負責搬ofc, 好大壓力,成日喊,好彩老公體諒幫手照顧大仔,自己有信仰又同健康院姑娘傾吓都會好啲

re你潔癖嘅問題,其實bb嘅抵抗力比我地想像中強好多,我而家每日喺公司泵2次奶,泵完用熱水淥啲parts就算,返到屋企都係坐熱就俾阿仔飲,我呢排咳到死死吓晚晚要戴口罩餵奶佢都無事,而家都就20磅喇...啲奶、奶咀、奶樽無問題架,小朋友長期喺無細菌狀態下仲易病,放鬆啲,唔好成日鑽牛角尖,祝福你

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都經歷過,個仔出世得4磅,明明照私家話預計我有5磅半架,係醫院病房已經失控,家人質問我有冇亂食野食到個仔咁奀,我就大聲喊大聲嗌,結果要睇埋精神科醫生。坐完月諗住好啲,但因為我表妹個囡8磅幾,厭奶期我又失控,有一晚攬住個仔大聲喊叫,家人捉左我去九龍醫院。。。而家我個仔雖然細粒,但發展比一般bb快,情緒都治療緊。我明白個過渡期好痛苦,但一定會過,有咩唔開心一定要講,要儘量比自己平靜啲

珍珠宮

mychickenbaby 發表於 17-6-5 21:51
我都係有產後抑鬱,依家三個月了,雖然我冇睇精神科醫生,但身體真係好差,我而家懷疑自己甲狀腺有問題,因 ...

jm, 我生完6個月到而家間中都會瞓到成身汗,尤其是心口,最嚴重時會成件tee濕晒(我12月生),中醫話係產後盜汗,食左幾劑藥有好轉

侯爵府

回覆樓主:

我可以話你知,bb係太乾淨既環境下長大,佢先會更加容易大病,我大女就係一個好例子,所以,其實真係唔需要乾淨到咁誇張,好多產科護士都話,成日玩泥沙,玩到成身污糟果班小朋友身體先好!!!
其實真係唔洗咁大壓力,用純天然洗奶樽液,洗完用熱水過一次,再放入消毒奶煲,我習慣用之前會再用熱水沖一沖入面,至於成日洗手問題,你試下帶手套,手套掉左,你對手一樣乾淨,同自己講,100%無菌環境,對bb係不利,佢會無晒抵抗力

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

YuenYuenKwok 發表於 17-6-5 19:48
我真的好痛苦⋯ 每一秒都好難過⋯
我個心冇一刻可以舒舒服服咁靜落黎⋯ 好攰,真係好攰⋯ 感覺係永無止境 ...

可否放下一切,返娘家抖下?

複式洋房

加油加油!!

大宅

我本身都有洗手強迫証 會不停洗手 去廁所前都會洗 行過洗手盤都會洗 又迫老公洗手 隨住bb 長大 情況好左 另有依賴左洗手泡泡 同埋不停同自己講如果吳能夠做到完全無菌 不如大菌食細菌 要相信bb既免疫力 小病是福呢個道理 現在我仍有輕微洗手強迫証 我都想分享比大家知 其實好多人都有始終要正視問題 加油呀!

大宅

原來之前個post留過言比你 我潔癖到都買左兩支75%酒精 臨住周圍消毒呀 最後竟然無無用到 我可以慢慢好 你都得架! 多d上泥出post 講多d都係減壓既一種 ^_^

大宅

再講多d 個女6個月個時去診所打針 我覺得會好多細菌 我攞住支AQ消毒殺菌液 一路推bb 車一路沿途噴 應家臨返起 真係好誇張

男爵府

mychickenbaby 發表於 17-6-5 21:51
我都係有產後抑鬱,依家三個月了,雖然我冇睇精神科醫生,但身體真係好差,我而家懷疑自己甲狀腺有問題,因 ...

打呀B? 你認真打果種?咁我又冇呀⋯⋯係好早期時試過佢喊好耐我打左佢幾下pat pat勁後悔⋯ 同埋前日佢差不多全日冇瞓我發左佢少少脾氣,其餘時間都好清醒唔會傷害佢。
你都要加油呀!

男爵府

cheung2000 發表於 17-6-5 22:15
jm, 齋睇文字都感受到你嘅痛苦...希望你嘅醫生幫到你,可以控制你嘅情況

我細仔已差不多6個月,我以為今胎 ...

係呀⋯⋯果種痛苦,真係唔係文字可以形容。
好多謝你既分享,有時我都同自己講,BB既免疫力係比我地想像中好。但係有時唸到或睇到d病毒既新聞,又會好驚好擔心⋯

男爵府

Purple_0322 發表於 17-6-5 22:15
我都經歷過,個仔出世得4磅,明明照私家話預計我有5磅半架,係醫院病房已經失控,家人質問我有冇亂食野食到 ...

咁你而家情緒好d未?你同你BB都要加油呀!

男爵府

yucheung 發表於 17-6-5 22:24
我可以話你知,bb係太乾淨既環境下長大,佢先會更加容易大病,我大女就係一個好例子,所以,其實真係唔需要乾淨 ...

我老公都成日問我到底係咪要用保護罩先肯比呀B出街!
我其實絕對唔係果d怪獸家長⋯ 但我唔知點解自己而家會緊張到呢個地步⋯
我明白你講既道理,但有時唸到正面野時又唸到d反面野,最後一定係反面既佔我腦既位置

首頁

尾頁

跳至