自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

引用:
原帖由 winwin323 於 09-1-15 20:07 發表

唔係啊!! 我係買德國寶~

火石師父, 交功課~
光波腰果

好脆, 口感一流, 今日買半斤試機,
聽日買2斤, 老豆,奶奶一人一斤

我老 ...

嘩, 真係好掂, 見到都想食
想問係唔係要用水浸左先架, 浸完要唔要倒左啲水然後先攞去光波

侯爵府

原帖由 winwin323 於 09-1-15 21:58 發表

材料:
1. 印度特大腰果150g
2. 玉米油
3. 海鹽
4. 梳打粉

製法:-
1. 不銹鋼開口煲,加水0.5公升。水滾後,下海鹽1茶匙。
2. 鹽溶,熄火、下梳打粉1/2茶匙。
3.下腰果。用筷子攪兩攪。1-2分鐘後,倒進尼龍隔內,把水隔掉,只 ...

Thanks! 真係唔該晒

侯爵府

我今日的作品, 因為無時間醃, 所以要買啲醃好嘅

http://hk.myblog.yahoo.com/perryuen2

侯爵府

原帖由 KPB4000 於 09-1-16 00:27 發表

我在大昌行買,一pack$7.70,我嗰碟只係一半,好抵食。

好抵喎, 我聽日都去買包先, 每次食KFC果啲亞仔亞女同c6都要搶住食, 我永遠唔夠佢地爭, 現在可以食返夠本

侯爵府

原帖由 winwin323 於 09-1-16 00:28 發表

唔好客氣

各位同門~ 唔好話賣花讚花香, d腰果真係好好味
值得一試~

不過我要星期六先有時間去買腰果, 買左一定第一時間整黎食, 我同亞仔都好鍾意食, 本來今日係百佳想買一樽黎食, 突然醒起光波腰果所以忍手無買, 今年過年可以自己整幾多食幾多, 真係好

侯爵府

原帖由 winwin323 於 09-1-16 00:36 發表
cherryma,
d黑椒雞臀好似好好味

係喎~唔洗下下自己醃, 去吉島買現成都得喎~

係呀, 我要返工, 放工返黎都醃唔切, 唯有買醃好的, 我覺得個椒鹽雞軟骨好味啲, 真係好似出去食和民果啲 妳點解可以將我啲相post出黎嘅, 點整架, 教下我得唔得?

侯爵府

原帖由 Sania 於 09-1-16 10:27 發表
食厭咗蜜糖雞翼既姊妹, 下次可以試吓蝦醬雞翼. 好簡單只係用蝦醬醃吓佢, 要加少少糖, 等蝦醬無咁鹹. 但有蝦醬香味. 光波爐200 度 4 min. 反轉 4 min. 時間可以自己 adjust. 視乎雞翼大少. 食得. ...

嘩, 呢個我一定要試, 因為成家人都鍾意蝦醬

侯爵府

嘩, 一口氣睇成廿版, 妳地真係chat得好快
今晚去大昌買唔到薯格, 可能我果間大昌唔大, 無得賣, 大家知唔知重有邊處有薯格賣呀?
好彩今晚都有啲收穫, 去街市買左印度腰果, 一陣整光波腰果
我個c6不知幾開心我買左部光波機, 因為啲香口野係佢嘅至愛, 唔駛做有得食梗係開心啦:;pppp:

侯爵府

今日終於整左光波腰果啦, 未放涼已經食左一半啦..哈..哈..不過放涼左真係脆好多架

侯爵府

鹽燒多春魚

灑鹽落魚度, 250度, 8mins, 反轉再灑鹽 250度, 8mins

製成品,
好香, 夠乾身, 魚頭尾脆扑扑,
我同我老公都好鍾意食多春魚, 所以覺得好好味,
可惜整左8條, 一人4 條唔夠喉~

嘩, 正呀, 多春魚我又要食, 今晚試下整先

侯爵府

原帖由 winwin323 於 09-1-17 01:38 發表

好野~有腰果食啦
係呀, 印度腰果真係大粒好多,
我都行左幾間舖先搵到佢~

我尋日d腰果已經差不多被消滅晒!

我整左半斤, 昨晚差不多食晒啦
聽人講印度腰果係大粒同脆啲架, 所以貴啲都要指明買印度嘅

侯爵府

原帖由 vlovemony 於 09-1-17 09:50 發表
請問你地點分到係唔係印度腰果呀 ? 我唔識買怕比人老點 ! 你們買的印度腰果大約幾錢斤/磅丫 ? 我都想用個爐整下過年小食 e.g 腰果, 花生 等比家人食 ! 又係佢地面前做吓魔鬼 !

...

大約$42-$49一斤就係印度腰果(有啲係價錢牌會寫明架), 有啲賣$2x果啲一定唔係, 因為細粒好多架, 再唔係妳問下老闆, 佢多數會答妳的

侯爵府

原帖由 bobo 於 09-1-17 10:45 發表

請問你 d 腰果波左幾耐? 幾多度火呀? 我想今晚整, 請指教

我先用200度光5分鐘, 如果妳見好深色就教細啲度數(180度)再光5分鐘! 其實光的數量多定少都有影響架, 我浸左半斤, 分左兩次去光, 第一次多啲, 時間要長啲, 第二次少啲, 時間就短啲, 妳睇佢啱色就好熄製, 唔係就會燶

侯爵府

原帖由 mcdullyiu 於 09-1-17 16:45 發表
我收到個爐了,

再次多謝catnapper出手又出口!
多謝多謝

不過,
我的光波第一次衰左了,

我放左d水,放左d小龍包入去打算蒸,
用200度,跟住d皮好硬,又d 籠籠地,

似比人炸完出來!衰左了!

最衰係唔知衰咩? ...

會唔會放得太少水呀, 同埋應該用低架喎

侯爵府

原帖由 mcdullyiu 於 09-1-17 17:49 發表

我用左高架呀!

不過第二次婆婆出擊,

120-140度整年「高」
好軟好正,又唔乾
又唔駛落油
又有煎的效果!

正!

這些就係高手同低手的分別!

婆婆正式批准入境 ...

其我都未試過用光波爐蒸野食, 只係諗低架啲光應該射程遠啲, 無咁易抽乾的水份, 希望無講錯啦

侯爵府

我今晚整左蝦醬雞翼+椒鹽多春魚, 再加一碟菜咁又係豐富的一餐

侯爵府

原帖由 lucky_bear 於 09-1-17 23:13 發表
各位高手媽媽:
睇到我都好想買,唔知道有冇媽咪買咗以下光波瀘,如果冇唔知道可唔可以比D意見,部機可以嗎?
http://auction1.taobao.com/auction/item_detail-0db1-5c0d2298a4d1a7a5e010336e12f1b146.jhtml

THXX~~:ado ...

咁啱嘅, 我就係呢部啦, 連型號都一樣
部機OK架, 只係同德國寶比, 當然無得比啦, 因為係扭制的, 同埋要成個蓋攞起, 最煩係呢樣, 真係要好小心, 唔係打爛左就幣 funtion應該大致相同 我現在幾乎日日用, 算係用得最勤力的玩具, 最初選揀係淘寶買, 係因為唔知幾時會玩厭, 放埋一邊都無咁肉赤, 點知送到黎真係嚇左我一跳, 原來咁死大部, 不過我都執好個廚房比左個位佢, 希望佢落地生根, 唔會離開個崗位啦

侯爵府

原帖由 catnapper 於 09-1-18 00:05 發表
各位姊妹,

光波資料庫已完成, 請大家去睇睇啦!

http://hk.myblog.yahoo.com/clarat0213/article?new=1&mid=561

Thousand thanks!

侯爵府

原帖由 lsyc 於 09-1-18 12:23 發表
等我下次用煎碟試吓先...

係呀, 我都係用煎碟光架, 唔痴底,
妳用黎光果個碟我係用黎光腰果的

侯爵府

原帖由 lucky_bear 於 09-1-18 00:53 發表
cherryma媽咪:
唁該您呀~~
咁我可以 買啦~~唔知道您有冇買其他配件呢?

我無買其他配件呀, 因為只欠廚寶同加高圈, 其餘的有得送埋架, 不過提提妳, 個蘇頭制唔啱香港架, 要自己換蘇頭

首頁

尾頁

跳至